Slušajte uživo

Trenutno slušate

Regionalni program

Naredna emisija

Ratni zločini

Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Nedjeljom od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata na radiju i na našoj internet stranici.

Dalje

Dosije

Knjiga urednika RSE Dragana Štavljanina

Forum

Florence Hartmann

20.04.2009

Florence Hartmann rođena u Francuskoj, diplomirala je na pariškom univerzitetu – odsjek svjetske književnosti. Od 1987. prati dešavanja na Balkanu. Dopisnik je francuskog časopisa Le Monde sve do 2000.godine, nakon čega do 2006. godine obavlja poslove glasnogovornice Haškog tužilaštva. O svom profesionalnom radu kaže: ¨Ja sam novinar i vjerujem u nužnost davanja i primanja informacija.¨ Govori hrabro o ratnim i političkim prilikama u regionu, piše o Srebrenici, Ovčari, Sarajevu, svoje izvješće o ¨Slučaju Vukovar¨ predaje Haškom sudu…U vrijeme Miloševićevog režima izbačena je iz Srbije kao ¨nepoželjni novinar¨, a 1993. izbacuje je i Karadžić sa ¨svoje teritorije¨. O razlozima zašto je napisala kontroverznu knjigu ¨Mir i kazna¨ te članak ¨Skriveni ključni dokumenti o genocidu¨, Florence Hartmann kaže: ¨Za mene je to pitanje slobode govora i prava na transparentno informiranje javnosti o onom što je stvar javnog interesa. Ne može se reći kako međunarodna pravda nije stvar javnog interesa – to je, zapravo, stvar čovječanstva.¨ Njena namjera je bila da na osnovu događaja, činjenica i dokumenata opiše svakodnevnu ¨strašnu borbu¨ koja se u Haškom tribunalu odvijala između interesa pravde i politike. Žena i majka, o kojoj se, na putu do političkog analitičara i eksperta za Balkan, pisalo kao novinarki, glasnogovornici, spisateljici, borcu za ljudska prava, a sada i - optuženici Haškog suda.

Ovaj forum je zaključen
Comment Sorting
    Naredni 
Komentari stranica of 4
Ime: Sanja i Svjetlana Grad: BiH , EU
04.05.2009 10:55
Gospodjo Hartmann,SVAKA CAST
Vasoj hrabrosti,jer vi ste se uhvatili u kostac sa velikom i opasnom "hobotnicom(Octopus vulgaris) zla",koja odavno napada BiH i sa kojom se mi gradjani BiH poodavno borimo i koja nas permanentno napada.Jedina sansa da se skroz oslobodimo te "hobotnice zla"je HASKI SUD I OSUDA TE "HOBOTNICE ZLA",jer samo postenom presudom u Hagu se moze unistiti ta "hobotnica zla"...
Mi u BiH znamo da tu "hobotnicu zla",koja stalno napada BiH,hrani Rusija uz pomoc jos nekih jako mocnih zemalja..Ali nama u BiH nikako nije jasna pozicija velike Rusije koja se u II svjetskom ratu borila protiv fasizma,dok sadasnja Rusija(kao i jos neke velike zemlje) je podrzavala fasizam,genocid i agresiju na BiH?
Da li je to Rusija radila(jos radi)iz svog neznanja,posto su je neki lobiji obmanuli,ili to svjesno radi???

p.s.
Dragi Mile,vjerovatno si iz Srbije pa ti mi iz BiH ne zamjerimo na tvom nepoznavanju istorije,jer decenijama vi u Srbiji zivite pod medijskom blokadom!
Radi Vase edukacije,postoje mnogi internet mediji koji Srbiji mogu pomoci da NAPOKON POGLEDATE ISTINI U OCI,da
"progledate" i shvatite koju ste agresiju,pljacke gdje su pokradene sve fabrike i unistena privreda BiH,silovanja
,ubistva i pljacke neduznih civila
samo zbog imena,
zlocine i genocid pocinili u BiH!

http://www.camo.ch/genocid.htm

http://bs.wikipedia.org/wiki/Genocid_u_Bosni_i_Hercegovini

Genocid kroz historiju

http://www.genocid.org/genocidkrozhistoriju

DOKUMENTOVANO SVE O HILJADUGODISNJOJ HISTORIJI BOSNE I HERCEGOVINE

http://www.camo.ch/historija-bih.htm

p.s.2

Enes Kišević

Bosna

Ti nisi više san.
Ti si suza iz sna Bossanium moja Bossnium moja.Bolna mi ne bila.Ti privjesak ničiji nisi.Ni čest. Ni prćija. Bosna si bila.
Bosna ćeš biti.Bosna bosanska sva.
Osvajača tvojih silnih tko više i imena zna? A ti si i dalje Bossana moja Bosna bosanska sva. Bisseno, Bosseno,Bosno moja. Tko te svojatao ne bi kad su i voda i ptica i cvijet bivak
našli u tebi. Ginut će za tebe Bošnjak tvoj ma bila pod noktima
sva.
Da nikada više.Bolna mi ne budeš Suzo moja iz sna.

