Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

FLORENCE HARTMANN ONLINE

France/Balkans - Florence Hartmann, French journalist, former spokesman of the Hague Tribunal, expert on Balkans and author of a book on international justice, undated

Gordana KNEŽEVIĆ
29.09.2007

Poznata široj javnosti kao dugogodišnji glasnogovornik haškog tužilaštva i saradnica Carle Del Ponte, Florence Hartmann je sa svojom novom knjigom “Mir i kazna” uznemirila duhove i doživjela reakcije u vodećim svjetskim političkim centrima, prije nego što je engleski prevod njene knjige ugledao svjetlo dana. Podnaslov njene knjige, koja je zasada dostupna samo na francuskom jeziku, glasi: “Tajni rat politike i internacionalne pravde”. Jedna njena tvrdnja – da su politički paktovi omogućili skrivanje dvojice vodećih haških bjegunaca, optuženih za najteže ratne zločine, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, navela je Richarda Holbroocka da, dosada najoštrijim riječnikom odbije svaku ideju o postojanju bilo kakovog dogovora sa Karadžićem. Hartmannova je prije dolaska na dužnost glasnogovornika u Hagu bila dopisnik pariskog lista “La Monde” iz Beograda. Njena knjiga će do kraja godine biti dostupna na našem jeziku.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 51)

Ime: Optimista ili pesimista...
05.10.2007 14:53

Postovana gospodjo Florence Medunarodna zajednica je po diktatu velikih sila nenamjerno ili namjerno dozvolila da se u postratnom periodu razbukta mrznja i netolerancija medu njenim narodima. Dozvolila je politicarima (nacionalnim ekstremima)svih "demokratskih" stranaka u BiH da zemlju pljackaju (pod vidom privatizacije drustvene imovine), da je dijele na neke svoje knezevine, banovine i pasaluke u kojima su ugrozena sva ljudska prava i slobode. Da li ste optimista ili pesimista kada se tice drustveno-politickog stanja i buducnosti BiH Hvala na odgovoru!

Ime: Enver Cikago
05.10.2007 02:37

Zasto nisi bila hrabra da pricas otvoreno u vezi dogovora i nagodbi od strane velikih sila sa ratnim zlocincima i nagodbe i odobrenja od strane velikih sila da se cini genocid u Srebrenici za radi stvaranja kompaktne zlocinackogenocidno nacifasisticke tzv.srpske republike u vrijeme kad si bila na funkciji i kad si imala snagu i uticaj i poziciju i posao da mozes nesto pomoci u rasvjetljavanju zavjere svjetskih sila prema drzavi Bosni i Bosanskom narodu?Zasto sada progovaras kad nisi ni u kakvoj poziciji niti u funkciji neke moci i kad nista neznacis u smislu jednostavno si kao obicni gradanin koji pise i prica i daje svasta i svakakve izjave koje nemaju snagu?Sto si radi svoje stolice i posla i novca i plate koju si primala cutala svo vrijeme a sada kad si u politickom i pravnom smislu niko i nista pricas kad si sve moci i pozicije koje si imala izgubila?

Ime: Vadim Kokielov
04.10.2007 19:09

Pensez-vous que l'appelation aujourd'hui dirigee par Liljana Karadzic a son mari aura quelqu'un effet? Mislite li da ce poziv upucen danas od Liljane Karadzic njenom muzu imati ikakav efekat?

Ime: Adi Dil /adi_dil@msn.com
04.10.2007 17:30

Postovana Gospodjo Hartmann! Koliko smo jos udaljeni od velikog rata, treceg po redu? Bicu zadovoljan i pribliznim odgovorom. Zahvaljujem

