Dostupni linkovi

Žestoki sukobi u pojasu Gaze


Eksplozija rakete u pojasu Gaze
Eksplozija rakete u pojasu Gaze

Najmanje 87 Palestinaca je poginulo u nedelju u Pojasu Gaze, od čega 65 u gradu Gazi, tokom sukoba vladajuće borbene organizacije Hamas sa trupama Izraela koje nadiru u pratnji tenkova i borbenih aviona, javljaju agencije.

Borbe u gusto naseljenoj oblasti Šidžaija u Gazi, osim brojnih žrtava, nanele su veliku materijalnu štetu stambenim zgradama i naterale hiljade žitelja u bekstvo.

Po navodima Frans presa, u celom Pojasu Gaze od ndelje ujutru je poginulo 87 Palestinaca, a po navodima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje prenosi Asošiejted pres, u Šidžaiji je prebrojano 65 mrtvih i 288 ranjenih.

Ove borbe, smatraju se najkrvavijim od kako je pre tri dana počela kopnena ofanziva izraelske vojske na Pojas Gaze, u kojem je na vlasti Hamas.

Palestinski civili beže iz kvarta Šidžaija
Palestinski civili beže iz kvarta Šidžaija

Po rečima očevidaca, izraelski tenkovi su ušli u Šidžaiju posle ponoći i otvorili paljbu. "'Vrata pakla' su se otvorila i šrapnel mi je uleteo kroz prozor", rekao je AP-u jedan stanovnik i dodao da se sa porodicom sklonio u susednu zgradu pošto je njihova kuća počela da se raspada od jakih detonacija.

Posle svitanja, desetine ranjenih žitelja Šidžaije preneto je u centralnu bolnicu Šifa u Gazi. Zbog ogromnog priliva ranjenih u prostorije za hitne slučajeve, doktori su bili prinuđeni da neke pacijente leče na dušecima po hodnicima.

Tokom kratkotrajnog primirja, za koje se izborio Crveni krst, iz ruševina su izvlačeni mrtvi, a čitava scena sa nekoliko blokova uništenih kuća podsećala je na poslednji veliki upad izraelske vojske u Gazu pre pet godina, kada su velike površine kraj granice sa Izraelom bile potpuno razorene.

Ofanzivi je prethodilo deset dana izraelskih vazdušnih napada na Hamasove položaje i kuće lidera te organizacije u Pojasu Gaze.

Kopneni napad je pokrenut da bi se uklonila lansirna postrojenja sa kojih je Hamas danima raketirao gradove u Izraelu, kao i da bi se uništila mreža tunela kroz koje su se Hamasovi borci uvlačili u Izrael. Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.

Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon 10 dana jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspeli da zaustave raketiranje iz Gaze.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ponovio je da njegova zemlja preduzima ovu akciju kako bi zaustavili raketne napade Hamasa na izraelsku teritoriju. "Mi pokušavamo da ciljaju vojne ciljeve i nažalost postoje civilnih žrtava koje smo žaljenje i ne vidimo"

Za vreme intervjuua za BBC, dogovorenog pre sukoba koji u nedelju, Netanijahu je rekao da je Izrael zatražio od stanovnika Šeđaije na razne načine da napuste taj kvart ali im je Hamas rekao da ostanu i da praktično služe kao "ljudski štitovi".

Izraelski premijer je danas rekao stanovnicima da idu, istakavši da za razliku od Hamasa, Izrael nema želju da ih povredi.

Keri pozvao Hamas da prihvati prekid vatre

SAD su u nedelju zaoštrile stav prema militantnoj palestinskoj organizaciji Hamas i uputile joj zahtev da prihvati sporazum o prekidu vatre da bi prestao njen sukob s Izraelom.

Džon Keri
Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je situaciju "gadnom" i istakao da Izrael ima pravo da se brani od stalnih raketnih napada Hamasa iz Pojasa Gaze koji taj pokret kontroliše.

"Gadno je. Rat je gadan. I ružne stvari će se dešavati. Ali oni (Hamas) moraju da uvide sopstvenu odgovornost", ocenio je Keri. "Ni jedna država ne bi mogla da sedi skrštenih ruku, i ne preduzima ništa da se obračuna s ljudima koji na nju lansiraju hiljade raketa", dodao je.

Prema njegovim rečima, Hamas mora da ustukne, pokaže dozu razuma i prihvati ponudu za prekid vatre. "Onda ćemo sigurno razgovarati o svim pitanjima koja su relevantne za krizu", rekao je Keri.

Keri namerava, kako je rekao, da se uskoro sastane sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom i spreman je da hitno otputuje na Bliski istok, ako to bude potrebno.

SAD se zalažu za predlog primirja koji potiče od Egipta. Izrael je taj predlog prihvatio, ali ne i Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

Hamas se oslanja na vlade Katara i Turske da sačine alternativni plan.

Katar i Turska su, pak, povezane sa organizacijom Muslimansko bratstvo, koja je povezano sa Hamasom, ali je zabranjena u Egiptu.

Keri u poslednjoj izjavi nije spominjao ni katarske ni turske napore da se dođe do prekida vatre, ali je rekao da svaki predlog o prekidu mora biti bezuslovan i ne sme "nagrađivati terorističko ponašanje".

Generalni sekretar UN Ban Ki- mun u nedelju će doći u Katar, gde će se sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, u okviru posete regionu, čiji je cilj da pomogne Izraelcima i Palestincima da "okončaju nasilje", saopštile su UN.

Dvočasovni prekid vatre kod grada Gaze

Izrael je u nedelju pristao na dvočasovni prekid vatre u kvartu Šedjaija, kraj grada Gaze, koji je prošle noći i od jutros na udaru žestokog granatiranja.

Prekid vatre zahtevao je Crveni krst, a ne Hamas koji kontroliše Gazu, kako je prvobitno rečeno. Prekid vatre trajao je od 13:30 časova po lokalnom vremenu (12:30 po srednjeevropskom).

XS
SM
MD
LG