Bosna, Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena,Bos, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosina, Bosana,Basante, Bassinus nekadasnje su varijacije sadasnjeg imena zemlje
i naroda BiH.

STOP FASIZMU I NACIONALIZMU,FASISTIMA
I NACIONALISTIMA STO DECENIJAMA,KAO DROGIRANI,
RADE PROTIV DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE !!!

In Response

Ime: Moderator
04.05.2009 08:55

Možda treba ići dalje u istoriji pa do izvora evropske kulture, odnosno malo istočnije na Balkan do starih Grka i njihove (odnosno naše) pisane tragedije ili malo zapadnije pa do rimske mitologije. Možda će tu ovi "prokleti prostori" naći rešenje i mudrost. Saturn je jedan od glavnih rimskih bogova koji je pojeo sopstvenu decu da bi očuvao moć i vladavinu. Postane simbol zla, sve dok nije prinudjen se pokajati i postati bog plodova i zlatne dobi. Eshil, prvi veliki pisac tragedija u antičkoj grčkoj književnosti, piše o najvećim tragedijama ali one završe pobedom pravde i gradjanskim društvom, kad čovek uspe da ponovo savlada svoju sudbinu. Možda treba te stare tekstove čitati umesto se optuživati za ksenofobije i odbiti pogledati realnosti u oči. Ali prepucavanje preko interneta sigurno neće rešiti medjuljudske odnose. Omalovažavanjem drugoga ne može se ništa postići osim konflikta i mržnje. Negirati strasti zločina pa i genocid je negirati svet posle genocida i zločina, to je negiranje sadašnjosti i realnosti. Genocid u Bosni je uzdrmao zajedničku kulturu i život , zato Mile treba razumeti gnjev koji dolazi iz Bosne i ponuditi rešenje da ga smiri jer očigledno ga ne podnosi, što je potpuno zdrava reakcija. Ali sigurno se neće negiranjem uzroka tog gnjeva izaći iz ove situacije, jer genocid se neda izbrisati, u tome je, izmedju ostalog, njegova posebnost.

Ime: mile Grad: ticino
03.05.2009 16:42
za ime sanja
Gospodjo bilo bi vam korisinje da si otisla da se edukujes kulture i da zatrazis pomoc nekoga zbog tvoje ksenofobije umjesto sto blatis jedan narod iznoseci gnusne lazi
Ako hoces realnos vrati hronologiju istorije bar 60 godina mozda ces nesto naucit bar da budes realna a ne da svojatas bih kao vasu to jest moju zemlju moju kuci mane i fameliju moju i da govori u ime njihovo Sto se tice hartman zbog takvih kao ona i njihvih politike na balkanu nije i nece biti mira nikad
Probudi svijest nije nikad kasno da normalno mislis govoris bice ti lakze zivjet
In Response

03.05.2009 14:42

Možda treba ići dalje u istoriji pa do izvora evropske kulture, odnosno malo istočnije na Balkan do starih Grka i njihove (odnosno naše) pisane tragedije ili malo zapadnije pa do rimske mitologije. Možda će tu ovi "prokleti prostori" naći rešenje i mudrost. Saturn je jedan od glavnih rimskih bogova koji je pojeo sopstvenu decu da bi očuvao moć i vladavinu. Postane simbol zla, sve dok nije prinudjen se pokajati i postati bog plodova i zlatne dobi. Eshil, prvi veliki pisac tragedija u antičkoj grčkoj književnosti, piše o najvećim tragedijama ali one završe pobedom pravde i gradjanskim društvom, kad čovek uspe da ponovo savlada svoju sudbinu. Možda treba te stare tekstove čitati umesto se optuživati za ksenofobije i odbiti pogledati realnosti u oči. Ali prepucavanje preko interneta sigurno neće rešiti medjuljudske odnose. Omalovažavanjem drugoga ne može se ništa postići osim konflikta i mržnje. Negirati strasti zločina pa i genocid je negirati svet posle genocida i zločina, to je negiranje sadašnjosti i realnosti. Genocid u Bosni je uzdrmao zajedničku kulturu i život , zato Mile treba razumeti gnjev koji dolazi iz Bosne i ponuditi rešenje da ga smiri jer očigledno ga ne podnosi, što je potpuno zdrava reakcija. Ali sigurno se neće negiranjem uzroka tog gnjeva izaći iz ove situacije, jer genocid se neda izbrisati, u tome je, izmedju ostalog, njegova posebnost.

