Dostupni linkovi

Zelenašenje, kriminal bez kazne


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako je zelenašenje u Crnoj Gori percipirano kao golem problem, gotovo da nema rezultata u borbi protiv sve brojnijih ekipa koje se bave ovim nezakonitim poslom. Nedavna policijska akcija Tornado, opšti je utisak, samo je još jedan dokaz institucionalne nemoći i nespremnosti da se ovoj pojavi stane na put.

Gromoglasno objavljena tužilačko-policijska akcija, pompeznog i prijetećeg naziva Tornado, slikovito rečeno, zaljuljala je samo jedno drvo.

Uhapšen je Bjelopoljac Ibrahim Kadić koji se tereti da je nelegalno posudio više desetina hiljada eura, na čemu je navodno ubirao mjesečnu kamatu od deset i više odsto.

Policija je, tvrdi se, identifikovala više osoba kojima je Kadić posuđivao novac po zelenaškim uslovima, a zatim prisvajao imovinu onih koji nijesu imali novca da plaćaju vrtoglavo rastuće rate.

Uprkos tome Kadić se već dan nakon hapšenja našao na slobodi, sa obrazloženjem tužioca da nema osnova da mu se odredi pritvor.

Ono što posebno brine je da se i pored priznanja nadležnih da se radi o ozbiljnom društvenom problemu, pred crnogorskim sudovima nalazi samo jedan predmet zelenaštva, u kome je krivični postupak u toku.

Izgovor nadležnih je da im je glavni problem što žrtve ne prijavljuju kriminalce. Poslanica i članica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Draginja Vuksanović, komentarišući akciju Tornado, kaže da taj izgovor nije valjan.

„Po naredbi nadležnog državnog tužioca, a u saradnji sa policijom sprovedena je akcija koju ste pomenuli. Međutim, jedna akcija ne čini proljeće. Svima je poznato da u Crnoj Gori takvih slučajeva ima dosta. Ne može se očekeivati od nkog ko je žrtva zloupotrijebljene životne situacije da svjedoči o tim stvarima. Posebno, ako mu je prijetnjama ugrožena bezbjednost i bezbjednost porodice. Međutim, očekuej se od nadležnih državnih organa da sa manje pompe, a više rada postignu i više rezultata. Mislim da se sa primjenom mjera tajnog nadzora i operativom može i mora postići mnogo više“, konstatuje Draginja Vuksanović.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je još prošle godine saopštio da je evidentirano preko 230 zelenaša, te da se četrdesetak vode kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Tada je za septembar 2014. najavio obračun sa ovim vidom kriminala, ali je u međuvremenu realizovana samo akcija Tornado u kojoj je uhapšen jedan čovjek, koji se već sjutradan našao na slobodi.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Velizar Kaluđerović kaže da i na ovom primjeru prepozanje nedostatak politčke volje nadležnih da se uhvate u koštac sa veoma izraženim problemom koji ozbiljno doprinosi opštoj kriminalizaciji društva.

„Bio sam kao član odbora, na sjednici koja je bila zatvorena za javnost, u prilici da čujem podatke u vezi sa tim problemom. Samo mogu reći da su oni jako ozbiljni i saopšteni su od strane predstavnika nadležnih državnih organa na način koji govori o tome da se radi o veroma ozbiljnom problemu. Sama činjenica da je odbor na zatvorenoj sjednici kao posebnu tačku dnevnog reda imao to pitanje mislim da upućuje na zaključak da se radi o ozbiljnom problemu. U odnosu na reakciju i ono što do sada imamo mislim da se mogu vrati na ocjenu da smo daleko od efikasne akcije nadležnih državnih organa.“

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG