Dostupni linkovi

Zeleno svetlo Bundestaga za prva poglavlja sa EU


Srbija je dobila zeleno svetlo iz Bundestaga za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum je posle sednice Odbora kancelarki Nemačke Angeli Merkel u pismu saopštio da Odbor za evropska pitanja preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru.

On je rekao da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga svestan da je otvaranje pregovora za Srbiju od velikog značaja.

"Odluka nemačkog parlamenta jasan je signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

"U Berlinu nije ostala neprimećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. To putovanje se odigralo u teškim okolnostima i predstavlja vrlo važan gest", rekao je Krihbaum.

On je podsetio da je srpski premijer ove godine više puta posetio Berlin i tada lično izveštavao članove Odbora za evropska pitanja o svojoj politici.

"Srbiji je mesto u Evropi. Mi očekujemo da Srbija nastavi da korača ovim putem. Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", zaključio je Kirhbaum.

Vlada Srbije zakazala je sednicu za subotu ujutro, kada se može očekivati da će se oglasiti i premijer Aleksandar Vučić koga dobra vest iz Brisela dočekuje na njegovom povratku iz posete Kini. Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Beograd sve bliži otvaranju upravo Poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i Kosova.

"To je dobra vest za Srbiju. Odluka je pre svega potvrda našeg rada i ostvarenih rezultata i u procesu evropskih integracija i u sveobuhvatnom reformskom procesu", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, otvaranja prvih poglavlja se očekuje sredinom meseca na međuvladinoj konferenciji.

"Važan je stav Nemačke, ali verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja EU o Srbiji i zaključaka iz Strategije proširenja", istakla je ministarka.

Otvaranje poglavlja, poručuje, daće i dodatnu dinamiku samom procesu evropskih inrtegracija Srbije, ali i dodatan "zamajac reformama čijim sprovođenjem se očekuju pozitivni ekfekti i na ekonomiju, ali i sve sfere društva".

"To je za naše građane najvažnije. Otvaranje poglavlja će u simboličnom smislu značiti da se naš trud i rad u tom procesu adekvatno vrednuje i da napredujemo u procesu evrointegracija", ukazala je Joksimović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije da posle MMF-a i Svetske banke i odluka parlamenta Nemačke pokazuje da posvećenost reformama dobija punu podršku i da građani mogu da budu zadovoljni.

"Put koji je odabrao premijer - da Srbija ne gura probleme pod tepih, nego da se i sa najvećim problemima i nedaćama suočava i da ih rešava bilo je nešto što je i prevagnulo da velika zemlja, najveća zemlja EU, Nemačka, donese ovakvu odluku”, ocenio je ministar.

"To je razlog da građani Srbije budu zadovoljni, da se vidi da Srbija pravi novi put ka svom punopravnom članstvu u EU, ali takođe da su neki ljudi prepoznali da sve ono što je urađeno, bez obzira na to koliko je teško bilo, nije bilo uzaludno, već je doživelo i neku vrstu podrške", naveo je Stefanović.

XS
SM
MD
LG