Ime: Sanja Grad: E U
03.05.2009 11:00
Postovana Florence Hartmann sta mislite o "dejtonskom (ne)sporazumu",kojim je zaustavljen rat u BiH,ali je taj "dejtonski sporazum" umnogome utjece na nacionalizam u BiH,jer nikad u hiljadugodisnjoj BiH historiji nije postojao neki odvojon teritorij,pogotovo kad svi znamo da je r.srpska nastala na genocidu i u Srbiji r.srpsku smatraju kao svoj "ratni plen"...
"dejtonski sporazum" je "ludjacka kosulja" stavljena BiH i BiH nemoze naprijed,nacionalizam jaca,itd
Jedino rjesenje da ovi medjunarodni zvanicnici koji su napravili ovaj nakaradni privremeni "dejtonski sporazum"( i tako stavili na BiH "ludjacku kosulju" sto izaziva stalni
nacionalizam u BiH)oni,medjunarodna zajednica,mora sama i ispraviti svoju gresku i napraviti/nametnuti neko pravednije rijesenje..Najgluplje i najsmjesnije je kad oni,MEDJUNARODNA ZAJEDNICA, kazu da se BiH Narodi sami dogovore,a znaju da se ni oko cega nemogu
dogovoriti:)
VJEROVATNO ZNATE DA SU BIH POLITICARI,KOJI VOLE SVOJU ZEMLJU BIH,PREDLOZILI EUROPSKOJ UNIJI DA ONI(EU) SAMI IZABERU BILO KOJI USTAV OD JEDNE OD DRZAVA EU,PA DA TAJ USTAV PREPISU I UGRADE U USTAV BIH,SA CIM SE SLAZE VECINA GRADJANA BIH..(ALI,SLICNO KAO I U TUZBI BIH PROTIV SRBIJE ZA AGRESIJU I GENOCID KOJI JE SRBIJA POCINILA U BIH,PA VASEM "HASKOM SLUCAJU" GDJE VAS ZELE "UCUTKATI", NEKO U MEDJUNARODNOJ ZAJEDNICI TO OPSTRUIRA I NEZELI DA BIH POSTANE NORMALNA EU DRZAVA?!)
KAO STO ZNATE DA JE BIH,NAKON POCINJENE AGRESIJE I GENOCIDA,POKUSALA U JESEN 1995 DA OSLOBODI SVE OKUPIRANE DJELOVE BIH TERITORIJE,GDJE JE BIH ARMIJA IMALA VELIKOG USPJEHA I NEDOSTAJALO JE SAMO PAR MJESECI DA SE OSLOBODI CITAVA BIH,ALI U JESEN 1995 AMERIKA,PREKO SVOJIH AMBASADORA U BIH I HRVATSKOJ, PRIJETI ARMIJI BIH,KAO I JEDINICAMA HVO-A, DA CE IH BOMBARDOVATI NATO AVIONI,AKO NE ZAUSTAVE AKCIJU ZAUZIMANJA BANJALUKE,STO JE VEC BILA GOTOVA STVAR,A POSLIJE I CIJELE BIH?!
PA SMO POSLIJE U DEJTONU DOBILI "DEJTONSKI SPORAZUM" SA R.SRPSKOM NA 49% BIH TERITORIJE,KOJU NAKON PROGONA I GENOCIDA VECINOM NASELJAVAJU BIH SRBI,KOJI SU PRIJE RATA CINILI OKO 35%TERITORIJA...

p.s.
Intervju koji je Nenad Pejic,direktor "Slobodne Europe"vodio sa Alijom Izetbegovicem,tadasnjim Predsjednikom BiH.
A.Izetbegovic "Amerika je sprijecila pad Banjaluke"

http://www.youtube.com/watch?v=-8DN0tTcCQ8

Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj
Da smo pustili HV u Banja Luku, RS bi bila poražena kao Njemačka 1945.'