Ime: zasto ne malo kriticno i o zapadu na ICTY-u ?
04.10.2007 14:59

postovana, iako sam od pocetka podrzavao haski sud ipak meni jedna cinjenica upada u oci. uvijek kada se u nekom slucaju pred icty sudom treba govoriti o uluzi zapadnih zemalja (prije svega SAD, francuske, velike britanije ...) onda se uvijek nadje povoda da se to ne cini. slucaj srebrenica je jasan. zapadne zemlje ne zele da se na sudu o tome govori. ova presuda vukovarskoj trojci isto mi nesto nije jasna ako se uzme u obzir da su zapadne zemlje dugo podrzavale ocuvanje jugoslavije a i time i jna. slucaj ahmici kada su hvo snage izvele masakar nad muslimanima je poznat. ali isto tako nije sasvim jasno koju ulogu su igrale britanske UN trupe koje su bile u blizini dogadjaja. zar nije cudno da bas britanci (BBC) sest dana nakon masakra izvjestavaju svjetsku javnost o ahmicima ? i onda govore kako nema razlike izmedju zlocina sa hrvatske i srpske strane !! pa sada ovaj slucaj sa medackim dzepom u hrvatskoj ? zasto se taj proces nije odvijao pred ICTY ? mozda zato jer su kanadske UN snage isto bile umijesane u zlocine, samo o tome sute i ne bih rado o tome pred sudom u haagu. zasto je kanadski tisak ulogu kanadjana u medackom dzepu proglasio 1998 "najvecom bitkom kanade nakon koreanskog rata"? gospodjo hartmann, zasto se o tim stvarima ne govori na haskom sudu ? hvala na razumijevanju

Ime: mali morski vuk
04.10.2007 14:44

gosp. hartmann, cinjenice govore da do sada nije presudjeno niti jednoj osobi iz srbije pred haaskim tribunalom za ratove koji je beograd vodio protiv hrvatske, bosne i hercegovine i kosova. da osudjeno je osova srbijanske nacionalnosti iz bih i iz hrvatske ali nitko iz srbije !! da li i to govori dovoljno o radu haaskog suda ? srdacno

4.10.2007

Postoje optuznice koji se odnose na srbijanski vrh, policijski (Stanisic i Simatovic) i vojni (Perisic) vrh, pa takodje protiv Seselja u vezi zlocina pocinjenim u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Ta sudjenja nisu jos pocela, iako je sud za sada duzan da zavrsi prvostepena sudjenja pre kraja 2008. Bitno je da sudu bude dozvoljeno da zavrsi sudjenja koja tek predstoje pre nego sto Savjet sigurnosti UN-a zatvori Tribunal. Sud je zato trazio produzenje sudjenja do kraja 2009. Odobrenje za to produzenje je u nadleznosti drzava stalnih clanica Savjeta sigurnosti.

Ime: pula
04.10.2007 14:34

postovana gosp. hartmann, mene uopce nije iznenadila ovakva presuda vukovarskoj trojci. zasto? pa zasto bih zapadne zemlje osudile vojni vrh JNA ako je taj isti zapad dao zeleno svijetlo za napad JNA na hrvatsku. vijece sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju 713 (25.9.1991) o embargu na oruzje za jugoslaviju. to je bila jasna poruka i potpora milosevicu i JNA da vojnom silom odrze jugoslaviju ! nakon te rezolucije usljedio je napad na selo ravno (1.10.1991) i dubrovnik; dva tjedna nakon toga mig JNA je raketirao banske dvore u zagrebu. vukovar je sravnjen sa zemljom itd. zasto ovo spominjem ? zato jer bih vojni vrh JNA da je optuzen prem ICTY jednostavno iznio dokumente da su imali potporu zapada. a ali posto se na ICTY ne zeli govoriti o ulozi zapada u ratu onda zato i nisu optuzili vrh JNA. kako vi gledate na ove moje konstatacije ? srdacan pozdrav i hvala unaprijed ! pero j.pulap.s. kada ce vam knjiga izici u hrvatskoj?

