Dostupni linkovi

Zašto su žene na Kosovu masovno nezaposlene?


Priština
Priština

Na Kosovu je oko 40 posto radno sposobnih žena bez posla. Ovako nizak stepen zaposlenosti, na osnovu konstatacije kosovske Agencije za statistiku, rezultat je niskog učešća žena u radnoj snazi i visoke nezaposlenosti. Poslednji podaci agnecije govore i da je stopa zaposlenosti kod žena radnog uzrasta samo oko 13 posto, dok je kod muškaraca 40.

Ovi podaci su zabrinjavajući, kažu predstavnici organizacija koje se bave pravima žena i rodnom ravnopravnošću. Luljeta Demolli, iz Centra za rodne studije, kaže da su se u njihovim istraživanjima oko 60 posto žena deklarisale da nisu aktivne za rad.

„Samo se kod nas na Kosovu dešava da kada upitate ženu sa profesiju, ona vam odgovori da je domaćica, i da nije radno aktivna za tržište. Kada se tako izjasni neko ko ima 24 godina, ili žena od 34, to je vrlo zabrinjavajuće“, kaže Demolli.

Anketa o radnoj snazi kosovske Agencije za statistiku, pokazuje da su žene zaposlene uglavnom u sektoru obrazovanja i zdravstva. Navodi se i da je niskoj zaposlenosti doprineo i Zakon o radu, odnosno član o porodiljskom odsustvu, koji ženama omogućava da odmaraju i do 12 meseci.

Istraživanja poslovnih udruženja na Kosovu govore da pojedina preduzeća upravo iz tog razloga izbegavaju da zaposle žene, ali i zbog finansijske odogvornosti.

S tim problemom se suočila i Albana Behrami, majka jedne devojčice. U izjavi za naš program ona je kazala da je do porođaja radila u jednom privatnom preduzeću, ali je kasnije bila primorena da napusti posao zato što joj poslodavac nije dao dovoljno dug odmor posle porođaja, a niti joj je isplatio neki mesec.

„Imam želju da rodim još jedno dete, ali to dolazi u obzir samo ukoliko se zaposlim u javnom sektoru. Želim 12 meseci plaćenog odmora, a kako bi mi dete bilo spremno za obdanište kada počnem da radim. U suprotnom, to je nemoguće“, kaže ona.

Da se ovaj član zakona ne poštuje, navodi i Luljeta Demolli.

„Pored toga, žene odustaju da iskoriste to pravo, upravo zato što one koje rade u privatnom sektoru mogu ostati bez posla“, kaže ona.

Inače, stopa nezaposlenosti na Kosovu je visoka. Od 1.2 miliona sposobnih za rad, zapošljeno je samo 300 hiljada. Ostatak je bez posla ili nisu aktivni za rad, a među njima su posebno zastupljeni mladi.

XS
SM
MD
LG