BANJA LUKA - Da smo dopustili da jedinice Armije BiH i Hrvatske vojske u ljeto 1995. godine uđu u Banju Luku, Republika Srpska bila bi poražena kao što je to bila Njemačka 1945. godine - rekao je u intervjuu za bosanskohercegovačku FTV Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a prenosi Pincom.info.
S vremenske distance od 12 godina Galbright tvrdi kako ni danas nije siguran u ispravnost američke odluke i pritiska koji su tadašnji američki pregovarač Richard Holbrooke i on izvršili na hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana kako bi zaustavili akciju, prije svega Hrvatske vojske, pred Banja Lukom.

Galbraith: Možda je trebalo uzeti Banja Luku i Srbe potpuno poraziti

Nekadašnji veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Peter Galbraith.
Povod za razgovor s njim je intervju koji je dao za američki nacionalni radio (NPR) te reakcije koje je izazvala njegova ocjena da su "bosanski Srbi genocidni fašisti".

http://www.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=60119

Ime: MM Grad: EU
03.05.2009 09:51
Postovana gospoodjo Hartman,
Mislim da ce tek buduca pookoljenja moci da ocijene stvarnu velicinu vase hrabrosti, odvaznosti, postenja i ljudskosti.
Ja vam se u svakom slucaju divim i zahvaljujem vam se od sveg srca.

Ime: BOGU MILI Grad: BOSNA I HERCEGOVINA
02.05.2009 14:58
Mehmed Mesa Selimovic
''Mozda zbog neravnog hoda kroz istoriju, zbog stalnih nesreca, zbog istorijske kobi. Nikad Bosna nije imala srecu
da je mocni susjedi ostave na miru. Od dalekih bogumila, koje prestavljaju pravo, neortodoksno lice Bosne, ove ljude su proklinjali, palili, unistavali pape, carevi, kraljevi, a prezivjeli su se uvijek vracali svome prkosu. Turska
okupacija je jednim oduzela vjeru, a svima slobodu. Ali i oni koji su presli u
tudju vjeru, ostali su Bosanci, cudan soj ljudi, koji se nije mjesao sa okupatorom, ali nije vise bio što su njegova druga braca,mada su im isti obicaji, nacin zivota, jezik, ljubav prema zavicaju. Tako ostaju sami. Mislim da nikad ni jedna
grupa ljudi u istoriji nije ostala usamljenija nego sto su bosanski Muslimani. Nije mnogo pomagalo ni to sto je Bosna do osamnaestog vijeka bila relativno razvijena, prakticki bez nepismenih, sa mnostvom skola, s uredjenim urbanim zivotom, sa dosta vjerske tolerancije, neprirodnost
njihovog polozaja bila je ocita. Nisu prisli tudinu a odvojili su se od svojih. Kuda je mogao da vodi njihov istorijski put?Nikuda. To je tragican bezizlaz. U zatvorenim zajednicama koje su se stvarale u Bosni, najzatvorenija je bila muslimanska. Od kuce i porodice stvoren je kult, i sav neistrosen vitalitet tu se
ispoljavao. Ako se na taj nacin stvorila intezivna intimna atmosfera,s neobicnom jakom osjecajnoscu (nase najljepse narodne
balade i romanse su muslimanske) stvorila se isto tako neophodnost za javnu djelatnost jer nikakve perspektive
zaista nije bilo. Isli su s okupatorom ali su ga mrzili, jer im put nije bio isti. S ostalim nisu mogli jer su zeljeli kraj Turske carevine i doprinosili njegovom rusenju. A kraj Turske carevine
je i kraj svega sto su oni bili. Razum tu nije mogao pronaci rjesenje. Ostala je samo pasivnost i predavanje sudbini pri
cemu je priklanjanje ili otpor Porti samo nesistematicno,afektivno reagovanje. Ako se tome dodaju mrznja, osjecanje
nesigurnosti, strah, bijes, ispadi Muslimana kao neimanje pravca i ispadi drugih prema njima mrznje prema Turcima,
etovam, ukratko, skica jednog pandemonijuma koji se zove BOSNA
i njeni ljudi.''"Primaju nerad sa Istoka, ugodan zivot sa Zapada... Ne lice
na junake, a najteze ih je uplasiti prijetnjom, dugo se ne osvrcu ni na sta, svejedno im je sta se oko njih desava, a
onda, odjednom, sve pocne da ih se tice, sve isprevrcu i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaci... a lako im dosadi
jedan covjek, makar im cinio i dobro... zli, dobri, blagi,surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to
oni i sve izmedju toga. A povrh svega, moji su i ja sam njihov kao rijeka i kaplja, i sve sto govorim, kao da o sebi govorim."
Mehmed Meša Selimovic
p.s.
Gdjo.Hartmann ovaj tekst napisan od Bosanca Mese Selimovica,najveceg pisca YU prostora(uz Bosanca,rodjenog u Travniku,Nobelovca Ive Andrica,i Miroslava Krleze),koji ukratko opisuje BiH..Kao sto Mesa,KAO DA JE PRDVIDEO I OVAJ ZADNJU AGRESIJU,1992-95,NA BIH,pa veliki pisac za BiH kaze" Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu."
Vjerovatno znate da mi Bosnjaci(svih vjeroispovjesti)poticemo od Bogumila.

