Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Naš gost je Zdravko Grebo

Zdravko Grebo

Mirjana RAKELA
10.10.2007

Zdravko  Grebo, redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, rođeni Mostarac, koji je bio osnivač prvog urbanog sarajevskog  radija,  radija ZID. Svojedobno je izjavio kako je imao  običaj  reći  da je  Bosna i Hercegovina  društvo, dok je Jugoslavija bila država. " Dok sam živ neću znati zašto smo se morali ovako krvavo rastajati. Medutim, ako i to ostavimo po strani, siguran sam da se Jugoslavija raspala zato što nije znala da postane demokratska država, a ne zato što je bila multietnička, multikonfesionalna" rekao je u jednom od  intervjua. Ove sedmice na vaša pitanja odgovara Zdravko Grebo.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 27)

Ime: Bosanac Grad: Stockholm
16.10.2007 17:00

Da li ratni okot (ratni zlocinci, njihovi sljedbenici,ratni profiteri i nacionalisti) stopa "iza kulisa" procese reformi u BiH, te time onemogucava da se dode do Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju - Evropskoj uniji?

16.10.2007

Vaše pitanje je ujedno i odgovor bez prve dvije riječi: „Da li....“.Ostatak pitanja je poprilično precizna konstatacija uz dodatak da se uz djelovanje „iza kulisa“ radi i o strateškom djelovanju na javnoj sceni. Inače sviđa mi se riječ „okot“.

Ime: Ološć
16.10.2007 14:35

Milsite li da bi BiH trebala konačno da se pomiri i suoči sa svojom dijasporom, bez obzira na ideloški ili bilo koji drugi profil njihova iseljenja?. Ovo vas pitam jer je ex Yu imala izuzetno neprijateljski nastrojenu dijasporu, a to Bih ne bi smjela dozvoliti. Takodjer, je li vrijeme da se BiH pomiri sa svim svojim ljudima i u svijetu i u zemlji, bez nasljeđenog animoziteta antifašističke provenijencije prema nekima od njih? Još bih vas upitao, da li su Bošnjaci osuđeni da zarad opstanka troglave BiH, nikada ne postanu nacija u europskom smislu? Usput, Bošnjaci plaćaju preko 63 posto ukupne RTV pretpalete (podaci za 2006. godinu), čak i onaj još uvijek blago šovinistički PTPC.

16.10.2007

Tačno je da nakon mnogo vremena Bosna i Hercegovina ima ili je tek dobila respektabilnu dijasporu. Naravno da to nije podatak za radovanje, ali vjerovatno ni svako zlo nije za zlo. Najnovija Bosna i Hercegovina u rasijanju nije kao ex jugoslovenska emigracija to postala iz ideoloških razloga. Upravo zbog toga ono što mene ozbiljno onespokojava je da uz „troglavu BiH“ imamo i troglavu dijasporu.Pomozite Vi meni da taj fenomen shvatim ako je sve te ljude ista ili slična ratna muka natjerala na put bez povratka, a državu iz koje su otišli vide iz najmanje tri perspektive. Da li onda Bosna i Hercegovina uopšte ima „svoju“ dijasporu.

Ime: Hasnija Grad: Zenica
15.10.2007 21:34

Profesore Grebo, Vi ste bili i ostali pravi čovjek, još prije 21 godinu, kada sam ja završila pravni fakultet u Sarajevu,kada ste mi Vi predavali na prvoj godini. Svaka Vam čast. Ostanite dosljedni, kao što ste i bili.Da nam bidete još dugo živi i zdravi. Veliki pozdrav mom najdražem profesoru.

15.10.2007

Šta da kažem nego hvala .Zdrav jesam,ali ne znam da li sam živ ,a Vama želim da budete i jedno i drugo.

Ime: Nermin Grad: Copenhagen
14.10.2007 16:00

Profesore, kada bih se danas u svojim 30-tim zelio trajno vratiti iz Danske u BiH sta bi mi Vi savjetovali, povratak ili ostanak u skandinaviji? Hvala!!!

