Dostupni linkovi

Željka Cvijanović ponovo na čelu Vlade RS?


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će ime mandatara za sastav nove vlade ovog bh entiteta biti poznato u nedjelju, 30. novembra.

“Kaolicija koju čine SNSD, Socijalistička partija i Demokratski narodni savez sa ostalim članovima skupštinske većine ima usaglašen prijedlog za mandatara on dolazi iz SNSD-a”, kazao je Dodik.

Kao mandatari najčešće su se spominjali Igor Radojičić i Željka Cvijanović.

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Istinito Željko Raljić uvjeren je da će aktelana premijerka ovog bh. entiteta Željka Cvijanović ponovo dobiti mandat za sastav Vlade.

“Činjenica je da je Željka Cvijanović posljednjim snimkom koji se pojavio u javnosti, (afera kupovine poslanika) pokazala da joj politika i nije jača strana, ali čini mi se da će u njenom slučaju prevagnuti njena odanost prema partijskom šefu zbog čega će ona ponovo stati na čelo Vlade”, smatra Raljić.

Predsjednik RS ranije je najavio da će nova Vlada biti izabrana do 20. decembra.

Iako koalicioni partneri SNSD-a još ne žele zvanično govoriti o imenima i broju ministarstava koje bi mogli dobiti, prema nezvaničnim informacijama, Demokratskom narodnom savezu i Socijalističkoj partiji bi trebalo pripasti po tri ministarstva.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić nije mogao potvrditi ovu informaciju.

“To je sve u okvirima špekulacija. DNS će iduće sedmice imati neke dogovore tako da će se oko utorka, 2. decembra, sve znati izvjesnije”, ističe Rodić.

Kao i u prošloj Vladi, jedno ministarstvo bi trebalo pripasti HDZ-u, a između sedam i devet će dobiti Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Koalicija Domovina želi udio u Vladi

Neke stvari će zavisiti i od toga da li će se postići dogovor o učešću u Vladi Koalicije Domovina, predvođene Strankom demokratske akcije.

Na konsultacijama oko mandatara Ramiz Salkić iz Stranke demokratske akcije, koji je i novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske saopštio je da Koalicija Domovina želi udio u Vladi.

“Naravno, ta participacija ima i određene uslove. Dobili smo uvjeravanja da postoji prostor da riješimo probleme koji su opterećivali jedan dio stanovništva u ovom entitetu. Također, smo dobili uvjeravanja da zajedno možemo raditi na rješavanju drugih otvorenih pitanja”, naglasio je Salkić.

Međutim, osim dogovora sa SNSD-om, Stranka demokratske akcije mora postići dogovor i sa partnerima unutar koalicije Domovina, što je potvrdio i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

“SDA još uvijek nije donijela odluku da li će učestvovati u Vladi RS ili ne. O tome će organi stranke donijeti odluku nakon konsultacijau okviru koalicije Domovina. Kakva god da odluka bude to neće uticati na naš ranije zauzet stav da vlast na državnom nivou gradimo sa Savezom za promjene, bez obzira ko bio na vlasti na nivou entiteta”, istakao je Džaferović.

Glavni inicijator formiranja Koalicije Domovina Emir Suljagić iz Demokratske fronte upozorava da bi ulazak u vlast samo zbog fotelja mogao biti i kraj ove koalicije.

“Bilo kakav dogovor bi predstavljao kraj koalicije Domovina. Izbor između dva ili tri ministarstva na jednoj strani i evroatlantske budućnosti BiH na drugoj strani za nas nije izbor. Očigledno je jasno kako i na koji način će Demokratska fronta da se opredjeli. Siguran sam da to nije stav SDA i da je to lični stav pojedinaca iz SDA koji će vrlo brzo biti korigovan”, mišljenja je Suljagić.

Naredna sedmica biće odlučujući kako za formiranje Vlade u entitetu RS, tako i zbog formiranja vlasti na državnom nivou.

Po medijskim napisima, Socijalističkoj partiji će sigurno pripasti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a traže i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Kada je u pitanju DNS, ova stranka, koja je dala predsjednika Narodne skupštine RS, u budućem sazivu Vlade žele Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo saobraćaja i veza, koje su vodili i u prethodnoj vladi. Nezvanično treće ministarstvo koje ova stranka traži je Ministarstvo pravde.

Dragutin Rodić, ipak, kaže da će iduće nedelje sve biti poznato.

“Nešto više informacija će se znati za nekoliko dana. Čak kad bi i ja rekao da postoje razmišljanja, to još uvijek nije za javnost”, kaže Rodić.

S obirom da je i prethodnu vladu vodila Željka Cvijanović, osim manje ministarstava koja će pripasti SNSD- u, velike kadrovske promjene ne treba očekivati .

XS
SM
MD
LG