Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX će delovati na celoj teritoriji Kosova


General Yves de Kermabon

Šef Misije Evropske unije u oblasti policije i vladavine zakona (EULEX), Iv de Kermabon izjavio je u Prištini da će misija na čijem je čelu imati za zadatak da savetuje kosovske institucije i da će svoju funkciju ostvariti na celoj teritoriji Kosova.

“Moj je cilj da radimo na celoj teritoriji Kosova, Misija EULEX-a ima za cilj da bude prisutna na celoj teritoriji, za sve građane, uključujući i pripadnike manjina”, rekao je Kermabon.

On je izrazio nadu da će tokom delovanja misije imati uglavnom savetodavnu ulogu, da očekuje da će imati dobro saradnju sa Vladom i drugim i da neće biti prinuđen da koristi izvršna ovlašćenja koje ima kao šef EULEX-a.

Šef Misije EU niije želeo da komentariše šta će biti sa misijom UNMIK-a nakon početka delovanja EULEX-a, ističući da trenutno radi na prisustvu EULEX na celoj teritoriji uključujući i sever Kosova.

On je istakao da će se posebno angažovati na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pošto se bez toga, kako je rekao „ne može uspostaviti dobro demokratsko duštvo.”

Premijer Kosova Hashim Thaqi je izjavio da vlasti Kosova pozdravljaju uspostavljanje misije EULEX-a, jer, kako je rekao, Kosovo ima potrebe za većim napretkom u oblasti vladavine zakona. Kermabon se susreo i sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu i predsednikom Parlamenta, Jakupom Krasniqi.XS
SM
MD
LG