Centar "Bogumili"

http://bosnjackiinstitut.org/bosanski/centar-bogumili.html

Kao sto znate da razni susjedni lobiji,koji nezele dobro BiH,sire lazi kako su navodno Bosnjaci ustvari Srbi,ili Hrvati,ili Turci,sve u cilju razbijanja i nestanka BiH..Pa je zbog toga veoma vazna osuda HASKOG TRIBUNALA KAKO BIH NEBI OPET DIZIVJELA AGRESIJU I GENOCID OD STRANE SUSJEDNIH ZEMALJA!!!

Ime: BOGUMILI Grad: B I H
02.05.2009 14:52
Meša Selimovic
Meša o Bosni i Bosancima
'' Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mrznja. Bezbroj puta sam pokusavao da pobjegnem od nje i uvijek
ostajao, iako nije vazno gdje covjek fizicki zivi. Bosna je u meni kao krvotok. Nije to samo neobjasnjiva veza izmedju nas i zavicaja, vec i koloplet naslijedja, istorije, cjelokupnog
zivotnog iskustva mog i tudjeg, dalekog, koje je postalo moje. Vidjena izvana i bez ljubavi, Bosna je gruba i teska,
vidjena iznutra i sa ljubavlju, koju zasluzuje, ona je ljudski bogata iako i u sebi nesaznana potpuno. Rijetko je ko bolnije i dramaticnije odredjen istorijom kao Bosanac. Sta se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjecanje vlastite
neodredjenosti, tudje krivice, teske istorije, neizvjesne buducnosti,
straha od promjene, zelje za dobrotom i humanoscu koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ogranicenja i cestih
razocarenja koja su radjala mrznju. To su veoma slozeni i zamrseni ljudi i tesko ih je razrjesavati po prvim vidjenju
i po spoljasnjim utiscima .''

p.s.
Gdjo.Hartmann ovaj tekst napisan od Bosanca Mese Selimovica,najveceg pisca YU prostora(uz Bosanca,rodjenog u Travniku,Nobelovca Ive Andrica,i Miroslava Krleze),koji ukratko opisuje BiH..Kao sto Mesa,KAO DA JE PRDVIDEO I OVAJ ZADNJU AGRESIJU,1992-95,NA BIH,pa veliki pisac za BiH kaze" Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu."

Ime: Jasna Grad: BiH
02.05.2009 11:06
Dragi Kole najbolji odgovor ceti dati sama Gospodja Florence Hartmann,kao najbolji/najposteniji "svjedok" iz Haga.

Dragi Kole ni ti vjerovatno nisi iz BiH,pa nisi,zbog medijske blokade,dobro upoznat sa groznim desavanjima u BiH,nakon agresije i pocinjenog genocida...

http://www.genocid.org/english.php

http://www.genocid.org/naslovna

KOLE ,KAD SE GOVORI O VOJVODINI I KOSOVU KAO POKRAJINAMA BIVSE JUGOSLAVIJE(6 REPUBLIKA I 2 POKRAJINE),SVI KOJI SU ZIVJELI U TITOVOJ JUGOSLAVIJI SU ZNALI DA SU U BOGATOJ VOJVODINI ZIVJELI VECINOM MADJARI.ZNAS I SAM DA JE VOJVODINA,U TITOVOJ JUGOSLAVIJI,BILA NAJBOGATIJA,NAJVECA ZITNICA EUROPE,DAKLE NAJBOGATIJI DIO BIVSE YUGE..DOK SAD NEZNAMO SITUACIJU U VOJVODINI?ZNAS DA SU NA KOSOVU BILI U VECINI ALBANCI,DOK U SANDZAKU BOSNJACI..ALI MI U BOSNI I HERCEGOVINI NEMAMO NIKAKVE VEZE SA PROBLEMIMA U SUSJEDNIM DRZAVAMA,PA TAKO NI O PROBLEMIMA U SRBIJI,JER MI U BIH,NAKON AGRESIJE I GENOCIDA POCINJENOG U BIH,IMAMO MNOGO SVOJIH PROBLEMA KOJE TREBAMO RIJESITI.NADAMO SE DA CE NAM MEDJUNARODNA ZAJEDNICA POMOCI U TOME,DA BIH ZIVI NORMALNO KAO I PRIJE RATA I AGRESIJE NA BIH...

