Petak, 29. april/travanj 2016, 19:53 CET

  Srbija

  Zvonko Veselinović pušten na slobodu

  Zvonko Veselinović
  Zvonko Veselinović
  Zvonko Veselinović, „biznismen sa severa Kosova“, koji je od međunarodne zajednice označen kao glavni organizator incidenata i napada na vojnike Kfor-a na barikadama na severu prošle godine, pušten je na slobodu. Veselinović je u pritvoru u Beogradu proveo godinu dana pod optužbom za privredni kriminal, a Specijalni sud se na koncu oglasio  nenadležnim, pritvor mu ukinuo i predmet prosledio redovnom sudu.
    
  Uz bombastične vesti o još jednoj akciji srpske policije i hapšenja zbog zloupotreba službenog položaja, ovoga puta u Kragujevcu, očekivalo se možda da će neopaženo proći informacija da je Zvonko Veselinović, bez izrečene kazne, slobodan čovek.

  Veselinović, koji je punio naslovnice u vreme nereda, paljenja prelaza i napada na vojnike Kfor-a na barikadama na severu Kosova prošle godine, u pritvoru u Beogradu bio je jedino pod optužbom da je „protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlašnistvu lizing kompanije Hipo-Alpe Adrija“.

  Specijalni sud je nakon godinu dana ustanovio da nije nadležan da mu sudi jer visina imovinske koristi ne prelazi zakonom predviđenu cifru od dva miliona evra. Tako je njegov slučaj prosleđen redovnom sudu, a on je pušten na slobodu.
   
  „Da bi Specijani sud bio nadležan, ili mora da postoji organizovana kriminalna grupa ili da šteta prelazi 200 miliona dinara. S obzirom na to da je veštačenjem utvrđeno da je šteta ispod tog iznosa, sud se oglasio nenadležnim. Pritvor mu je ukinut na predlog odbrane. Bio je određen zbog opasnosti od bekstva, a u međuvremenu se njegova porodica preselila u Beograd. Veselinović će boraviti na toj adresi i izrečena mu je zabrana napuštanja te adrese“, rekla je za RSE portparolka Specilnog suda Maja Kovačević.
   
  Uz Veselinovića, sud se oglasio nenadležnim i u slučaju njegovog saradnika iz Raške Dragana Ćurčića, koji je drugom predmetu osuđen na dve godine zatvora i on će biti prebačen na izdržavanje kazne. No, glavni „biznismen“ poreklom iz Zvečana, uhapšen posle pritisaka međunarodne zajednice koja ga je označila kao glavnog organizatora incidenata na barikadama na severu, kaznu, barem za ovih godinu dana, nije dočekao.
   
  Neredi i paljenje, Jarinje 2011.Neredi i paljenje, Jarinje 2011.
  x
  Neredi i paljenje, Jarinje 2011.
  Neredi i paljenje, Jarinje 2011.
  Podsećamo, protivili su se u Beogradu njegovom hapšenju, a dela za koje ga je EULEX optuživao, većina je u Srbiji negirala. Mnogi su ga političari nazivali patriotom, a kosovski Srbi organizovali su niz protesta i pretili prekidom saradnje sa EULEX-om ako Veselinović ne bude pušten. Epilog celog slučaja, za jednog od retkih predstavnika Srba sa Kosova Ranđela Nojkića, koji Veselinovića ne smatra borcem za srpske interese, jeste očekivan.
   
  Očito da je i hapšenje i puštanje bilo politički čin, a ne čin procesuiranja krivičnog dela. Setimo se samo kada se njegovo ime pojavilo kao ime remetilačkog faktora na Kosovu da su iz vlasti, ali i iz opozicije stali u odbranu i predstavljali ga kao patriotu koji zapravo pomaže Srbima. Vrlo jasno može da se izvuče zaključak da je njegovo hapšenje bilo zapravo sklanjanje da ga možda ne uhapse predstavnici međunarodne zajednice, i da u tom slučaju ne bude procesuiran u Prištini„, navodi Nojkić.

  Mozak akcije balvana
   
  Da je bio uhapšen na Kosovu, verovatno je da bi mu pretio sudski proces za događaje od prošle godine. I pucalo se tada na Jarinju u nemirima kada je povređeno više od desetero ljudi, a jaz između međunarodnih snaga i lokalnih Srba dodatno produbljen.

  Bio je to sukob za koji je Kfor tvrdio da postoji i snimak koji dokazuje da su glavni organizatori napada bili Zvonko Veselinović i njegov brat. Srbi na Kosovu su ga, pak, nazivali simbolom otpora na barikadamaPre nego što je seo u predsedničku fotelju, ovako se na njegov slučaj osvrno i sam Tomislav Nikolić.
   
  „Zaista treba dosta dokaza da se opravda hapšenje čoveka koji je pomogao Srbima da izdrže ova tri najteža meseca“, govorio je Nikolić u decembru 2011.
   
  Mnogi su u to vreme ukazivali da mozak cele akcije „balvana i barikada“ sam Veselinović nije mogao biti. Potkrepljuje to i činjenica da su i tadašnje, a i sadašnje vlasti, mesecima ovakvom vidu protesta Srba pružale nepodeljenu podršku.
   
