Subota, 18. april/travanj 2015, 21:21 CET

Teme dana

 • Ilustrativna fotografija

  Balkan: Kako je govor mržnje pregazio kulturu komunikacije

  O kulturi komunikacije u trouglu mediji-javnost-političari govorimo u temi sedmice RSE. Istražili smo ko je na Balkanu najodgovorniji za primitivizam u javnom obraćanju

 • Multimedija Završen protest opozicije u Prištini

  Protesti u Prištini, u organizaciji kosovske opozicije, protekli su mirno i bez incidenata. Organizatori protesta su vladajućoj koaliciji dali rok od dve nedelje da sprovedu sve zahteve koji su upućeni sa protesta

 • Hašim Tači

  Audio Gaf nedelje: Diznilend, Tačiju za rođendan

  Neverovatna se borba razvila za Inđiju. Ne biste verovali. Toliko se nisu borili ni za Kosovo. E da, ako treba, na Inđiju će da zaborave kad u Beograd dođe Hašim Tači. Tad će svim snagama da ga hapse, i to ne po partijskoj osnovi, nego gonjeni isključivo ličnim motivima


Video

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Begova čorba za Guinnessai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
Zvjezdan Živković
17.04.2015
Begova čorba, koju je od petka ujutro pravilo 50 bh. kuhara i volontera, teška je više od 4.120 kg. Dosadašnji rekord bio je 4.026 kg. Brojne Sarajlije i turisti čekali su trenutak kada će moći probati ovo bh. nacionalno jelo pravljeno po tradicionalnoj recepturi u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine.

Perspektiva

Video "Perspektiva": Treća epizoda - Sarajevo i Istočno Sarajevo

RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda trećeg ciklusa koja govori o mladima iz Istočnog Sarajeva i Ilidže. Voditelj i moderator je Brano Jakubović. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Stranica Prespektive

Video Humani kontejneri

TV Liberty je još krajem 2013. posjetio Srednjoškolski centar Hadžići da bi zabilježio priču učenika koji su inicirali odlaganje nosive odjeće u kontejnere školskog dvorišta da bi pomogli prijateljima i socijalno ugroženima. Više od godinu dana kasnije, ova akcija urodila je plodom.

