Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekivana odluka o vanrednim izborima u Srbiji


Potpredsednik Srpske radiklane stranke (SRS), Dragan Todorović, ocenio je da je odluka o padu Vlade Srbije i novim parlamentarnim izborima najbolje moguće rešenje za "razrešenje agonije koja traje dosta dugo, posebno zbog toga što su predsednik Srbije Boris Tadić i Demokratska stranka (DS) sada nedvosmisleno pokazali da su na predsedničkim izborima obmanjivali građane navodno zalažući se za to da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a sada smo svesni činjenice da je to bila obmana građana Srbije i da su Tadić i DS prihvatili nezavisnost Kosova", rekao je Todorović.
Potpredsednik SRS-a je potvrdio da pre odluke premijera Vojislava Koštunice nije bilo razgovora o eventualnoj podršci radikala manjinskoj vladi ili u parlamentu. "Nije bilo pregovora zato što smo sve vreme isticali da nećemo ulaziti u bilo kakvu vladu bez novih izbora i da podrsska manjinskoj vladi ne dolazi u obzir", naveo je Todorović.
Predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da je odluka o rapisivanju vanrednih parlamentarnih izbora loša, jer će Srbija ostati bez najvažnijih državnih institucija u vreme najveće borbe za odbranu Kosova.
"Odluka nije dobra za Srbiju, jer se nije pokušalo ni pravljenje nove parlamentarne većine. I posle sledećih izbora neko će sa nekim morati da razgovara - osim što će razgovarati sa drugačijim brojem poslanika", kazao je Dačić agenciji Beta.
Potpredsednica Nove Srbije, Dubravka Filipovski, izjavila je da je odluka premijera Vojislava Koštunice očekivana, jer ne postoji jedinstvena politika oko ključnih državnih i nacionalnih interesa.
"Očigledno je da Demokratska stranka nije želela dogovor i da je odustala od pet ključnih principa na kojima je formirana Vlada Srbije", kazala je ona.
Predsednik Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, izjavio je danas da su novi parlamentarni izbori prilika za konačni raskid sa politikom koja je podelila građane Srbije, a zemlju posvađala sa gotovo čitavim svetom.
On je rekao da 11. maj "ne sme biti dan" u kome će biti promenjeni samo premijer i ministri, već i pogrešna politika - stvaranjem novog sistema vrednosti koji će Srbiji omogućiti evropsku budućnost.
Ocenio je da razlike koje postoje između stranaka evropskog bloka ukazuju na neminovnost dogovora kako bi se osigurala evropska budućnost zemlje.
Predsednik Jedinstvene Srbije (JS), Dragan Marković Palma, ocenio je danas da je odluka o padu Vlade Srbije i raspisivanju parlamentarnih izbora veoma loša i neće doneti ništa dobro ni državi, niti građanima.
Marković, čija su dva poslanika izabrana na listi koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, rekao je da Srbija treba da se brani "pragmatičnim i ekonomskim patriotizmom."

XS
SM
MD
LG