Dostupni linkovi

Koliko daleko dopire ljudsko oko, vide se srušeni domovi


Pakistan, nakon snažnog potresa u utorak, zbraja žrtve i materijalnu štetu. Područje jugozapada zemlje, seizmološki je vrlo osjetljivo. Potresi su česti, a posljednji se dogodio u aprilu.

Ministar unutarnjih poslova provincije Balučistan na jugozapadu Pakistana Asad Gilani u razgovoru za Mašal Radio rekao je da je za sada potvrdjena smrt 208 ljudi i da je poslana pomoć iz Qvete.

Procjenjuje se, međutim, da će broj žrtava biti veći, jer su se brojne kuće, napravljene od blata, urušile. Vjerojatno ispod ruševina ima još žrtava.

Potres jačine 7,7 stupnjeva najači je na području Južne Azije od 2005., kada je u potresu poginulo oko 75 tisuća ljudi. Osjetio se i u susjednoj Indiji.

Balučistan je najveća pakistanska provincija, ali slabo naseljena , uz granicu s Iranom, i nadasve, vrlo siromašna. Vojska je upućena na lice mjesta, pomoć stiže, ali po ocijenama mnogih prespora je i nedovoljna. Ne zna se kako pomoći stotinama povrijeđenih, jer naprosto nema ni bolnica u koje bi se smjestili.

Novinar Mohamed Shabir opisuje kako su se u selima mogla osjetiti tuga, ali i vidjeti kaos, jer preživjeli nastoje doći do svojih najbližih. Koliko daleko može doprijeti ljudsko oko, vide se srušeni domovi.

Potres je pogodio Pakistan u trenutka kada je zemlja u tuzi zbog ubojstva više od 80 kršćana u anglikanskoj crkvi u Peševaru 22. septembra.

Uz tragične vijesti iz Pakistana, stiže i ona o pojavi novog otoka. Vlasti ispituju porijeklo toga otoka, koji je najvjerojatnije posljedica pomicanja tla u blizini luke Gwadar. Mještani kažu da su izranjanje otoka iz Arapskog mora vidjeli s obližnje plaže.

Novi otok je visok oko devet metara, a 100 metara je dug.
XS
SM
MD
LG