Stranica TV Liberty

Multimedija

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
 • Tufankjian kaže da, bez obzira koliko različite bile kulture u kojima žive, sve Armence još uvijek povezuje "nevidljiva nit". Na ovoj fotografiji jedna djevojka prisustvuje služenju mise u apostolskoj crkvi Svetog Georgija u Sao Paulu, Brazil.
 • "Mala Armenija", komšiluk u Zapadnom Hollywoodu u Kaliforniji, dom je jedne od najbrojnijih armenskih zajednica. "Osjećam veću povezanost sa svojim klanom nego sa rođacima iz Armenije", kaže jedan Amerikanac armenskog porijekla.
 • Naslov za svoju knjigu Tufankjian je uzela iz priče armensko-američkog pisca Williama Saroyana koji je napisao: "Na prostoru Male Azije postoji zemlja zvana Armenija, ali to nije tačno. To nije Armenija... Postoje samo Armenci koji naseljevaju Zemlju, ne Armeniju, jer Armenija ne postoji gospodo, ne postoji ni Amerika ni Engleska, niti Francuska i Italija. Jedino što postoji je Zemlja". Na fotografiji slika jednog kluba armenske zajednice u Kolkoti, Indija.
 • Porodiljska soba u Alepu, Sirija. Mnogi Armenci napustili su Alep i Damask zbog rata koji traje već četiri godine.
 • Igranje karata u sjedištu Dashnaka, tradicionalne Armenske političke partije, u istočnom dijelu Bejruta. Oko 150.000 Armenaca trenutno živi u Libanonu i smatraju se uticajnom manjinom.
 • Unija rusko-armenskih sportskih klubova, Moskva. Kako se rađaju nove generacije Armenaca širom svijeta, većina ih radije govori na jeziku zemlje u kojoj je rođena, a ponekad taj jezik miješaju sa armenskim. "U Moskvi mnogi Armenci idu na dopunsku nastavu armenskog jezika jer im jezik nepoznat", kaže Tufankjian.
 • Vrijeme je za ples! Slavlje tokom Proljetnog festivala koji organizuje Armenski centar u Torontu, Kanada. "Toronto je grad koji objeručke prihvata ljude cijelog svijeta", kaže jedan građanin Toronta.
 • Tufankjian je posjetila i Armeniju. Fotografija prikazuje pripreme uoči Dana Republike u prijestolnici Erevanu.
 • Tufankjian je putovala i u Nagorno-Karabak, pokrajinu Azerbejdžana koju većinski naseljavaju Armenci. Ovdje armenske izbjeglice iz Sirije uživaju u prirodi.
 • Studentica Galstaun koledža, prestižne armensko-engleske škole u predgrađu Sidneja, Australija. "Odrastajući u Australiji bila sam društveno odbačena zbog svog entičnog porijekla", kaže jedna Australijanka armenskog porijekla. "I kada sam otišla u Armeniju, također, me nisu prihvatili kao svoju jer, pretpostavljam, u njihovim očima nisam bila prava Armenka".
 • Goksun rijeka u selu Saimbejli na jugu Turske. U selu, prethodno zvanom Hadjin, prije 1915. godine živjelo je 26.480 Armena. Ovdje sada živi manje od 4.000 Armena, a Turci su dominantno stanovništvo.
 • Časovi plivanja u Kowloon parku u Tsim Sha Tsui, Hong Kong. Oko 500 Armenaca živi u Hong Kongu.
 • Priprema dolme u Parizu. "Kada susretnem Armenca, osjećaj je kao da smo oduvijek prijatelji", kaže jedna Armenka sa adresom u Francuskoj. "Međutim, to nije slučaj sa drugim ljudima".
 • Armenska prodavnica tepiha u Addis Ababi, Etiopija.
 • Majka i njena petogodišnja kćerka u selu Myasnikyan, Armenija. Mnoge porodice i danas teško žive. Stoga je pomoć dijaspore uvijek dobrodošla.
 • Urugvaj je dom jedne od najstarijih armenskih zajednica za koju se smatra da broji oko 19.000 ljudi. Na ovoj fotografiji dvoje mladih Armenaca igraju se u jednoj crkvi u prijestolnici Montevideu.
 • Služenje mise u predratnoj Siriji, Damask. Crkva je i danas mjesto okupljanja mnogih Armenaca.
 • Članovi Armenske gay i lezbijske asocijacije marširaju ulicama New Yorka tokom LGBT parade ponosa. "Kada sam odrastala, bila je jedna mala kutija u koju bi, ako si dobar Armenac, mogao da staneš. Sada se ta mala kutija proširila", kaže Tufankjian.
 • Izbjeglička porodica iz Sirije u gradu Berdzoru u Nagorno-Karabkahu. Mnogi etnički Armenci razgovarali su sa Tufankjian o tome kako se osjećaju u drugim zemaljama. Neki su rekli da je to osjećaj trajne izolacije. "Osjećam se kao stranac", rekao je jedan Armenac rođen u Bakuu sa sadašnjom adresom u Sjedinjenim Državama. "U Armeniji sam, također, stranac. Iskreno, još nigdje se ne osjećam kao kod kuće".
 • Baletni plesači čekaju iza scene Nacionalne opere i baleta "Alexander Spendiarian" u Erevanu. Pozorište, otvoreno 1930., nedavno je renovirano i vodi ga Armenac Rudolf Kharatyan koji se u matičnu zemlju vratio nakon 20-ogodišnje karijere u plesnim kompanijama u Francuskoj, Kanadi i SAD-u.
 • Posljednje mjesto koje je Tufankjian posjetila za potrebe svog projekta je selo Anjar u Libanu, mjesto njenih pradjedova. Na ovom području armenska kultura se skoro savršeno očuvala svih ovih godina. Ovdašnji mještani obilježavaju Surp Khach ili Dan svetog križa i slavi se do ranih jutarnjih sati.
 • "Mala Armenija" u Zapadnom Hollywoodu, Kalifornija. "Biti Armenac znači pripadati nečemu antičkom i neprolaznom", rekla je jedna Armenka.
Fotogalerija

Fotogalerija Slike armenske dijaspore

Armensko-američka fotoreporterka Scout Tufankjian proputovala je 20 zemalja, od Brazila do Rusije, da bi zabilježila život velike armenske dijaspore koja broji oko osam miliona ljudi. Njena nova knjiga "There Is Only The Earth", objavljena je u trenutku kada će se 24. aprila obilježiti stogodišnjica masovnog ubistva Armena tokom Otomanskog carstva.
Video

