Srijeda, 01. oktobar/listopad 2014, 12:12 CET

Posljednje izdanje emisije, 28. septembar 2014.

Godišnjica Memorijalnog centra Potočari

Ovih dana obilježena je godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari. Ovom prilikom otvorena je multimedijalna čitaonica - Dokumentacioni centar, gdje se mogu pogledati dokumenti i svjedočenja sa devet suđenja u Haškom tribunalu
Dalje/More

Suđenje Prliću: Timovi obrane smatraju da je rok za žalbu prekratak

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju ovaj tjedan je održana statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku protiv šestorice bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, poznatom kao Prlić i drugi
Dalje/More

Prethodne emisije

I svedok osumnjičen za ratne zločine?

Na haškom suđenju bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću još je jedan svjedok obrane suočen s iskazima koji i njega terete za ratne zločine. Milenko Dafinić, bivši pripadnik srpskih snaga na području Borova Sela, a tijekom rata tjelohranitelj optuženog Hadžića – u glavnom iskazu je kao svjedok obrane prebacivao odgovornost za sve što se događalo na pobunjenom području Hrvatske - na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA. U unakrsnom ispitivanju haški tužitelj ga je pak podsjetio na masovno ubijanje, premlačivanje i silovanje zarobljenika u kojem je prema nekim informacijama – i sam svjedok sudjelovao.
Dalje/More

Suđenje Hadžiću: Optuženi „prao ruke“ od Arkana

U dodatnom ispitivanju optuženog kao prvog svjedoka obrane - najviše je bilo riječi o Željku Ražnjatoviću Arkanu, vođi dobrovoljačkih srpskih formacija, od kojeg je Hadžić pokušao oprati ruke tvrdeći da nad njim nije imao kontrolu.
Dalje/More

Preživjeli logoraši prijedorskog kraja traže pravdu od države

Preživjeli logoraši, te porodice ubijenih u prijedorskim logorima nisu zadovoljni odnosom vlasti prema strahotama koje su se u ratu dešavale u toj opštini. Zahtevaju hitno usvajanje zakon na državnom nivou koji bi štitio prava svih logoraša.
Dalje/More

Stolac: Godišnjica stravičnih zločina

Bivši logoraši općine Stolac 4. august obilježavaju kao dan kada je veliki broj ljudi tog mjesta na jugoistoku Hercegovine prošao kroz logor u predratnoj Koštanoj bolnici, ali i kao datum kada je završeno etničko čišćenje tog područja 1993. godine.
Dalje/More

Audio "Repovci": 22 godine čekanja na istinu

Porodice ubijenih u zločinu koji je u javnosti poznat kao "Slučaj Repovci", već 22 godine čekaju istinu. U zločinu koji nije rasvetljen, devet pripadnika ARBiH mučki je ubijeno iz zasjede, na putu ka selu Repovci, 12. jula 1993.godine.
Dalje/More

Srebrenica, put ka novoj Europi

Volonteri iz cijelog svijeta, okupljeni kroz međunarodni forum solidarnosti - Emmaus, i ove godine će pomoći u obnovi Srebrenice, kao i stanovništvu ovog područja.
Dalje/More

Odžak: Podignuta nova optužnica za ratne zločine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protvi Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pave i Ilije Glavaša za zločine nad civilima na području Odžaka u ljeto 1992. godine. Kroz logore i druga stratišta u Odžaku je prošlo oko 1.300 srpskih civila. Na stotine ih je fizički zlostavljano, a nekoliko i ubijeno.
Dalje/More

Optuženi prao ruke od odgovornosti za događaje u Hrvatskoj

Goran Hadžić nastavio je poricati svoju odgovornost za sukob u Hrvatskoj i protjerivanje desetina tisuća građana hrvatske i ostalih nesrpskih nacionalnosti sa područja na kojem je obnašao vlast.
Dalje/More

Kampanja Muzeja Tešanj: Civilni život u doba rata

Muzej Tešanj uputio je javni poziv građanima za prikupljanje predmeta, fotografija, dokumenata iz ratnog perioda 1992-1995. s ciljem da se na ilustrativan način predstavi vojni i civilni život na tešanjskom prostoru tokom rata
Dalje/More

Suđenje Mladiću: "Nenamjerno" pucanje po civilima

Na haškom suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine i genocid, obrana se trenutno bavi osporavanjem terora nad stanovništvom Sarajeva tokom troipogodišnje opsade u prvoj polovini devedesetih godina
Dalje/More
Više članaka

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
 
Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

birn