Dostupni linkovi

Naučnici sa UCLA-e tvrde: Današnja Zemlja nastala u sudaru prije 4,5 milijardi godina


Planeta
Planeta

Tim naučnika sa univerziteta UCLA je došao do zaključka da je Zemlja kakvu danas poznajemo nastala žestokim sudarom sa Theiom.

Theia je bila protoplanet veličine Marsa, a sudario se s proto-Zemljom prije 4,5 milijardi godina, kada je naša planeta bila stara samo 100 miliona godina.

Odranije je poznato da su se Theia i proto-Zemlja sudarile, no do sada se mislilo da je bilo riječ samo o "okrznuću". Ipak, naučnici sa UCLA-e tvrde kako je sudar bio izuzetno žestok i direktan.

Od siline udara proto-Zemlja i Theia su se spojile i formirale Zemlju, dok se jedan dio odlomio. Taj dio nije mogao pobjeći gravitaciji Zemlje i on se vremenom pretvorio u Mjesec.

Naučnici su uzeli kamenja prikupljena sa Mjeseca tokom tri Apollo misije i uporedili ih sa vulkanskim kamenjem sa Havaja i iz Arizone. Na njihovo iznenađenje, nisu pronašli nijednu razliku u izotopima kisika, tako da je jasno da su kamenja hemijski identična.

"Nema razlike između izotopa kisika na kamenjima sa Zemlje i Mjeseca. Ostaci Tehie su izmiješani na Zemlji i na Mjesecu i ravnopravno su rapoređeni", izjavio je vođa tima naučnika Edward Young, profesor geohemije i kozmohemije na UCLA-i, koji je dodao da bi Theia postala planet sunčevog sistema da se nije sudarila sa proto-Zemljom.

XS
SM
MD
LG