14.10.2007

Na prvu,brate dođi što prije. Na ozbiljnu,bez obzira što bi se ja beskrajno radovao Vašem i povratku svih Bosanaca i Hercegovaca ,ako ćemo iskreno dođite ako imate „u šta“ i „rašta“. Ostajte tamo ,sunce BiH neba neće vas grijati k'o što dansko grije ,grki su ovdje zalogaji hljeba,gdje.........Ali ipak......požurite ovamo.

Ime: Anonimni posjetilac
14.10.2007 12:06

I dok u BiH nicu dzamije i crkve ko gljive poslije kise svi zele u sekularnu Evropu? Da li je gradjanska opcija, po vama, izgubila definitivno bitku u BiH bar za sljedecih nekoliko generacija.

14.10.2007

„Nicanje“ gljiva i nebi bio preveliki problem kada bi ostatak javnog prostora bio demokratski,a time i sekularan. Pitanje je da li je građanska opcija u Bosni i Hercegovinu ikada samu sebe ozbiljno artikulisala,a ako nije, ozbiljno bitku nije ni počela, pa je ne može ni izgubiti.

Ime: Bogumil Grad: Stockholm
13.10.2007 13:10

Da li su Specijalne veze izmedu Republike Srpske i Srbije geopoliticke igre velikih sila i Srbije?

13.10.2007

Ja načelno nisam pristalica teorije zavjere , ali se ako sam pravilno pročitao Vaše bogumilsko pitanje, slažem sa Vama da specijalne veze dijelova naše države sa susjednim nam državama, dvojna državljanstva nisu znakovi iskrene želje za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa. Prije će biti da se radi o prikrivenim imperijalističkim pretenzijama.

Ime: Pataren Grad: Skövde
13.10.2007 10:40

Da li je BiH zrtvovana od strane velikih sila i njihovi poglavica za stvaranje novog poretka na Balkanu a time i u svijetu?

13.10.2007

Nisam siguran da je BiH svjesno žrtvovana od bilo koga. Prije će biti da mi činimo „produženi harakiri“ . Posljednje mjere Miroslava Lajčaka , bezrezervna podrška predstavnika „velikih sila“ sugerišu da svijet nije napustio brigu o kako tako cjelovitoj Bosni i Hercegovini.

Ime: donna Grad: mrkonjic-grad
13.10.2007 05:16

DA LI CE BOSNA I HERCEGOVINA POSTATI MUSLIMANSKA DRZAVA U SKOROJ BUDUCNOSTI........

13.10.2007

Muslimanska ili dominantno bošnjačka ? Nadam se ni jedno ni drugo ,nego , bez obzira na izlizanu patetiku , građanska,ali ne u skoroj budućnosti.

Ime: N
12.10.2007 22:51

Postovani profesore,Jako sam iznenadjena saznanjem da, kao drzavljanin Bosne i Hercegovine,sa samo jednim pasose), imam dvojno drzavljanstvo:drzavljanstvo drzave BiH i drzavljanstvo entiteta,kojega cak i ne priznajem,jer me svojim nazivom kao nesrbina elminise sa tog prostora, a ja ipak moram nosati licna dokumenta da sam njegov drzavljanin?I to je cak i Zakonom o drzavljanstvu legalizovano.Najljepse Vas molim ako mi mozete Vasim pojasnjenjem pomoci da to nekako shvatim, jer plasim se da cu i umrijeti a necu razumjeti kako mogu u Jednoj i Jedinoj drzavi imati dvojno drzavljanstvo!

12.10.2007

Iskreno dijelim Vašu nelagodu zbog podjeljenosti Bosne i Hercegovine na sastavne dijelove koji pretenduju da budu paradržave. Ipak, nisam siguran da postoji propis o entitetskim državljanstvima pa je stoga termin „dvojno državljanstvo“ možda neprimjeren. Ipak to našu početnu muku ne čini nimala lakšom.

Ime: Neno Grad: Beograd
12.10.2007 19:27

Demokratiju si doneo ali si posedeo.

12.10.2007

Ne kontam? Ne znam šta sam doneo ,ali znam da nisam (po)sedeo.

Komentari 11-20 (z 27)