Slušajte uživo

Trenutno slušate

Regionalni program

Naredna emisija

Ratni zločini

Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Nedjeljom od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata na radiju i na našoj internet stranici.

Dalje

Knjiga urednika RSE Dragana Štavljanina

Forum

Goran Bregović

Goran Bregović

05.01.2009

U stranim medijima predstavljaju ga kao jednog od najpoznatijih kompozitora Balkana čija muzika ujedinjuje južno-slavenske i romske teme, popularno i tradicionalno na njemu svojstven način. Trenutno živi u Parizu sa suprugom i tri kćerke, rođeni Sarajlija, veći dio posla obavlja u Beogradu, voli more gdje će jednom, kaže, provoditi svoje penzionerske dane. Nespretnim padom u vrtu svoje kuće u Beogradu u ljeto prošle godine povrijedio je kičmu, operacija i oporavak prošli dobro. Novu 2009. dočekao je na –10 u Beogradu, na koncertu se nije osjećao dobro – kažu potrebna nova operacija. Novi album, čija promotivna turneja je već počela krajem prošle godine, zove se "Alkohol", ima dva dijela – ''Šljivovica'' i drugi malo elegantnijeg naziva ''Šampanjac''. Balade Bijelog Dugmeta i dalje su rado slušane, nove generacije uživaju u njima – '' Ako možeš zaboravi....'' Bregoviću se po medijima dosta toga zamjeralo,da li je trebao više biti uz rodni grad, neslaganja sa članovima benda, prijateljstvo ili više ne, sa Kusturicom,.. Na sve te optužbe jednom prilikom odgovorio je ovako - "... znaš sa ove distance, ovo mi stvarno izgleda kao godišnjica mature. Onda vidiš one najantipatičnije likove iz razreda, a na toj proslavi više toga nema... i oni su ti dragi. Samo se sjećaš lijepih stvari..."

Ovaj forum je zaključen
Comment Sorting
    Naredni 
Komentari stranica of 4
Ime: REDAKCIJA
29.01.2009 11:25
Redakcija se izvinjava svim učesnicima u ovom forumu jer će ostati uskraćeni za odgovore. Nismo bili u mogućnosti da ih obezbijedimo od našeg gosta Gorana Bregovića.

Ime: Pisac
11.01.2009 02:48
Ovdje se zamjenjuju teze. Ko kaze da je Alija pravio multietnicku Bosnu, ili da je branio Bosnu dok su je neki drugi napadali, taj ocito mora da pati od nekog sindroma. Druga je stvar sto su neki tu Bosnu stvarno svojim ostankom tamo, narocito u Sarajevu, iskreno mislili da brane, a nisu primjecivali da su ustvari pod Alijinom zastavom i da se u sustini bore za buduce djamije na svakom njenom pedlju. Tamo nije bila moguca sredina, ili si na Palama ili u djamiji. Gdje se ko fizicki zatekao ili pomjerio. To je bio iskljucivo medjunacionalni sukob. Partizana nije bilo ili nisu bili organizovani. Nijaz Durakovic nije bio ta licnost, on je bio da diskutuje, daje intervjue, koristi strane izraze i analizira, a da onda pomalo i popije, ako se sta nadje, ali ne da nesto direktno radi ili poduzme. A i da nije bio, slabo bi mu se pisalo, jer nije imao niciju podrsku izvana, pogotovo sto je Jugoslavija vec bila pukla i Armija ostala bez drzave. U svoj toj situaciji je bilo najpametnije otici negdje napolje, daleko, svako ko nije bio samo za jednu stranu. To je na zalost tako. Ostajanjem tamo davala se podrska nekoj od strana automatski, a niti jedna nije bila za multinacionalizam. Tu iluziju (suplju pricu) treba napokon prevazici. Nase javne licnosti, ukljucujuci i Bregu, su takodje morale zivjeti negdje, a tamo gdje su bili, samim svojim prisustvom su na neki nacin davali podrsku upravo toj strani. I to je uglavnom i na zalost bilo tako. Ili je moralo da se sada tu ponasaju kao neka opozicija, a prakticno su u tudjoj kuci. Oni koji su otisli napolje, kada je grmilo, njima povratak nikada nije bas dobro dosao. Uglavnom, niko tu bas nije mogao potpuno da bude kao "cist", jer jedino Jugoslavije nije bilo, a ni partizana. Sta je ostatak to mi svi vi recite sami, da vam ja ne govorim. Ne mislim da se nesto posebno ima Bregi zamjeriti. Ja bih ga samo upitao da nam kaze sta je bilo sa Radmilom Marjanovic, gdje je ona i kako zivi, i sta on sada misli o tome i sta sada osjeca prema njoj. Da li mu se koji puta jos uvijek njeno ime omakne?

Ime: Grim
10.01.2009 22:05
Koliko si u prosloj godini dao za charity?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Ime: neven Grad: Banja Luka
10.01.2009 17:33
Bregoviću svaka čas što si uspio svojom muzikom da i dalje raybijaš nacionalne barijere kao što si to činio i prije rata. Barem po nekome i po nečemu da budemo poynati a ne po ratovima, mržnji i nacizmu. Tvoja muzika i djelo su postali odavno internacionalni, a ove nemanje i patareni možda je najbolje da se sakriju u mišiju rupu i iz nje da ne izlaze. Kakva Bregina Bosna i Bregin Grad Sarajevo. Od tog Sarajeva danas nema ništa. Samo etničko čisto, muslimanima naseljeno područje i lezilebovići koji tzv multinacionalnoj priči i danas zarađuju grdnu lovu. Tamo je narod go i bos, gladan, a džamije jedino niču kao pečurke poslije kiše. I naravno desetak guzonja koji grade nebodere po Sarajevu. Sve ono što je bilo multinacionalno nestalo je zahvaljujući politici trovanja, mržnje, dovođenja mudžahedina, istjerivanjem i istrebljivanjem srba.

