Dostupni linkovi

Značajna uloga Zapadnog Balkana u borbi EU protiv trgovine ljudima


Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Mostar, 2012.
Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Mostar, 2012.

U Sarajevu je održan seminar "Bosna i Hercegovina: izazovi u borbi protiv trgovine ljudima iz regionalne perspektive". Ovaj skup organizovali su Delegacija Evropske unije u BiH, italijansko predsjedništvo EU i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), sa ciljem skretanje pažnje na aktivnosti u suzbijanju trgovine ljudima, te naglašavanja važnosti jačanja saradnje i partnerstva u borbi protiv trgovine ljudima.

U okvirima strategije EU za iskorjenjivanje trgovine ljudima, regija Zapadnog Balkana ima značajnu ulogu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Davidi smatra da se posebno kroz regionalnu perspektivu gledaju izazovi trgovine ljudima u BiH:

„Želio bih da naglasim da se borba protiv trgovine ljudima treba vodiiti kako unutar tako i vana granica Evropske unije, i da je regionalna sradnja ključna za ovaj poduhvat. Većina identifikovanih žrtava su žene, 39 posto nisu državljani EU, dok je čak 62 posto žrtava seksualno iskorištavano“, naveo je Davidi.

Ilustrujući pošast trgovine ljudima koja pogađa jug Evrope, ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias iznio je brojke sakupljene u operaciji Mare nostrum - Naše more.Trgovina migrantima iz Afrike u Italiju predstavlja najveću organizovanu trgovinu ljudima u Evropi, kaže ambasador Corrias:

„U operaciji talijanske moranrice Mare nostrum, koja je počela u oktobru prošle godine, do sada je spašeno 115.000 ljudi iz Afrike, koji su se bukvalno davili u Mediteranskom moru. Nažalost, mnogi su izgubili živote, dok su drugi zarađivali. Tako su vlasnici brodova koji su prevozili migrante zarađivali 15.000 eura po turi, dok su žrtve trgovine plaćale prevoz preko mora do Italije u prosjeku dvije do tri hiljade eura.“

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije Gian Luka Rocco dodaje da su većina žrtava ekonomski migranti:

„Sve zemlje u regiji, uključujući i BiH, potpisale se konvenciju protiv trgovine ljudima. Međutim, jedno je potpisati, a drugo je implementirati. To je problem koji trebamo svi rješavati - od vlada, međunarodnih, pa do nevladinih organizacija.“

XS
SM
MD
LG