  Slična se situacija ponavlja i danas, samo što ovoga puta Beogradu
  to i nije baš u interesu. Nakon sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, sklopljenog u Briselu, njegovu primenu na terenu sprečavaju privrednici sa severa Kosova, blokirajući većinu saobraćajnica, uključujući i isto ono Jarinje. Na vezu između ovih događaja i oslobađanja Veselinovića ukazuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.
   
  „Mislim da je to deo nagodbe kako bi uopšte mogli da se primenjuju sporazumi iz Brisela. Ma koliko neki pokušavali da potcene Velesinovićevu ulogu na severu Kosova, i svega onoga što se dešavalo na barikadama, očigledno je da je on tamo veoma uticajan faktor. U tom kontekstu, kao neku vrstu nagodbe, vidim i njegovo puštanje. Ali ako tako krene, neće biti dobro zato što na severu ima još ljudi koji su uticajni i koji novim blokadama, ovoga puta integrisanih prelaza, mogu da sprečavaju sprovođenje dogovora iz Brisela“ocenjuje Popov. 
   
  Veselinoviću je u Beogradu optužen samo za jedan segment privrednog kriminala i to poprilično sitan ukoliko se u obzir uzumu poslovi sa kojima je dovođen u vezu a na koje, pored ostalih, ukazuje i Ranđel Nojkić.
   
  „Zvonko Veselinović je čovek preko koga se vršila trgovina svom akciznom robom iz centralnog dela Kosova, koji je bio povezan sa albanskom mafijom sa juga. On je takođe bio čovek koji je vodio kampanju nesaradnje sa kosovskim institucijama, a istovremeno je imao registrovanu firmu i sam bio uključen u te institucije. Prema tome, to je čovek koji je manipulisao osetljivim pitanjima Srba na Kosovu“, rekao je Nojkić.
   
  Veselinovićev uticaj na severu Kosova ostaje, a sprovođenje sporazuma o integrisanim prelazima na terenu pokazaće hoće li ga vlasti u Srbiji ovoga puta iskoristiti za smirivanje, a ne za podizanje tenzija. Ili će možda ovaj patriota po meri Beograda, koji u svojim biznisima ne bira strane, u postupku pred redovnim sudom, i biti osuđen. Barem za dela koja mu se stavljaju na teret.

  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: VB Grad: Beograd
  24.12.2012 21:24
  Toliko o pravu i pravdi.Ipak se svi secamo da je danasnji predsednik imao samo lepe reci o ovom krasnom coveku i jos lepsem patriJoti.
  Nasi vlastodrsci su ostali isti ,a i mi koji glasamo:oni su malo prilagodili ponasanje i vokabular,a mi smo iste neuke ovce koje je nekoliko besprizornih prijatelja ovakvih spodoba ubedilo da se posle gotovo dve decenije fasisticke politike,preko noci menja dres i postaje demokrata.Podjednako o demokratiji i institucijama znaju i ovce i pastiri!
  Kako cemo preziveti postavljenja bez konkursa,podele bez tendera i Veselinovice,Kovacevice i Misice na slobodi,sa ovako mocnim ledjima na vlasti?

  Ime: Anton
  24.12.2012 17:27
  i ovo se zove Vlast i Zakon...i mi ko fol drzava...pa to nema ni na marsu al u srbiji i kod srba moze sve
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.12.2012 23:34
  Glasajte za ljude koji ce jasno i realno definirati granice vase drzave (a ne pricati bajke o Kosovu i RS), stati u kraj zlu koje se zasad okomljava na one koji su drugi i drugaciji po religiji, rasi, politickom i seksualnom opredjeljenju a sutra ce i vama zakucati na vrata. Budite odlucni i hrabri jer s takvim se zlom nije lako izboriti i zrtve su neminovne. Na kraju tog puta doci ce i suocavanje sa genocidom pocinjenom u ime srpstva i zapadna civilizacija ce vas primiti u svoje okrilje. Do tada nastavljate sunovrat i polazete nadu da ce i sama zapadna civilizacija otici do vraga, izdati svoje osnovne vrijednosti i prihvatiti ono sto trenutno vlada u Srbiji, Rusiji, a donekle i u Grckoj.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Hapšenja na Trampovom skupu

  Nekoliko osoba je uhapšeno sinoć kada je policija intervenisala u sukobima pristalica i protivnika kontroverznog republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, tokom njegovog skupa u južnoj Kaliforniji.

  Da li Epl ono što je bio?

  Tehnološki gigant sa sedištem u Kaliforniji, Epl prijavio je prvi pad prodaje ajfona u poslednjih 13 godina, a analitičari za to krive zasićenost tržišta pametnim telefonima i nedostatak novih, svežih proizvoda.

  Njujork pohapsio članove bandi

  Američke vlasti privele su više od stotinu osoba osumnjičenih da su članovi bandi u Njujorku, u okviru - kako navode - najveće racije na tu vrstu prestupnika u istoriji tog grada.