Ime: nemanja
10.01.2009 02:21
Ovo je cetvrti put da pisem komentar o bregi i nadam se da ce proci.Kao i predhodni komentari i ovaj je pisan u efektu i emocijama i kao takve i ima svoju tezinu i ima isto tako i subjektivnosti i objektivnosti pa na citaocima je da odluce.Sjecam se davno prije rata kada je isti brega dao interviju u SLOBODNOJ BOSNI gdje kaze doslovno;;glasat cu za prvu ,,muslimansku,,stranku koja se oformi;; ,i samim tim gestom upusti se u politicke kalkulacije i samim tim ne moze da kaze da je apolitican i da ga politika ne interesuje.Moja ljutnja i bjes nije u tome da je Brega imao izbor izmedzu dva dobra pa da je izabrao nekoga drugog koji nije moj favorit,naime Brega je imao izbor izmedzu zla (cetnika,subare,agresije opanaka,kokarde,gusala,luka bijelog i sljive)i dobra, ljudi koji su branili dostojansto,branili civilizaciju i narod bosanski i drzavu bosnu i njegov grad koji htio on ili ne ipak mu je dao i slavu i pare ime.U tome je moja ljutnja bila tada i danas kada gledam iz perspektive veca je zvijezda i faca ROKERI I TIFA I MILIC(mada i nemaju lovu i nemaju slavu kao Brega ali su ostal;i ono sto jesu ,ostali su uz svoj grad pa makar i kokuzi.Brega nije BIJELO DUGME na koje on uvjek pokusava da proda on je i clan bjelog dugmeta i zato ljudi koji su i stvorili Bijelo Dugme su se razilazili sa njim, a on je kostatno koristio vec napravljenu masinu za pravljenje para BRAND BIJELO DUGME i prisvojio slavu za sebe sto mu treba u tome i cestitati.Na kraju bi samo jos rekao da mi je veoma tesko palo sto su mu dozvolili da odrzi koncert u Sarajevu, ali jos jednom je Rajvosa dokazalo da je jace od sviju i jos jednom su Sarajevo i Bosna i Herecgovina dokazali da su open maind, unaprjed hvala iz velikoga grada i grada koji je kopija Sarajeva a to je New York.

Ime: Ernes Erko Kalac Grad: Eppertshausen/Njemacka
09.01.2009 22:29
Postovani Gorane,
bez obzira na sve kritike koje dolaze, ipak covjek vrednuje umjetnost i to bas onu koju ste Vi sa Vasim muzickim talentom pokazali, netreba se stiditi ili pokleci pod uticajem onih koji ne vole Vas uspjeh, to Vi znate, ali ipak se treba sjetiti bar onog lijepok, a Vi se sjeccate toga (.. znaš sa ove distance, ovo mi stvarno izgleda kao godišnjica mature. Onda vidiš one najantipatičnije likove iz razreda, a na toj proslavi više toga nema... i oni su ti dragi. Samo se sjećaš lijepih stvari...")
zato Vam zelim i dalje puno uspjeha u radu i zivotu i da Vas i Familiju zdravlje i sreca prati.

s postovanjem

Ernes Erko kalac

Ime: rajna Grad: pueblo usa
09.01.2009 19:33
Gorane Vi vase bijelo i belo dugme nije vazno,vole sve generacije,moja geberacija,moja djece,za unuke nisam,sigurna jer rastu u svjetlu.Necu nikad zaoravit Vasu poruku prije rata.Od prilike ste ovakao rekli'zivim u Sarajevu gje u malom prostaru cujemo crkvena zova i ezan sa dzamije.Rodjen sam u miks braku ,a kao malog cuvala me jedna stara nena Bosnjakinja".Ako sam pogresila izvinjavam.Bez obzira na opredelenje Vi set i dalje popularni. Svi mi smo nostalgicni za svojom grudom,kucom,rodjacima prijateljima.Aili to nije poteklo od nas ove sitne boranije.

Ime: veljko Grad: sarajevo
09.01.2009 12:21
gospodine Bregovicu posto sam sarajlija bio prije 92 godine iza vrijemje 92 i dan danas sam i zivim i zivio u sarajevu kakav je vas bio razlog da odete iz sarajeva ?samo bih zeljeo znati dali ste ostali i dan danas bosanac kao sto ste bili ili imate srbijansko drzvljanstvo?

Ime: Redakcija
09.01.2009 11:43
Uvredljivi komentari i pitanja neće biti objavljeni. Imate pravo na različito mišljenje i kritički odnos prema gostima u forumu i njihovom radu, ali uvrede nećemo puštati na sajt. Hvala svima na interesovanju za nase goste i na učešću u ovom forumu.

Ime: Semir Grad: Sidney
08.01.2009 23:32
Zasto nema sevdalinki u tvojoj muzici?
    Naredni 
Komentari stranica of 4

TV Liberty

Sjećanje na Tvrđavu

Ove godine obilježava se sto godina od rođenja jednog od najvećih bh. pisaca - Meše Selimovića. Autor: Maja Nikolić

Više multimedijalnih sadržaja

TV Liberty

Neretva je 'ladna voda

Zbog čega građani čekaju i po nekoliko godina da bi naplatili odštetu na sudu? Autor: Tina Jelin

Produkti i usluge

PodkastRSSMobile