MI U BIH SE NADAMO DA CESE NAPOKON DOGODITI PRAVDA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
1.DA SE U MEDJUNARODNOM SUDU OSUDE SVI ONI(SVE ZEMLJE) KOJI SU PLANIRALI I POCINILI AGRESIJU I GENOCID U BIH.
2.DA SE ZEMLJE AGRESORI NA BIH,IZVINE BOSNI I HERCEGOVINI,BIH NARODU.
3.DA SE SVI ZLOCINCI,BEZ OBZIRA NA NACIONALNU ILI VJERSKU PRIPADNOST,OSUDE I KAZNE.
4.MI U BOSNI I HERCEGOVINI SMO UVIJEK,VIJEKOVIMA,ZIVJELI ZAJEDNO DOK NIJE IZVRSENA EGRESIJA NA BIH.U VECIM BIH GRADOVIMA NISMO NI ZNALI KO JE KOJE NACIONALNOSTI,DOK NIJE PLANSKI,OD STRANE SUSJEDA, IZVRSENA AGRESIJA NA BIH..PA SE NADAMO DA CESE,KAO I PRIJE RATA,PONOVO ZIVJETI ZAJEDNO,BEZ VJERSKE ILI NACIONALNE NATRPELJIVOSTI.

Ime: mile Grad: ticino
02.05.2009 09:39
Sudec po ovim komentarima bice jos zla kad se politikom i pravom bave oni koji ni pojam politika i pravo neznaju ni sta znaci
vjerovatno radi svoji nacionalnih interesa i izopacenja istorije prava i politike
A sto se tice hartmann ona to radi izkljucivo iz interesa da bih zaradila pare i obezbedila sebi bolju buducnos
u ostalom ona je hrvatica porijeklom i nije nista bilo ni ocekivat drugo
In Response

02.05.2009 07:39
Dragi Mile, mnogo su me drugi hvalili tako da ne smem ostaviti vaše kritike bez kratkog odgovora. Možete staviti glavu u zemlju, odbiti gledati stvarnost, živeti u virtualnom svetu i tražiti objašnjenje u mržnji drugih prema vama. Ali nikuda tako nećete stići. Porekla ne objašnjavaju mnogo. Ja sam rodjena Francuskinja, Parižanka i nemam nikakvog porekla sa Balkana. Moje prezime poreklom je iz Alzasa, granično područje koje je stalno bilo pod ratom i teritorijalnim pretenzijama. Ali moji pradedi su otišli što dalje da ne bi doživeli nove ratove. A da sam htela “se novčano obogatim” pisala bi o drugim temama a ne o Balkanu i ratnim zločinima, ili bar iz mnogo drugačijih uglova. Zaradila sam puno....problema, ali takodje se obogatila znanjem o ljuskom biću i o životnim vrednostima.

Ime: Kole
01.05.2009 14:35
Jasmina navedite izvore vasih tvrdji da su zlocini pocinjeni u BiH bas u tom procentu 80-15-5. Bice interesantno jer do sad nigdje nisam mogao da vidim te podatke.
Zatim ako mozete da nam prezentujete i podatke da su Madjari vecina u Vojvodini, to bi bilo strasno interesantno. Hvala.
In Response

