Dostupni linkovi

Potapanje sjevera i betoniranje juga


Podgorica, zgrada Skupštine Crne Gore
Podgorica, zgrada Skupštine Crne Gore

Nakon usvajanja kontroverznog Prostornog plana do 2020. godine, nevladine organizacije ponovo upozoravaju da će posljedice primjene takvog plana biti katastrofalne.

Crnogorski parlament je u srijedu uveče usvojio Prostorni plan do 2020. godine, koji su poslanici vladajuće koalicije ocijenili kao signal za početak dugoročnog i dinamičnog ekonomskog razvoja države, dok ga je opozicija okarakterisala kao katastrofalan, te da građanima neće donijeti ništa dobro.

Nevladine organizacije koje su se protivile, najavljuju da će apelovati na predsjednika države da ovaj dokument vrati Skupštini na razmatranje jer će, po njihovoj ocjeni, posljedice biti potapanje sjevera i betoniranje juga Crne Gore. Sprovođenje Prostornog plana će zavisiti od odluka izvršne vlasti za koju ne postoji obaveza konstultacije sa Skuštinom, a kamoli sa građanima, tako da se, u najboljem slučaju, može desiti realizacija postojeće strategije, kaže Vanja Ćalović, direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora:
"Postojeća strategija razvoja energetike predviđa upravo potapanje sjevera. Postojeći Master plan crnogorskog turizma i brojke koje su bile u nacrtu Prostornog plana, na žalost predviđaju betoniranje juga, posebno onih područja koja nijesu do sada bila ugrožena, posebno Velika Plaža i više lokacija. Tako da u tom dijelu na osnovu vrlo konkretnih promjera iz Prostornog plana, a i na osnovu generalih činjenica koje su date tim dokumentom očigledno je da postoji samo mali broj porodica, ali može se reći i kompanija koje su vrlo dobro poznate i pojedinaca koji će imati koristi od sprovođenja ovakvog Prostornog plana. Ono što će biti ključno pitanje i ključni problem to je da će izvršna vlast praktično bez ikakve kontrole donositi odluke o prostornom radu jer joj Prostorni plan ne daje čak ni okvir, a kamoli da je definiše uz određena ograničenja u tom smislu".
Usvojeni Prostorni plan sasvim sigurno neće donijeti ništa dobro građanima i to ne kratkoročno, već na duži rok, smatra Darko Pajević, direktor Ekološke organizacije Grin Houm, koji je ocijenio da je osim pojedinih loših rješenja zacementirana i mogućnost izvršne vlasti da ne prema potrebama građana, već svojim, kreira budući ekonomski razvoj:
"Tvrdim da u tom Prostornom planu ima niz neistina koje su pobrojane i treba biti realan i reći da će naša djeca, odnosno oni koji će doći poslije nas, učiti da se u Crnoj Gori proizvodila energija vjetra danas, 2008., iako znamo da nije, da su pojedini pogoni biti određene industrijske zone, iako znamo da one nijesu. A posebna priča je zacementiranje Strategije razvoja energetike i niz drugih ekonomski jako, jako loših rješenja, kao što je izgranja turističkih kapaciteta na Solani, čima se apsolutno ide i sasvim ide na ruku pojedinim interesnim lobijima, a ne interesima građana".
Aleksandar Drljević, direktor Zelenih Crne Gore, je, podsjetivši da je ova organizacija bila na kursu sa ostanim nevladinim organizacijama, jer je to jedini način odbrane interesa zaštite životne sredine, rekao da se mora uzeti u obzir činjenica da je plan kao takav usvojen, a da sad preostaje da se djeluje na konkretne projekte:
"Tu se ništa ne može bitnije promijeniti. Ostaje nada da se ubuduće neće ići bez detaljnijih studija i uticaja na životnu sredinu, a da će se javnost uključivati u većoj mjeri nego što je to do sad bilo, kada je riječ o pojedinačnim projektima koji će se realizovati iz plana".
Pored poslanika vladajuće koalicije za vladin prijedlog su glasali poslanici Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca, protiv su bili Srpska lista i Socijalistička narodna partija, a za vrijeme glasanja u sali nijesu bili predstavnici Pokreta za promjene, Demokraske srpske stranke i Narodne stranke.
XS
SM
MD
LG