Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 01:12 CET

Teme dana

 • Video Obaranje ruskog aviona: NATO pozvao Ankaru na 'hladnokrvnost'

  Turkmenski pobunjenici tvrde da su ubile obojicu pilota dok su se spuštali padobranima. Turska tvrdi da je avion povredio njen vazdušni prostor, dok Rusija to demantuje.

 • Policija u BiH ponovo na udaru

  Na policijsku stanicu u Zavidovićima bačena je eksplozivna naprava. Povrijeđenih nema, a pričinjena je manja materijalna šteta na objektu. Sumnja se da se radi o terorizmu

 • Ilustrativna fotografija

  Lažne pretnje državnim udarom skrivaju stvarne probleme u Srbiji

  Stalno se odigrava velika količina nasilja koja se prikiriva ovim lažnim nasiljem o državnom udaru koje kao pretnja ne postoji. A istovremeno postoji i realan teror i realno nasilje, kaže sociološkinja Vesna Pešić

 • Historičari na skupu u Zagrebu

  Između dvije istine o Stepincu

  Povjesničari, među kojim i dvoje iz Srbije, okupili su se na skupu o kardinalu Stepincu, koji je kardinal Josip Bozanić ocijenio kao doprinos inicijativi pape Franje da se putem radne skupine učini korak prema boljem razumijevanju Stepinčevog života i djelovanja

 • Milorad Dodik

  Opozicija: Dodikovo fabrikovanje laži

  Opozicija je tvrdnje ruske novinske agencije da ima tajni plan za rušenje predsjednika RS Milorada Dodika odbacila kao lažne, a od pisanja Sputnjika o navodnom planu se ogradila i Ruska ambasada u BiH


Video

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Od prognanika do investitorai
|| 0:00:00
...  
 
X
Alen Bajramović
24.11.2015
Prije 20 godina Halil Gegić bio je čovjek bez imovine i načina kako da osigura egzistenciju svojoj porodici. Ovaj prognanik iz Višegrada, mehaničar po zanimanju, u Goraždu je pokušao voziti kamion i tako zaraditi za život, ali se u poslijeratnom haosu nije uspio snaći. A onda je odlučio otići u SAD. Počeo je sakupljajući limenke, a nakon 15 godina provedenih u ovoj zemlji ima firmu sa više od 200 radnika, uspješnu porodicu, ali i ljubav prema zavičaju kojoj ni progonstvo, ni vrijeme nisu mogli ništa. Otišao je kao izbjeglica, a vratio se kao investitor koji je u rodnu Međeđu kod Višegrada do sada uložio oko tri miliona maraka.


Perspektiva

Video "Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčko

RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Stranica Prespektive

Video Ženska ekonomska zajednica

Nekoliko žena iz Bratunca koje su, umjesto da čekaju nova radna mjesta, zasukale rukave i pokrenule vlastiti biznis.

Stranica TV Liberty

Multimedija

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
NATO blizu konsenzusa o pozivu Crnoj Gorii
|| 0:00:00
...  
 
X
24.11.2015
Članice NATO-a vrlo su blizu postizanja konsenzusa o pozivnici Crnoj Gori na ministarskom sastanku 1. i 2. decembra u Briselu, kaže u intervjuu za Glas Amerike ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.
Video

Video NATO blizu konsenzusa o pozivu Crnoj Gori

Članice NATO-a vrlo su blizu postizanja konsenzusa o pozivnici Crnoj Gori na ministarskom sastanku 1. i 2. decembra u Briselu, kaže u intervjuu za Glas Amerike ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.
Video

Video Umjesto zaštite ljudskih prava odabrali smo sigurnost

Nakon terorističkih napada u Parizu, ali i BiH i širom svijeta, profesor na univerzitetu u Beču Anis Bajrekterević za naš radio analizira odakle ideološka povezanost sa tako radikalnim idejama u Evropi.
Video

