Dostupni linkovi

Hrvatski Srbi u Beogradu osudjuju priznanje Kosova


Udruženje hrvatskih Srba u Beogradu oštro je osudilo hrvatsku odluku o priznanju neovisnosti Kosova, kojom je Zagreb "albanskoj manjini u Srbiji priznao pravo na državu, što je uskratio Srbima kao konstitutivnom narodu u Hrvatskoj".
Kako se navodi u saopštenju te organizacija, odluku hrvatske Vlade Srbi iz Hrvatske su, 13 godina nakon egzodusa, dočekali kao "još jednu pljusku hrvatske države".
"Srbi u Hrvatskoj bili su konstitutivni narod, imali su teritorijalnu oblast pod međunarodnom zaštitom sa svim prerogativima države, od valute do vanjskih poslova", navodi se u priopćenju i dodaje da su usprkos tome, hrvatske oružane snage Srbe "brutalno uklonile s vjekovnih teritorija, a hrvatska država konfiscirala njihovu imovinu". Navodi se također da Hrvatska nije ispunila niti jednu obvezu - povrat stanarskog prava, mirovine, konvalidaciju radnog staža, podjelu dionica te da su Srbi koji su ostali u Hrvatskoj "i dalje građani drugog reda".
"Tako su dvostruki standardi postali tužna realnost. Albanci kao nacionalna manjina na Kosovu i Metohiji mogu dobiti državu, a Srbima iz avnojevske (komunističke) Hrvatske, koji su živjeli kao autohtoni, suvereni i konstitutivni narod, zabranjeno je čak i da se vrate u zavičaj", navodi Udruženje Srba iz Hrvatske, te dodaje da priznanjem Kosova Hrvatska jasno stavlja na znanje državi Srbiji kakvu vrstu odnosa želi graditi u budućnosti.
XS
SM
MD
LG