Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:24 CET

  Foto i video

  Video Pakistanci veoma zainteresovani za BiH

  Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, Nedim Makarević, u intervjuu RSE govori o diplomatiji koja vodi do uspješne ekonomske saradnje, odnosima BiH i Pakistana, te životu u državi u kojoj je već dvije i po godine ambasador.

  Video Insajder i RSE: Srbija najveći 'strani' investitor

  Prva tema koju su novinari produkcije Insajder i RSE istraživali zajedno "Da li je država najveći 'strani' investitor u Srbiji?" govori o otvaranju novih fabrika i brojnih radnih mesta, stranim investicijama koje se mere u milijardama. Ko ulaže više: Srbija iz svog budžeta ili strane kompanije?


  Multimedija

  Video Beograd: Obeležena godišnjica Titove smrti

  U Kući cveća na Dedinju, večnom počivalištu bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita - građani iz cele bivše Jugoslavije okupili su se danas da obeleže 36. godišnjicu Titove smrti.

  Video Skupština Crne Gore: Incident sa poslanicima DF-a

  Poslanici Demokratskog fronta su se nakon devet mjeseci bojkota Skupštine Crne Gore, prilikom ulaska u zgradu, sukobili sa obezbjeđenjem.


  Video Han: Evropa je izgrađena na solidarnosti

  Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn u razgovoru za RSE govori o izgledima za daljnje proširenje EU u kontekstu aktuelne izbjegličke krize. Hahn je rekao kako je potrebno da članice EU potvrde svoje opredjeljenje za solidarnost. Razgovarao Rikard Jozwiak.

  Video 'Baka' gimnastičarka, olimpijska rekorderka

  "Zovu me baka", kaže 40-godišnja gimnastičarka iz Uzbekistana Oksana Čusovitina. Uspjela je da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Riju i to će biti njeno sedmo učešće na ovom takmičenju. Prvu medalju na Olimpijskim igrama osvojila je u vrijeme kad njene današnje rivalke nisu bile ni rođene.


  Video Amanpour pozvala na oslobađanje Ismajilove

  CNN- ova vanjskopolitička urednica Christiane Amanpour pozvala je vladu Azerbejdžana da oslobodi istraživačku novinarku Hatidžu Ismaijlovu. Amanpour je govorila u ime zatvorene novinarke Radija Slobodna Evropa na Svjetskom danu slobode medija u Helsinkiju.

  Video Trenutak odluke: Kosovo članica UEFA-e

  Oduševljenje novinara propratilo je odluku o prijemu Kosova u članstvo evropske kuće fudbala (UEFA). Dok Kosovo slavi ovaj sportsko-diplomatski uspeh, u Srbiji se tvrdi kako je odluka na Kongresu UEFA doneta uz kršenje Statuta ove organizacije.


  Video Normalan život pored nacističkih logora

  Izložba „Oktobar 1941.“, koja je trenutno postavljena u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda, pokazuje da se, paralelno sa stradanjem Jevreja u logoru Sajmište ili Roma u Topovskim šupama, na ulicama Beograda život odvijao gotovo normalno.

  Video Corax o "Fenomenologiji zarđale kašike"

  Predrag Koraksić Corax, jedan od najpoznatijih karikaturista sa ovih prostora i saradnik Radija Slobodna Evropa, nedavno je objavio novu zbirku radova pod imenom „Fenomenologija zarđale kašike“. Corax pokazuje kako je zarđala kašika od simbola radikalskih ratnih zločina postala novi atribut.


  Video Njujork: Srpsku pravoslavnu crkvu progutao požar

  Vatrogasci su nekoliko sati gasili požar koji je izbio u crkvi Svetog Save na Menhetnu u noći 1. na 2. maj. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, ali je materijalna šteta na crkvi staroj 160 godina velika. (Reuters)

  Video Prvomajski neredi u Istambulu

  Prilikom obeležavanja 1. maja u Istanbulu, policija je u nedelju upotrebila suzavac kako bi sprečila oko 15 demonstranata da pridju glavnom trgu Taksim. Turska vlada zabranila je okupljanje na trgu Taksim, a javno obeležavanje Prvog maja dozvoljeno je u drugim delovima Istanbulu.


  Video Bagdad: Demonstranti upali u Zelenu zonu i Parlament

  Stotine pristalica uticajnog šiitskog imama Moqtade al-Sadra koji protestuju protiv korupcije, upali su u subotu u Zelenu zonu u iračkoj prijestolnici Bagdad, a neki su upali i u zgradu iračkog Parlamenta, nakon što parlamentarci nisu imali kvorum da izglasaju obaranje Vlade. Video/Reuters

  Video Protest opozicije u Beogradu

  Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na protestu opozicije u centru Beograda, ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK), zbog sumnji u izbornu krađu. Na protestu su bili i lideri opozicionih stranaka.


  Video Kerry: IDIL gubi vojno i finansijski

  U borbi protiv "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL) uključeno je 66 zemalja i do sada je oslobođena skoro polovina teritorije Iraka, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri za TV Alhura. On je rekao da se aktivno radi i na presjecanju izvora finansiranja IDIL-a.