Video Migranti na granici zašivaju usta iz protesta

Šest migranta iz Irana zašilo je usta tokom protesta u blizini sela Ideomeni na grčko-makedonskoj granici. Njihov protest usledio je nakon što su Makedonija i druge balkanske države pooštrile kriterijume za prijem izbeglica nakon terorističkih napada u Parizu. (AP)
Fotogalerija

Fotogalerija Sarajevo: Obilježeno 20. godina Dejtonskog sporazuma

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini obilježila je u subotu u Sarajevu dvije decenije mira - godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. U okviru manifestacije predstavljena je vremenska kapsula koja će se od sada čuvati u depou Zemaljskog muzeja BiH.
Video

Video BiH je država neadekvatnih odgovora

O nespremnosti sigurnosnog sektora u BiH da odgovori na izazove radikalnih grupa, ali i o prevenciji budućih napada i tolerisanju radikalnih zajednica u BiH za RSE je govorio profesor sa sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Goran Kovačević.
Video

Video Kratki vodič: Rat u BiH i Dejtonski mirovni sporazum

Prošle su dvije decenija otkako je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u Bosnia i Hercegovini. Donosimo kratki pregled najvažnijih događaja u najgorem sukobu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zašto je mirovni sporazum nadživio tri svoja glavna potpisnika.
Video

Video Foto slajd napada na hotel u Maliju

Snage bezbednosti okružile su luksuzni hotel "Radison blu" u prestonici Malija - Bamaku, u kojem su naoružani napadači zadržali 170 talaca među kojim je 140 gostiju hotela i 30 zaposlenih.
Video

Video Makedonija: Migranti zaustavljeni na granici

Migranti su proveli noć na makedonsko-grčkoj granici nakon odluke makedonskih vlasti da dalje ka Srbiji i EU pušta samo izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja Sirije, Iraka i Afganistana, ali ne i ekonomske migrante.
Video

Video Ministarstvo odbrane BiH: Ovo je pucanj u državu

Zamjenici ministra odbrane Bosne i Hercegovine izjavili su dan nakon ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH da su Oružane snage prvi i posljednji put zatečene nespremne, te da je ovo napad na državu.
Video

Video Makedonija pušta samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana

U Makedoniji se od srede uveče primenjuje nova politika puštanja izbeglica kroz zemlju - prolaz je dozvoljen smo izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana. Ostali, među kojima su Palestinci, Somalijci, Nigerijci, Iranci, zvanično se vode kao ekonomski migranti i ne mogu proći dalje balkanskom rutom
Video

Video Mektić: Uspostaviti pravni poredak u radikalnim zajednicama

'Kapaciteti BiH su ograničeni', priznaje Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine. U tom svjetlu predložiće da se po uzoru na druge evropske države uvedu veće ovlasti policiji kroz novi zakon o terorizmu.
Video

Video Širin Ebadi: IS se može pobediti znanjem, a ne oružjem

Širin Ebadi, iranska advokatica, borkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade, govori za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, o tome hoće li EU drugačije gledati na izbeglice nakon terorističkih napada u Parizu, te kako se boriti protiv militanata "Islamske države".
Više videa i fotogalerija

Programi

Poslušajte

Najpopularnije

Infografike

Kviz

Pitanje sa slike

Kviz: UN 1995, Pariz, HIV, atentati, Darwin...

Prethodni kvizovi

Granić: Pored SAD, najveće zasluge za opstanak BiH idu Hrvatskoj

Najnoviji komentar (30 ukupno)

Pero Nadoveza: "Zato sto Bosanci nisu vodili dvolicnu politiku i borili se za svoju nacionalnu ... Dalje/More

Opozicija: Dodikovo fabrikovanje laži

Najnoviji komentar (1 ukupno)

Anonimni posjetilac: Može li jednom da čujemo šta kaže Dodik?! Dosadile sve same interpretacije. I ... Dalje/More

Most potencijalno 'kukavičje jaje' klerikalaca?

Najnoviji komentar (4 ukupno)

Pero Nadoveza: "Nije prirodno da BIH npr ima 3x manji budzet od RH ..."
Naravno da ... Dalje/More