Četvrtak, 23. oktobar/listopad 2014, 07:55 CET

Posljednje izdanje emisije, 19. oktobar 2014.

Suđenje Hadžiću: Bivši ministar iz vlade optuženog o sastanku pred Ovčaru

Ministar pravosuđa Hadžićeve vlade Vojin Šuša – poricao je odgovornost optuženog, kao i svoju – u vezi stvorene klime etničkog čišćenja i progona hrvatskog stanovništva s područja na koje su pobunjenici polagali pravo 1991. godine.
Dalje/More

Prethodne emisije

Hag: Iznete završne riječi na suđenju Karadžiću

Ovog tjedna na Haškom sudu su iznošene završne riječi u predmetu Radovan Karadžić, koji je optužen po 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini. Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu, a Karadžić je priznao da kao ratni lider „snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od građana i snaga Republike Srpske“. Očekuje se da će prvostupanjska presuda biti donesena polovinom iduće godine.
Dalje/More

Hrvatski general traži odštetu od države

Umirovljeni hrvatski general Rahim Ademi traži odštetu od države jer tvrdi da je ona kriva što je nezasluženo proveo sedam mjeseci u haškom pritvoru zbog sumnje da je naredio ratne zločine u akciji „Medački džep“ 1993. Ademi je oslobođen u postupku koji je Hag prepustio Hrvatskoj, ali ni dan-danas ništa nije napravljeno da se procesuiraju oni koji su vodili paralelnu liniju komandovanja, a na koje presuda Ademiju jasno ukazuje.
Dalje/More

Godišnjica Memorijalnog centra Potočari

Ovih dana obilježena je godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari. Ovom prilikom otvorena je multimedijalna čitaonica - Dokumentacioni centar, gdje se mogu pogledati dokumenti i svjedočenja sa devet suđenja u Haškom tribunalu
Dalje/More

Suđenje Prliću: Timovi obrane smatraju da je rok za žalbu prekratak

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju ovaj tjedan je održana statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku protiv šestorice bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, poznatom kao Prlić i drugi
Dalje/More

Kako zaštititi svjedoke ratnih zločina?

U Sarajevu je održan sastanak članica mreže nevladinih organizacija za podršku svjedocima na suđenjima za ratne zločine. Mreža pokušava pronaći načine kako onima koji su prošli ratne torture pomoći prije, u toku i nakon suđenja da kroz taj proces prođu što bezbolnije
Dalje/More

I dalje bez odgovornih za grobnicu u rudniku na Tihotini

Navršilo se 12 godina otkako je u rudniku na Tihotini kod Bihaća pronađena masovna grobnica iz koje su ekshumirane 53 žrtve: 52 Bošnjaka i jedan Hrvat. Oni su ubijeni i bačeni u jamu nakon što su prošli torture logora Ripač i Račić. Do sada za ovaj zločin niko nije odgovarao.
Dalje/More

I svedok osumnjičen za ratne zločine?

Na haškom suđenju bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću još je jedan svjedok obrane suočen s iskazima koji i njega terete za ratne zločine. Milenko Dafinić, bivši pripadnik srpskih snaga na području Borova Sela, a tijekom rata tjelohranitelj optuženog Hadžića – u glavnom iskazu je kao svjedok obrane prebacivao odgovornost za sve što se događalo na pobunjenom području Hrvatske - na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA. U unakrsnom ispitivanju haški tužitelj ga je pak podsjetio na masovno ubijanje, premlačivanje i silovanje zarobljenika u kojem je prema nekim informacijama – i sam svjedok sudjelovao.
Dalje/More

Suđenje Hadžiću: Optuženi „prao ruke“ od Arkana

U dodatnom ispitivanju optuženog kao prvog svjedoka obrane - najviše je bilo riječi o Željku Ražnjatoviću Arkanu, vođi dobrovoljačkih srpskih formacija, od kojeg je Hadžić pokušao oprati ruke tvrdeći da nad njim nije imao kontrolu.
Dalje/More

Preživjeli logoraši prijedorskog kraja traže pravdu od države

Preživjeli logoraši, te porodice ubijenih u prijedorskim logorima nisu zadovoljni odnosom vlasti prema strahotama koje su se u ratu dešavale u toj opštini. Zahtevaju hitno usvajanje zakon na državnom nivou koji bi štitio prava svih logoraša.
Dalje/More

Stolac: Godišnjica stravičnih zločina

Bivši logoraši općine Stolac 4. august obilježavaju kao dan kada je veliki broj ljudi tog mjesta na jugoistoku Hercegovine prošao kroz logor u predratnoj Koštanoj bolnici, ali i kao datum kada je završeno etničko čišćenje tog područja 1993. godine.
Dalje/More
Više članaka

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
 
Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

birn