Kako slušati RSE

Radio Slobodna Evropa emituje program na 28 jezika. Većina naših programa je dostupna na FM i srednjim talasima na domaćim stanicama u našim zonama emitovanja. Ako imate problema sa slušanjem našeg programa preko interneta, molimo vas da pogledate naše uputstvo za tehničku pomoć documentNedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 15:06 CET

Trinaest svjetskih građevina koje se javnosti nisu dopadale

Objavljeno 23.02.2013


Zavjesa u novom pozorištu u ruskom St. Petersburgu podići će se do kraja maja, no skela sa njene spoljne strane se skida i javnost nije zadovoljna. Zgrada je izložena velikoj kritici građana putem blogova, društvenih mreža i medija, gdje arhitektonsko rješenje nazivaju ¨sivilom neugledne robne kuće¨ ili čak ¨divovskim toaletom¨. Pogledajte nekoliko primjera svjetskih poznatih građevina koje su bile oštro kritizirane, neke čak i ismijane. U mnogim slučajevima vrijeme je ublažilo njihovo prvobitno neprihvaćanje.

1

Eiffelov toranj u Parizu, izgrađen 1889., sigurno je jedan od najvećih svjetskih javnih spomenika. Prije otvaranja, međutim,bio je oštro kritiziran, smatralo se da je toranj ¨beskoristan i monstruozan¨. Njegov tvorac, arhitekta Gustav Eiffel dobio je tada dozvolu za postavljanje tornja na samo 20 godina.

2

Javnost nije bila naklonjena ni novosagrađenom pozorištu u Pragu, djelo arhitekte iz komunističke ere, Karela Pragera, završeno 1983. godine.

3

Centar Georges Pompidou u Parizu, otvoren u 1977., posjetilo je više od 150 milijuna posjetitelja.

4

Arhitekt Frank Gehry stoji iza muzeja Guggenheim, Bilbao.

5

Muzej u New Yorku koji dizajnira Frank Lloyd bio je također meta javne kritike.

6

Piramida Louvre u Parizu, koju potpisuje arhitekt I.M. Pei otvorena je za javnost 1989. godine. Javnost je bila nemilosrdna u prvim danima postojanja staklene piramide, a danas ona predstavlja najatraktivniji objekat za posjetu turista. .

7

Katedrala u Liverpoolu, u Engleskoj, djelo Fredericka Gibberda takođe nije imala slavan početak postojanja (1967.), bila je čak uvrštena u svjetske najgore građavine.

8

Ovaj objekat u Seattleu bio je označen kao ''ružan'' i ''trn u oku'' kada je otvoren 2000. No djelo arhitekte Franka Gehrja mještani su vremenom prihvatili i nazvali ga ''provokativnim''.

9

Nacionalna biblioteka u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku otvorena je 2006. Britanski ''The Daily Telegraph'' ju je uvrstio među 21 najružniju građevinu koja je ikad dizajnirana i napravljena.

10

Univerzitetska biblioteka u Prištini, koju potpisuje hrvatski arhitekt Andrija Mutnjaković također je bila u konkurenciji najružnijih građevina. U jednom turističkom vodiču opisana je kao ''istovremeno prekrasna i apsurdna''.

11

Palača kulture i nauke u Varšavi otvorena je 1955. i bila je poklon Sovjetskog Saveza narodu Poljske. Građevina je dugo bila meta negativnih komentara zbog prije svega sovjetskog stila arhitekture.

12

Češki arhitekt Jan Kaplicky projektirao je zgradu Nacionalne biblioteke u Pragu, žestoko je kritizirana u javnosti a negativno o projektu oglašavao se i predsjednik Vaclav Klaus. Biblioteka nije sagrađana.

13

Bertrand Delanoe, gradonačelnik Pariza, bio je među onima koji su bili protiv izgradnje ruskog duhovnog i kulturnog centra. Projekt su nazvali ''osrednjim''.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.