Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Summit EU o klimatskim promjenama


Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije okupiće se u četvrtak i petak na proljetnom summitu u Brusselsu.
Središnje teme summita EU-a su borba protiv klimatskih promjena, obnovljivi izvori energije te liberalizacija energetskog tržišta.
Ključni dio klimatsko-energetskog paketa čini shema trgovanja dozvolama za ispuštanje stakleničkih plinova. Prema toj shemi, industrijski zagađivači bi kupovali dozvole za ispuštanje stakleničkih plinova na zajedničkoj burzi na razini EU-a, a ne više unutar svake članice zasebno.
Međutim, iako svi podržavaju zacrtane ciljeve, nema suglasnosti o tome kako to postići. Puno zemalja se pribojava da bi te mjere usmjerene protiv globalnog zatopljenja mogle natjerati industriju da preseli proizvodnju u treće zemlje koje nemaju tako strogo ekološko zakonodavstvo, što bi dovelo do gubitka golemog broja radnih mjesta.
Kako bi otklonila te strahove, EU će nastojati dogovoriti takve ekološke standarde i na svjetskoj razini, a u slučaju izostanka međunarodnog dogovora, ne isključuje se mogućnost da uvede posebne poreze na uvoz iz zemalja koje nemaju ograničenja za ispuštanje ugljičnog dioksida, što bi onda moglo dovesti čak i do trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG