Ponedjeljak, 15. februar/veljača 2016, 00:05 CET

  Svijet

  Ženama dozvola za učešće u borbama američke vojske

  Ilustrativna fotografija
  Ilustrativna fotografija
  Američki ministar odbrane Leon Panetta potpisao je nalog za podizanje zabrane učešća u borbama ženama koje služe američku vojsku. Prema komentarima novina u Sjedinjenim državama, ovo je „trijumf u borbi za ravnopravnost spolova“.

  Leon Panetta je ukidanje zabrane formalno najavio u četvrtak, u Washingtonu.

  "Predsjednik Združenog štaba, general Martin Dempsey i ja vjerujemo da se ženama mora omogućiti potpuna služba, i zbog toga nas dvojica, sa zadovoljstvom, najavljujemo da smo eliminirali pravilo kojim se ženama zabranjuje učešće na bojnom polju. Početak je to uklanjanja svih prepreka koje se baziraju na spolnoj segregaciji.“

  Ministar odbrane je kazao kako su žene dokazale da su sastavni dio uspjeha  američke vojske.

  "Svima je jasno da žene, na nevidjen način, doprinose vojnoj misiji odbrane zemlje. One čine 15 posto ukupnih snaga, preko 200.000. One imaju ključnu ulogu i na bojnom polju i izvan njega. Činjenica jeste da su žene sastavni dio naših sposobnosti za obavljanje misije."

  Barack ObamaBarack Obama
  x
  Barack Obama
  Barack Obama
  Američki predsjednik Barack Obama oglasio se saopštenjem u kojem je izrazio divljenje žrtvama koje su žene već dale u redovima vojske. Samo u Iraku i Afganistanu ubijeno je više od 150 žena.

  Većina novina u Americi pozitivnim ocjenjuje odluke Ministarstva odbrane, navodeći kako je ovo „trijumf u borbi za ravnopravnost spolova“.

  U komentaru New York Timesa se kaže da „otvarajući pješadiju, artiljeriju i druge redove vojske na bojnom polju svim kvalificiranim članovima, bez obzira na spol, vojska pokazuje da isključivost i diskriminacija nemaju mjesta u društvu koje podržava fer odnose i ravnopravnost“.

  Kad nova politika jednom bude do kraja provedena, mnoge će žene moći aplicirati za poslove, o kojima su ranije mogle samo sanjati, jer u svojim rezimeima nisu imale „borbeno iskustvo“. Sada im se otvaraju vrata oficirskih škola, vodeće pozicije čak i u marincima, gdje su bile najviše potiskivane u drugi plan.

  Ima, medjutim, i drugačijih reakcija. Nekoliko portala koji se bave vojnim pitanjima objavili su seksističke komentare poput: „Ako već dodju na bojno polje, onda ne smiju tražiti da ih se busom, svaka tri dana, vozi na tuširanje!“, ili drugi koji kaže: „Bože pomozi nam svima, kastracija vojske se nastavlja!“

  Konzervativci u svojim komentarima odluke Ministarstva odbrane ponavljaju stare stereotipe o tome da žene ne mogu fizički izdržati koliko muškarci, da će momci više ginuti jer će voditi računa da zaštite koleginice na bojnom polju, umjesto da ubijaju neprijatelje.

  No, mnogi u vojsci odavno već znaju da se žene umiju boriti jednako kao i muškarci, ako ne i bolje, samo do sada nisu imale šansi da to i pokažu.

  Sabina Čabaravdić

  Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.