4.10.2007

Knjiga ce izaci na hrvatskom pocetkom studenog. Sto se tice vrha JNA, jedna prepreka koja je trebala biti prevazidjena (a nije uradjeno) je otkrivanje komandne strukture po kojoj je JNA vodila rat u Hrvatskoj i koja je bila tada upostavljena mimo normalnih komandnih lanaca. JNA je bila vojska SFRJ, drzave koja je jos tada, za vreme rata u Hrvatskoj, postojala. Trebalo je znaci dokazivati da nije JNA vise bila pod Predsednistvom SFRJ nego pod krnjem Predsednistvom, pa dokazivati da vrh JNA odnosno bar jedan deo, taj koji se stavio u sluzbu zajednickog sprskog kriminalnog poduhvata, je radio i pocinio zlocine ili bez kontrole politicke vlasti ili pod vrhovnom komandom (deo politicke vrhovne komande), to jeste krnje Predsednistvo. To nije bilo jednostavno, ali nista u istragama tih razmera nije jednostavno. U ovom slucaju, nije se sigurno dalo dovoljno vremena i ljudi da se pokusa tragati za istinom.

Ime: Sudbina BiH
04.10.2007 08:27

Postovana gospodo HartmannBez obzira sto velike sile "peru ruke" od svoje umijesanosti u konflikte medu drzavama u svijetu. Kako bi se domogli bogatih prirodnih resursa i eksploatacije istih njihove obavjestajne sluzbe potpaljuju ratna zarista u svijetu Poslije krvavih ratova u tim drzavama velike sile izigravaju "mirotvorce" koristeci te zemlje-drzave kao svoje vojne baze i vojne poligone za testiranje oruzja. Takav scenarij velikih sila i njihovi "pijuna" "pijuna" Milosevica i Tudmana napisale su u Karadordevu (Srbija) a sprovele (preko agresije Srbije i Crne Gore) u BiH.Pitam Vas da li ce velike sile sa svojim vazalima Dodikom i Silajdzicem konacno podijeliti BiH kako bi se lakse Republika Srpska pripojila "matici" Srbiji a Heceg Bosna "matici" Hrvatskoj. (Bosnjaci bi se vremenom integrisali kao manjina u ovim drzavama).Da li je to sudbina Bosnjaka, odnosno BiH?

4.10.2007

Ponavljam, bez obzira propuste Zapada, rat se skuhao unutar bivse Jugoslavije. Zato je neophodno da se svaki narod suocava sa prosloscu, da shvati kao je doslo do masovnih ubijanja i do masovne podrske kriminalnoj politici.

Ime: Zeleno svijetlo za agresiju?
03.10.2007 15:24

Postovana FlorenceU agresiji na BiH i Hrvatskuucestvovala je pored paravojnih formacija iz Srbije i Crne Gore i bivsa JNA (po naoruzanju i brojem vojnika bila treca ili cetvrta sila Evrope) Ako za agresiju na BiH I Hrvatsku nije bio dogovor Srbije i Crne Gore sa velikim silama, zasto onda velike sile nisu na vrijeme zaustavili ovaj prljavi rat i pokolj nevinog stanovnistva BiH samo zato sto su pripadali drugom Bogu i imenu - Bosnjaka- muslimana. Da li je rat bio u interesu veliki sila kako bi se likvidirao ili protjerao Bosnjacki narod. potcinile sebi. "Mirotvorna" pomoc isla je najvise u prilog agresoru i ratnim zlocincima a vrlo malo (da bi se "zamazale oci") onima koji su bile zrtve agresije.Zasto se jednostavno ne kaze da su Srbija i Crna Gora za agresiju ( kao krscanske )zemlje, imale zeleno svijetlo od strene velikih sila. Da li sam u pravu?

3.10.2007

Velike sile nisu niposto imale interesa ili podrzavale likvidacije i protjerivanje bosnjackog naroda, kako kazete. Ali jesu bili priklonjeni ideji da se sacuva Jugoslavija (zato su pogresno ocenjivali situaciju i pali u zamku Milosevica). Pa kad se drzava raspala, Zapd se vise brinuo da sprski nacionalizam, pa zatim i hrvatski, ne pothranuje treci, odnosno bosnjacki, umesto da stite bosnjacki narod koji je bio najvise izlozen u ratu u Bosni. Nisu velike sile bile spremne da vojno intervenisu zbog sebicnih razloga, a ne zbog bilo koje zelenog svetla Milosevicu. A bez spoljne vojne intervencije nije se mogao zaustaviti zlocin. Nisu to hteli da shvate sve do 1999., pa se zato desio Vukovar i Srebrenica i sve ostale strahote.