  Video Lukač: Aktivno radimo na suzbijanju radikalnih grupa

  Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u intervjuu za RSE kaže kako određene kriminalne grupe pokušavaju zaustaviti istrage najtežih krivičnih djela preko organa Vlade Federacuije BiH. Aktivno se, kaže Lukač, radi i na suzbijanju radikalnih grupa.


  Video Prinove u praškom ZOO-u

  Mladunci mravojeda, slona i gorile najmlađi su stanovnici praškog zoološkog vrta, koji su na svijet došli u 2016. Najviše pažnje izazvalo je mladunče gorile, koje je iznenadilo sve zoološkog vrta. Naime, niko nije ni slutio da Šinda, dvadesetčetvorogodišnja gorila, očekuje prinovu.

  Video Jovan Komšić: Imaćemo kompetentnu proevropsku opoziciju

  Poraz Demokratske stranke na izborima u Vojvodini je rezultat, pre svega, izneverenih očekivanja, kaže u Intervjuu nedelje RSE Jovan Komšić, profesor na Novosadskom univerzitetu. Ne očekuje da će napradnjaci ukidati ovlašćenja pokrajine ukoliko žele da nastave evropske integracije.


  Video Palanački napadi na Konstantinovića

  U pisanim medijima novi napadi na knjigu "Filosofija palanke" Radomira Konstantinovića koja se naziva „filozofijom zla“ i knjigom „srpskog razdora“. Kome to danas smeta? Ivan Milenković, urednik u Trećem programu Radio Beograda, jedan je od sagovornika RSE.

  Video Treća sedmica makedonske 'Šarene revolucije'

  Već danima ne prestaju tenzije i sukobi između makedonskih demonstranata i policije. Proteklih noći aktivisti "Šarene revolucije" bacali su boje i jaja na spomenike kontroverznog projekta "Skoplje 2014".


  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Infografike

  Fotogalerije

  Fotogalerija Sarajevo: Obilježeno 36 godina od smrti Tita

  U Sarajevu je povodom 36. godišnjice smrti Josipa Broza Tita ispred njegovog spomenika u parku kampusa Sarajevskog univerziteta upriličena ceremonija odavanja počasti i polaganja cvijeća. Građani Sarajeva su u 15:05 odali počast Titu, dugogodišnjim predsjedniku SFRJ.


  Fotogalerija Protest opozicionog DF-a u Podgorici

  Opozicioni Demokratski front održao je još jedan antivladin protest u centru Podgorice. Pred nekoliko stotina pristalica na platou ispred Skupštine Crne Gore, lideri Fronta su najoštrije kritikovali stranke opozicije koje su potpisale Sporazum o održavanju fer i slobodnih izbora sa Demokratskom partijom socijalista


  Fotogalerija Sjećanje na poginule vojnike JNA u Dobrovoljačkoj

  Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća boračka udruženja i članovi porodica iz RS obilježili su 24. godišnjicu stradanja vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića, u koloni JNA koja je napuštala grad 3. maja 1992 godine, prema navodima Tužilaštva BiH, ubijeno je sedam, a povrijeđeno 14 osoba.


  Fotogalerija Protest hrvatskih novinara

  Novinari u Hrvatskoj organizirali su na Dan slobode medija, 3. svibnja, protest protiv politike aktuelne vlasti prema medijima, koju sprovodi ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a koja s eogleda u rastućem pritisku na medije, čistkama i otkazima, te ukidanju finansijske podrške dijelu neprofitnih medija.


  Fotogalerija Albanija sve popularnija turistička destinacija

  Skadar, Berat i druga mjesta u Albaniji privlače sve više turista iz Crne Gore koji tamo kupuju ponajviše hranu i druge namirnice koje su veoma kvalitetne i neuporedivo jeftinije nego u Crnoj Gori. Miks hrišćanske i islamske kulture i zadržana tradicija, te ljepota predjela sve su zanimljiviji turistima.


  Fotogalerija Nacionalni spomenik BiH: Stari grad Srebrenik

  Stari grad Srebrenik nalazi se na sjeveroistočnim obroncima Majevice, oko pet kilometara udaljenom od bosanskog gradića Srebrenika. Najstariji spomen ovog grada datira iz 1333. godine. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine proglašen je 2004.


  Fotogalerija Podgorica: Koncert Vasil Hadžimanov Banda

  U okviru desete manifestacije "Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori" u petak uveče u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović" nastupio je Vasil Hadžimanov Bend i ugledni američki saksofonista David Bini.


  Fotogalerija Spomenici: U potrazi za Lenjinom

  U Ukrajini, spomenici osnivaču Sovjetskog Saveza, Vladimiru Lenjinu, demontirani su a njihovi dijelovi razbacani širom zemlje. Fotograf Niels Ackermann i novinar Sébastien Gobert istraživali su i locirali mjesta na kojima se nalaze dijelovi mnogih spomenika Lenjinu.