Petak, 06. maj/svibanj 2016, 01:50 CET

  Podkasting


  Šta je Podkasting?
  Podkast je digitalni fajl – audio ili video – ili serija fajlova koji se nalaze na Internetu i koriste feedove koji omogućavaju plejbek na  prenosivim medijima, plejerima i kompjuterima. To znači da preko Interneta korisnik može da sluša ili gleda programe koji su automatski preuzeti sa weba, kada god to želi. Podkasting je složenica sastavljena od imena Ipod (MP3 i video plejera koji proizvodi kompanija Apple) i engleskog naziva za emitovanje programa (broadcasting).
   

  Kako funkcioniše Podkasting?
  Podkasting je baziran na RSS (really simple syndication) tehnologiji. Audio i video fajle automatski preuzima vaš kompjuter. Instalirani program za podkasting redovno provjerava da li ima novoh verzija 'newsfeeda'. Nova verzija se također automatski prenosi na vaš kompjuter.  Što se tiče formata fajle - MP3 je najbolji format za vaš podkast feed.
   

  Koji su programi potrebni?
  ITunes. Za početnike jedan od najjednostavnijih programa za upotrebu je iTunes. Nakon instalacije ovog programa možete se registrirati za podkast kanale koji vas zanimaju. To radite na slijedeći način. Otvorite iTunes. Kliknete na  “Advanced”, a potom na “Subscribe to Podkast”. U otvorenom prozorčiću kopirajte URL željenog podkast feeda. Kliknite OK. Ako želite da se registrirate za naš: http://www.slobodnaevropa.org/podcast/?count=50&zoneId=512
  Naziv podkast-a će se pojaviti na listi. Izaberite i pritisnite donji “Settings” u donjem lijevom uglu. Također možete odrediti interval između kontrole novih snimaka i koliko dugo želite da ih zadržite na vašem kompjuteru. Moguće je vidjeti sve snimke izabranog kanala kada kliknete na trougao pored imena kanala. ITunes program na vašem hard-drivu također automatski sinhronizuje snimke sa iPod-om kada je priključen.


  IPodder. Program iPodder je namijenjen naprednim korisnicima PC-ja. On ima mnogo fleksibilniji mehanizam za prenošenje ili pohranjivanje snimaka. Na primjer, možete precizno odrediti vrijeme kontrole na serveru. Nakon instalacije, piktogram programa se pojavljuje u skladu sa vremenom koje je upisano na Windows.