Kako slušati RSE

Radio Slobodna Evropa emituje program na 28 jezika. Većina naših programa je dostupna na FM i srednjim talasima na domaćim stanicama u našim zonama emitovanja. Ako imate problema sa slušanjem našeg programa preko interneta, molimo vas da pogledate naše uputstvo za tehničku pomoć documentSubota, 28. novembar/studeni 2015, 06:53 CET

Kralj na parkiralištu: Pronađeni ostaci Ričarda III

Objavljeno 04.02.2013


Britanski naučnici su potvrdili da ljudski ostaci nađeni prije nekoliko mjeseci ispod parkirališta u gradu Leicesteru pripadaju englekom kralju Ričardu III. Naučnici su uporedili DNK iz nađenih kostiju sa onom potomka iz 17. koljena kraljeve sestre.

1

Fotografija skeleta starog 500 godina pronađenog u Leicesteru

2

Crkva koja je nekada stajala pored grobnice je uništena u 16. vijeku. Lokacija grobnice je bila nepoznata stoljećima.

3

Dr Jo Appleby, predavač bioarheologije sa Univerziteta u Leicesteru na konferenciji za novinare govori o novim saznanjima istraživača.

4

Na pronađenom skeletu su uočeni znakovi ozbiljnih borbenih povrijeda koje odgovaraju istorijskim opisima kralja Richarda III koji je posljednji britanski kralj koji je život izgubio na bojnom polju.

5

Portret kralja i identifikovane lobanje

6

Muškarci obučeni kao srednjevijekovni vitezovi na mjestu pronalaska. Ostaci kralja će biti sahranjeni u katedrali u Leicesteru nedaleko od mjesta gdje su pronađeni.