Dostupni linkovi

Značajan pomak za Crnu Goru u izvještaju Freedom House


Ilustracija
Ilustracija
"Crna Gora je slobodna zemlja", ocijenjeno je u izvještaju “Sloboda u svijetu 2011: Autoritarni izazov demokratiji” američke organizacije Freedom House.

Pored Crne Gore, slobodne zemlje u regionu su još i Slovenija, Hrvatska i Srbija koje imaju bolje ocjene u kategorijama političkih prava i građanskih sloboda na osnovu kojih Freedom House mjeri slobodu u zemlji.

Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija su, uz ocjenu da su djelimično slobodne države, niže rangirane od Crne Gore.

Generalno, sve zemlje regiona su dobile iste ocjene kao prošle godine.

Sudeći po tumačenjima predstavnika Freedom House-a, može se zaključiti da će Crna Gora biti ocijenjena bolje kada se zakoni budu dosljedno poštovali i kada sudstvo bude nezavisno.

"Ja ocjenu Freedom House-a ne vidim kao stagnaciju, jer je teško za očekivati da se u kratkom periodu od jedne godine ponovo značajno napreduje", rekao je za naš program direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović.

"Godine 2009. mi smo bili djelimično slobodni. Pomak sa djelimično slobodna na slobodna zemlja je prilično značajan i on se očuvao u ovoj godini. Naravno, ostaje još dosta toga da bi smo poboljšali postojeće ocjene. Ali rezultat za Crnu Goru nije loš kada ga uporedimo sa, recimo, slučajem Makedonije koja je kandidat za članstvu u EU a slobode su u toj zemlji ocijenjene nižom ocjenom - kao djelimično slobodna. Slična situacija je i sa onim zemljama koje pretenduju na članstvo u EU, Albanijom, BiH tako da ja vjerujem da bi , ukoliko bi se nastavio neki trend pozitivnih promjena da bi smo mogli narednih godina da očekujemo i bolji rezultat", kaže Vujović.

Treći put

Iz Freedom House-a je objašnjeno da je Crna Gora ocijenjena kao slobodna zemlja jer je, prema njihovom sistemu ocjenjivanja, u posljednjih nekoliko godina konstantno bilježila progres, odnosno, da je ocjena rasla nakon prethodnog usvajanja zakona kako bi Crna Gora dostigla institucionalni kapacitet nezavisne države, ali i zakona koji su u skladu sa standardima EU.

Mapa Fredom House 2007-2011.
Mapa Fredom House 2007-2011.
“To je zasnovano na velikom broju stvari: funkcionisanju izbora, usvajanju novih zakona iz oblasti pravosudja, mjerama antikorupcije... Postoji širok dijapazon ocjena koje dajemo zemljama na osnovu nezavisnosti pravosuđa, poštovanju zakona, slobode medija, slobode vjeroispovijesti. Crna Gora najveću ocjenu ne dobija zbog stepena poštovanja zakona i nezavisnosti sudstva", rekao je Vijestima Gordon Bardos, analitičar Freedom Hause-a, zadužen za Crnu Goru.

"Crna Gora realno ima problem sa uspostavljanjem konzistentnog političkog sistema u kom bi postojala vladavina prava, koje nema bez nezavisnog i potpuno profesionalizovanog pravosudnog sistema", rekao je za naš Radio pravni savjetnik Centra za građansko obrazovanje Boris Marić.

"Nije neočekivana nešto niža ocjena kada je Crna Gora u pitanju i kada je u pitanju čitav region jer čini mi se da taj politički kontekst, posebno u Crnoj Gori, nema alternativne metode, odnosno vlast je predugo na vlasti i ima jednu opozicionu scenu koja je upravo u jednoj problematičnoj situaciji kod činjenice da ne može da pobijedi na izborima i imate pojavu sad praktično nekog trećeg puta koji pokušava da napravi taj neki potrebni politički balans. U svakom slučaju određeni problemi sa slobodama, bilo da su to političke ili medijske slobode u Crnoj Gori one postoje", navodi Marić.

Vjerovatno se mnogi kritičari vlasti ne bi složili sa ocjenom da žive u slobodnoj zemlji, što je zapravo stvar i percepcije koja se često ne poklapa sa izvještajima medjunarodnih organizacija prema kojima se nekad čini da je Crna Gora potpuno uglancano društvo i sistem.

Na pitanje u vezi sa razlozima za nesaglasje izvještaja stranih organizacija i osjećaja na terenu, odgovorio je Boris Marić iz Centra za gradjansko obrazovanje:

"Detaljno čitajući te izvještaje, iako oni izgledaju uglancanije nego što je realni život, evo konkretno u Crnoj Gori vi možete prepoznati iste te probleme koje mi vidimo . Možda su samo rečeni nekim ljepšim rječnikom ali apsolutno nijesu prenebregnuti ili izostavljeni u tim izvještajima."
XS
SM
MD
LG