Dostupni linkovi

Srbija otvara istragu o navodnoj trgovini ljudskim organima


Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine počelo je istragu o navodnoj prodaji organa otetih i nestalih kosovskih Srba u toku i nakon NATO-ova bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije 1999., potvrdio je danas tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.
"Provjeravaju se neslužbeni navodi do kojih smo došli operativnim radom da su 1999. dva kamiona sa zarobljenim Srbima s Kosova prebačena u Albaniju", kazao je Vukčević agenciji Beti, dodavši da podaci o tome potječu od bivše glavne tužiteljice Haškog suda, Carle del Ponte. U svojoj knjizi Lov, del Ponteova piše da su istražitelji Haškog tribunala u centralnoj Albaniji 2003. obišli su "žutu kuću" koju su izvori naveli kao mjesto na kome su ubijani zatvorenici pošto su im izvadjeni vitalni organi. Bivša glavna tužiteljica Medjunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije navodi da je Haško tužilaštvo otkrilo, istražujući zločine Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine nad Srbima, Romima i drugim etničkim zajednicama, da su osobe, nestale u sukobima na Kosovu, korištene u operaciji krijumčarenja organa.
Istražitelji Tribunala i funkcioneri UNMIK-a dobili su te informacije od "pouzdanih novinara" koji su otkrili da su u ljeto 1999. godine kosovski Albanci kamionima prebacili preko granice na sjever Albanije više od 300 otetih osoba.
Na kraju su tužioci i istražitelji na slučajevima OVK odlučili da su dokazi nedovoljni.
"Bez izvora i načina da ih identificiramo i nadjemo, bez tijela i bez dokaza koji bi povezali osumnjičene visokog nivoa za ta djela, sve mogućnosti za voðenje istrage bile su zatvorene" za Haško tužilaštvo, piše Del Ponte u memoarima.
XS
SM
MD
LG