Kako slušati RSE

Radio Slobodna Evropa emituje program na 28 jezika. Većina naših programa je dostupna na FM i srednjim talasima na domaćim stanicama u našim zonama emitovanja. Ako imate problema sa slušanjem našeg programa preko interneta, molimo vas da pogledate naše uputstvo za tehničku pomoć documentPetak, 29. april/travanj 2016, 01:43 CET

  Trinaest svjetskih građevina koje se javnosti nisu dopadale

  Objavljeno 23.02.2013


  Zavjesa u novom pozorištu u ruskom St. Petersburgu podići će se do kraja maja, no skela sa njene spoljne strane se skida i javnost nije zadovoljna. Zgrada je izložena velikoj kritici građana putem blogova, društvenih mreža i medija, gdje arhitektonsko rješenje nazivaju ¨sivilom neugledne robne kuće¨ ili čak ¨divovskim toaletom¨. Pogledajte nekoliko primjera svjetskih poznatih građevina koje su bile oštro kritizirane, neke čak i ismijane. U mnogim slučajevima vrijeme je ublažilo njihovo prvobitno neprihvaćanje.

  1

  Eiffelov toranj u Parizu, izgrađen 1889., sigurno je jedan od najvećih svjetskih javnih spomenika. Prije otvaranja, međutim,bio je oštro kritiziran, smatralo se da je toranj ¨beskoristan i monstruozan¨. Njegov tvorac, arhitekta Gustav Eiffel dobio je tada dozvolu za postavljanje tornja na samo 20 godina.

  2

  Javnost nije bila naklonjena ni novosagrađenom pozorištu u Pragu, djelo arhitekte iz komunističke ere, Karela Pragera, završeno 1983. godine.

  3

  Centar Georges Pompidou u Parizu, otvoren u 1977., posjetilo je više od 150 milijuna posjetitelja.

  4

  Arhitekt Frank Gehry stoji iza muzeja Guggenheim, Bilbao.

  5

  Muzej u New Yorku koji dizajnira Frank Lloyd bio je također meta javne kritike.

  6

  Piramida Louvre u Parizu, koju potpisuje arhitekt I.M. Pei otvorena je za javnost 1989. godine. Javnost je bila nemilosrdna u prvim danima postojanja staklene piramide, a danas ona predstavlja najatraktivniji objekat za posjetu turista. .

  7

  Katedrala u Liverpoolu, u Engleskoj, djelo Fredericka Gibberda takođe nije imala slavan početak postojanja (1967.), bila je čak uvrštena u svjetske najgore građavine.

  8

  Ovaj objekat u Seattleu bio je označen kao ''ružan'' i ''trn u oku'' kada je otvoren 2000. No djelo arhitekte Franka Gehrja mještani su vremenom prihvatili i nazvali ga ''provokativnim''.

  9

  Nacionalna biblioteka u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku otvorena je 2006. Britanski ''The Daily Telegraph'' ju je uvrstio među 21 najružniju građevinu koja je ikad dizajnirana i napravljena.

  10

  Univerzitetska biblioteka u Prištini, koju potpisuje hrvatski arhitekt Andrija Mutnjaković također je bila u konkurenciji najružnijih građevina. U jednom turističkom vodiču opisana je kao ''istovremeno prekrasna i apsurdna''.

  11

  Palača kulture i nauke u Varšavi otvorena je 1955. i bila je poklon Sovjetskog Saveza narodu Poljske. Građevina je dugo bila meta negativnih komentara zbog prije svega sovjetskog stila arhitekture.

  12

  Češki arhitekt Jan Kaplicky projektirao je zgradu Nacionalne biblioteke u Pragu, žestoko je kritizirana u javnosti a negativno o projektu oglašavao se i predsjednik Vaclav Klaus. Biblioteka nije sagrađana.

  13

  Bertrand Delanoe, gradonačelnik Pariza, bio je među onima koji su bili protiv izgradnje ruskog duhovnog i kulturnog centra. Projekt su nazvali ''osrednjim''.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.