01.05.2009 13:35
Stvarnost je ružna, Kole. Jasmina je na žalost u pravu, od prilike jeste odnos 80-15-5. Najviše zločina je počinjeno u ime etnički čiste srpske proširene teritorije, a najviše žrtava su snosili Bošnjaci. To je činjenično stanje koji objašnjava zašto Bošnjaci najviše pate od posledica rata i od negiranja zločina. To je realnost koja takodje objašnjava insistiranje na osudi velikosprskog nacionalizma jer je on taj koji snosi najviše odgovornosti u ovom ratu. Nije u pitanju pristrasnost nego jedna realnost sa kojom srpski narod treba da se suočava da bi moglo doći do katarze i do novih odnosa izmedju narada i država u regionu da bi se mogli osloboditi nedavne proslošti. Činjenica da je velikosprski nacionalizam najodgovorniji ne znači da nije bilo drugih nacionalizama. Nisu novinari antisprski nastrojeni, nije Haag antisprska tvorevina, nisu žrtve pristrasne, ali jedna strana je počinila više zločina i tako da se kao posledica našla češće na optuženičkoj klupi od drugih. Nije zataškavanje te razlike u odgovornosti u zločinima, u ime takozvane političke korektnosti, konstruktivna jer ona odlaže suočavanje sa prošlošću i produbljuje rane i podele. Ali isto tako ne sme se zbog najveće odgovornosti sprske strane negirati da su bili takodje zločini nad Srbima.

Nisu samo Orić, Limaj ili Haradinaj oslobodjeni. Oslobodjeni su i nekoliko optuženih Srba. Prvo, nedavna prošlost neće se rešiti uz kompromise jer onda bi se pisala lažnu historija koja bi dovela do novih sukoba. Pogrešno je težiti da bude osudjen isti broj ljudi iz svake nacije ako svaka strana nije imala isto učešće i odgovornost u ratu. Neko se može žaliti što je učešće Hrvatske vojske u ratu u Bosni obeleženo u više haških presuda, a nijednom učešće Srbije (Hag nema presude o agresiji jer se bavi ličnom odgovornošću, a zločin agresije nije postojao u medjunardnom humanitarnom pravu i tek sada se definiše i biće uskoro uključen u mandat Stalnog krivičnog suda (ICC). Žrtve koje nisu omogućene da svedoče u Haagu legitimno mogu biti nezadovoljne. Pravda ne sme da služi za politički obračun. A da nije bilo Haškog tribunala niko ne bi sudski odgovarao za zločine ili bi svaka država optužila svoje (bivše) neprijatelje I pisali bi istoriju kako im odgovara. Haški tribunal nije bez greške. Činjenica da je u slučaju Limaj i Haradinaj bilo pritisaka na svedoke i da se Haški sud nije mnogo bolje odbranio od tih pristisaka nego što bi neki lokalni sud uradio. Bez dokaza nema presuda, to je pravilo koje osigurava pravednost ali koje je nekad zloupotrebljeno. Što se tiče slučaja Oric, nije bilo pojava pritisaka na svedoke tako da je oslobodjajuća (?) presuda doneta na bazi iznesenih dokaza. Srbija i RS su dali pristup dokazima koje su imali, ali ta dokumentacija nije sadržala ono što su njihovi mediji pričali. Činjenica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici se ne može poništiti time što će se tvrditi da je postojao genocid na Srbima u istočnoj Bosnu kojeg nije bilo, ili da je Orić kriv.

Ime: Jasmina Grad: Tuzla
01.05.2009 13:08
Dodatak
Enes Kišević(Profesionalni je glumac i knjizevnik,rodjen u Bosanskoj Krupi,poslije seli u Zagreb)
PROFESOR POVIJESTI
[i]
Tražeći metaforu za zlodjela
počinjena u ratu,
profesor povijesti nikako nije mogao
pronaći riječ
kojom bi opisao zlo.

- Zvijeri! - dobacivali su učenici -
To su bile zvijeri!

- Ne, djeco. To su bili ljudi.
Zvijeri to nikada učinile ne bi.
To su bili ljudi.
Ljudi su to bili...

Dugo je sa stidom ponavljao u sebi.

Enes Kišević
TUZLANSKA KAPIJA

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum/viewtopic.php?TopicID=3140&page=0

http://www.kapija.ba/

p.s.
Tuzlanska Kapija 25.05.1995 godine 20:55h

Zemlja je smrtnim sjemenom posijana, ali smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, i nema kraja, smrću je samo obasjana
staza uspona od gnijezda do zvijezda...
Ovdje na ovoj kapiji grada odmotava se tamna priča...
Toliko tamna da tamnija ne može biti...
Toliko sramna da sramnija ne može biti...
Toliko tužna da tužnija ne može biti...
Toliko ružna da ružnija ne može biti...
Toliko strahotna da strahotnija ne može biti...
I krvava da krvavija ne može biti...
I krvava da krvavija ne može biti...

VELIKI BOŽE UČINI DA ZASLUŽENA KAZNA STIGNE ONE KOJI SU NAM
OVU BOL, NEPREBOLNU NANJELI ...
Enes Kišević
” Kao ”

Dan je kao suncan.
Ti si kao veseo.
Prolazis,kao ne vide te.