Ime: Tafilj Markovic
03.10.2007 14:59

Postovanje Gospodjo Hartmann,Prilkom slucajnog susreta i zajednickog leta Sarajevo-Bec-Amsterdam prije nesto manje od dvije godine rekao sam Vam "Vi radite dobro posao samo nastavite". To sam vam rekao poslije Vase neprijatnosti koje ste imali na Sarajevskom aerodromu oko cekiranja,(bila je u pitanju bordkarta) no da se nevracam na to jer nije bitno. Bitno je nesto drugo, tada ste rekli onako pomalo u bijesu i naglas, da sve pokusavate da uhvatite ratne zlocince ali da nailazite na razne opstrukcije. U to sam bio uvjeren i prije a Vase rijeci su samo potvrdile to moje uvjerenje. Poslije toga nije proslo mnogo vremena Vi ste napustili tuzilastvo haskog tribunala. Dali ste dobili otkaz ili ste se sami povukli sa funkcije glasnogovornika haskog tribunala?Dalje, znam da ste bili mnogo puta na "terenu" po raznim djelovima Bosne pa Vas ovom prilikom pitam dali ste dozivljavali, licne neprijatnosti od nekih struktura ili strana, koje su Vas tamo docekivali.Na kraju svaka cast na hrabrosti, koju ste imali prilikom pisanja vase knjige, jer ste mnoge prozvali koji su vodili svjetsku politiku i uprli prstom na kocnicare pravde.Mnogo srece Vam zelim kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

3.10.2007

Postovani gospodine, dobro se secam tog leta i posledica na sve putnike zbog neprijetnosti koji sam tada dozivela. Nadam se da niko nije izgubio sledeci let. Neprijatnosti sam vise dozivela kao portparol haskog tuzilastva nego kao novinar na ratnom podruciju. Zbog dva razloga. Prvo, bila sam novinar pisanog tiska (Le Monde) pa sira javnost nije znala kako izgledam, dok sam dolazeci u Haag na toj poziciji bila prinudjena da se pojavljujem u javnosti. Ostala sam dostupna pa ljudi su to koristili da mi kazu sta misle, od najboljeg do najgoreg, a to ne samo na radnom mestu nego bilo kad, bilo gde. Drugo: Novinar koji radi na kriznom podrucju zna koji su neprijatnosti i opasnosti koje idu uz posao. Pre neki dan sam bila u Normandiji, u Bayeux, jedino mjesto u svjetu gde su napisana imena svih palih novinara od 1944 do danas, svih nacionalnosti. Imena podsecaju na sve ratove koji su uzdrmale svet od Drugog svetskog rata. Tezak je posao, ali nikad novinarstvo nije uspeo zaustaviti nijedan rat kao i uostalom sudstvo. Zrtve ne bi ni «postojale» i svi bi onda jos vise zacepili usta, oci i usi, tvrdeci da se nista strasno ne desava. Ali on sto sam htela reci time je da, nasuprost novinarstvu u kriznom podruciju, raditi kao portparol Medjunordnog kaznenog suda ne bi trebalo da podrazumeva uzimanje rizika ili izlaganje pretnjama i ostale neprijatnosti. Ali to nije stalno bilo. Svi oni koji u Haagu, u Bosni, ili bilo gde nastavljaju da se iskreno bore za pravdu i istinu, su odani i hrabri ljudi, brojni ali i usamljeni. Treba na njih misliti jer bez njih ce zrtve ostati bez imena i saznanja o njihovoj sudbini.

Komentari 21-30 (z 51)