Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Burns upozorio Beograd da ne ponove napade na strane ambasade


Vlada u Beogradu u svojim posljednjim istupima u vezi s Kosovom "licemjerno" zaboravlja povijest, zločine koji su počinjeni 1990-ih godina na Balkanu, ocijenio je američki državni podsekretar Nicholas Burns, ističući da SAD, EU i većina zemalja koje podupiru nezavisno Kosovo, tu povijest ne zaboravlja.
Na brifingu u State Departmentu, Burns je to ocijenio "uvredljivim" od vlade u Beogradu budući da je "vlada njihovih prethodnika u ime države umarširala na Kosovo 1999. i pokušala protjerati milion kosovskih Albanaca, muslimana iz zemlje". Ili ono što se događalo u BiH par godina prije, to je povijest, dodao je Burns.
Po njegovim je riječima, zbog te je povijesti UN oduzeo Kosovo Srbiji u junu 1999. i od tada njime upravlja. I sada SAD i cijela Europa, s vrlo malo iznimaka, snažno podržavaju neovisnost Kosova i to s dobrim razlogom, jer nisu zaboravili povijest.
"Zato je neuvjerljivo i licemjerno da srpski ministar ide u naše novine, u naše medije i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. na Kosovu, kada je albansko, muslimansko, stanovništvo trpilo te užasne nepravde", rekao je Burns.
Ministar Vuk Jeremić pozvao je u srijedu, u komentaru objavljenom u New York Timesu, na vraćanje unatrag procesa uspostave nezavisnog Kosova u interesu očuvanja legitimiteta međunarodnog poretka.
Burns je upozorio Beograd da se ne ponove napadi na strane ambasade, kakvi se se dogodili prošle sedmice, rekavši da "srbijansku vladu drže odgovornom za ono što se događa na ulicama Beograda".
Američki nacionalni obaveštajni direktor Mike McConnell rekao je u svjedočenju pred Senatom kako je srbijanska vlada naredila policiji da ne reagira kada su demonstranti napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu. "Imamo pouzdane informacije kako je vlada Srbije donijela odluku da povuče policiju i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku i izvrše nasilje", rekao je McConnell, svjedočeći u srijedu pred senatskim odborom za oružane snage.
XS
SM
MD
LG