Video Intervju: Šef Vojnog komiteta NATO-a Knud Bartels

U ekskluzivnom intervjuu za RSE šef Vojnog komiteta NATO-a general Knud Bartels izjavio je da je od srpskih zvaničnika u Beogradu dobio uveravanja da, u pogledu odnosa sa Rusijom, “nastupaju sa pozicije neutralnosti”.
Fotogalerija

Fotogalerija Dodik odao poštu žrtvama Srebrenice

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas je položio cvijeće na spomen obilježja Memorijalnog centra Potočari. Minutom šutnje odao je poštu ubijenim Bošnjacima. Nakon posjete Memorijalnom centru, Milorad Dodik je razgovarao sa čelnicima Opštine Srebrenica o problemima koji prate ovaj grad na putu ka ekonomskom oporavku i poboljšanju uslova za bolji život svih stanovnika Srebrenice. RSE / Foto: Sadik Salimović
Video

Video Mostarci se solidarisali sa Kenijom

Nekoliko desetina studenata Sveučilišta u Mostaru, nešto iza 14 sati u četvrtak je u kampusu Sveučilišta izvelo simbolični performans, kojim su se priključili međunarodnoj akciji odavanja počasti žrtvama nedavnog masakra nad 147 studenata, počinjenog početkom aprila u Keniji.
Video

Video Država sposobnim, a ne podobnim

Danas su u Tuzli Centri civilnih inicijativa organizirali uličnu akciju pod nazivom "Država sposobnim, a ne podobnim".
Video

Video Protest u Beogradu: Život prođe, penzija ne dođe

Više od hiljadu penzionera protestovalo je u centru Beograda zbog smanjenja penzija za 10 odsto u sklopu državnih mera štednje. Tvrde da su im time grubo prekršena Ustavom i zakonom zagarantovana prava. Od vlasti traže da im vrati novac.
Video

Video Seka Sablić kao gospođa Roza u Sarajevu

U Kamernom teatru 55 izvedena je predstava „Gospođa Roza“ u kojoj glavnu ulogu tumači Jelisaveta Seka Sablić. U intervjuu za naš radio poznata glumica govori o predstavi, njenom viđenju današnje teatarske scene u regiji i saradnji sa bh. rediteljima i glumcima.
Fotogalerija

Fotogalerija Protest penzionera

Udruženje sindikata penzionera Srbije organizovali su u centru Beograda protest sa kog su od državnih zvaničnika zatražili da im vrate novac bez kog su ostali zbog odluke o smanjenju penzija Foto RSE: Vesna Anđić
Video

Video "Romeo i Julija" Kosova i Srbije: Ovde ima ljudi

Po prvi put posle mnogo godina, na sceni jednog državnog teatra u Beogradu okupili su se glumci sa Kosova i iz Srbije i govorili na oba jezika. Reč je o Narodnom pozorištu, i Šekspirovom “Romeu i Juliji”, u režiji Mikija Manojlovića.
Video

Video Samospaljivanje spriječeno, problemi ostali

Dva demobilisana borca iz Živinica, nakon 24-satnog pješačenja, stigli su u Sarajevo u namjeri da izvrše javno samospaljivanje. Policija im je oduzela sredstvo - kanister benzina za ovaj očajnički potez na šta ih je naveo život u bijedi i siromaštvu. RSE/Video: Zvjezdan Živković
Više videa i fotogalerija

Programi

Poslušajte

Najpopularnije

Infografike

Kviz

Pitanje sa slike

Kviz: Titove vile, Fabergeova jaja, Informbiro, Albanija, Marquez...

Prethodni kvizovi

Stručnjaci upozoravaju: Neprihvatljivo izražavanje u javnom prostoru

Najnoviji komentar (2 ukupno)

Anonimni posjetilac: U RH vlada medijska blokada i svi medji su umrezeni i upravljani iz ... Dalje/More

Crna Gora: Ćirilica neće biti 'ravnopravnija' od latinice

Najnoviji komentar (5 ukupno)

Montenegro: Cirilicu koriste srpski popovi SPC i ona je u prakticnom zivotu nepotrebna i ... Dalje/More

Kontroverze povodom Tačijevog mogućeg dolaska u Beograd

Najnoviji komentar (9 ukupno)

dejan: Skup je organizovala NVO finansiran od strane Velike Britanije i u ovoj zemlji ... Dalje/More