Svima je kao lijepo.
Svima je kao dobro.
Svima je kao ludo.
I ti si kao sretan.
Zivi se kao u miru.
Ptice su kao slobodne.
Buducnost kao na dlanu.
Savjest je kao cista.
I suncu je kao jasno.
O,srce,kao pjevaj.
Svi kao brinu o svima.
Svatko je prijatelj kao.
Svima je kao stalo do tebe
i do svijeta.
I dan kao ode.
I ti se kao smijesis!
I nista te kao ne boli.

Povelja Bosanskoga Bana Kulina
(29.VIII 1189)
Značaj dokumenta
Povelja Kulina bana je prvi diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, i kao takav zaslužuje pažnju kako jezikoslovaca, tako i historičara. Njegova vrijednost za bosansku srednjovjekovnu historiju je nemjerljiv. To je prvi dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara, vladaru,
tj. knezu, druge države.
Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku.
Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak,ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske
akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima.
BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje.

RODNI LIST
BOSNE i HERCEGOVINE
Povelja Bosanskoga Bana Kulina
(29.VIII 1189)

www.internet.ba/teachers-club/zip/pict.htm

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_Hercegovina
In Response

01.05.2009 11:08
Činjenica je da su dugo godina bili pritisci na Bosnu da odustane od tužbe protiv Srbije. Bosna nije odustala ali nije dobila pristup raznim dokumentima (ne samo VSO dokumenata) koji su mogli doprineti da se utvrdi realna uloga koju je Miloševićeva Srbija imala u ratu i zločinima u Bosni. Bosna je svakako pravila greške i mogla voditi bolje taj premea pred Medjunarodnim Sudom Pravde. Ali, takodje se suočavala sa jakim preprekama pa je na kraju politika pobedila pravdu i tužba koju je Bosna podnela protiv Srbije je neutralisana presudom. To je kompromisna presuda politkom diktirana, a nije utvrdjivanje potpunih činjenica I zato izaziva veliku frustraciju u regionu.
Priče o zameni Kosova za ratni plen nazvan RS je kružila u regionu ali prvo SAD, a sada i Evropska Unija su jasno stavili do znanja da nece prihvatiti takvu strategiju. Ja se čudim da se moglo o tome pričati jer ne postoji paralela izmedju Kosova i RS. Kosovo jeste problematično pitanje za Srbiju jer Kosovo je stara geografska i istorijska realnost gde su uvek živeli i Srbi i Albanci dok RS nikad nije imala svopstvenu historijsku ili geografsku realnost. Ta realnost se pokušava kreirati nasiljem, prvo 90-ih ratom i zločinima, a sada diskriminacijom i političkim pretnjama za otcepljenjem. Celovita Bosna i Herzegovina je historiska i geografska realnost u kojoj su živeli i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati ali nijedan od tri naroda Bosne I Hercegovine nije imao odredjene teritorije. Sada se pokušava kreirati druga realnost iako je Daytonski sporazum predvidjao aneksom 7 (povratak izbeglica i raseljenih lica) brisanje rezultata nastalih etničkim čišćenjem. Svet nije insistirao da taj aneks bude sproveden i sada je suočen sa pretenzijama za otcepljenje. Može se suprotstaviti tim zahtevima ali činjenica da održavanje ethničke podele i nerazumljiva tolerencija medjunarodne zajednice prema raznim vrstama diskriminacije nove vecine prema novim manjinama su sprecavali demokratizaciju drustva u Bosni koji bi jedino moglo naći potrebnu snagu da se prevazidju sadašnji problemi. Pojave u Federaciji kao što su “dve škole pod isti krovom” koji je ništa drugo nego svojevrstan “aparthejd” i činjenica da je u RS manje od jedan posto ne Srba zaposleno je izraz poraza medjunarodne zajednice u posleratnom delovanju.
    Naredni 
Komentari stranica of 4

TV Liberty

Opasne veze

Nakon hapšenja Ejupa Ganića, u državi je zavladala medijske histerija, sve podijeljeno na dvije-tri istine.. Autor: Dženana Halimović

Više multimedijalnih sadržaja

TV Liberty

Čile na Balkanu

Balkan spada u seizmički aktivnu zonu. Stručnjaci kažu da bi se tu mogao dogoditi jači zemljotres, ali ne u skorije vrijeme. Autor: Ivan Katavić

Produkti i usluge

PodkastRSSMobile