Dostupni linkovi

Žeđ na Pešteru: U buradima teramo vodu, kao u 19. veku


Pešter
Pešter

U selima na Pešteru i daje je kritična situacija sa vodom. Oko 1.000 stanovnika pešterske visoravni i oko 5.000 krupne i sitne stoke je bez vode zbog kvara na cevovodu čije je otklanjanje počelo kada je opština Sjenica proglasila vanrednu situaciju. U najkritičnija mesta upućuju se cisterne sa vodom.

Najkritičnija situacija je u selu Crvsko koje je bez vode duže od nedelju dana i u koje je, po nalogu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, upućena jedna cisterna iz Užica, pojašnjava za RSE, zamenik predsednika Opštine Sjenica Mikailo Kaličanin, ali da je za snabdevanje žitelja pešterskih sela vodom trenutno, neophodno još cisterni.

„Selo Crvsko, viši delovi sela Dolići i Ugla i dalje nemaju vode, kao ni područje Giljeve, osim lokve na kojima se poji stoka. Mi se trudimo da sa cisternom koju smo dobili od Užica snabdemo prvo selo Crvsko. Pokušavamo da vodom obezbedimo što više meštana , tako da smo juče (u četvrtak 23. 07) jednu cisternu oterali i u Giljevu kod kuće Zijanida Turkovića, koji ima dosta stoke.“

„To će biti možda dovoljno za petnaestak dana. Jedino da tražimo gde ima vrela pa da tamo idemo. Mi mrežu imamo, ali vodu nemamo. Ponekad voda dodje tokom noći . Po čitavu noć dežuraju ljudi da bi nakupili po sto litara vode. Teško. U buradima teramo vodu na traktoru, kao u 19. veku. Za piće i jelo se snadjemo nekako. Kupimo vodu. Ali za stoku je najteže“, objašnjava Turković.

Izet Mujezinović iz sela Uglo priča da ni kod njih ništa nije bolja situacija.

„Najgore je za stoku. Ovo za porodicu, po jedno dvoje buradi vode, pa nekako i bude. Ja imam 110 ovaca i 10 krava, i svaki dan tražimo lokve da ih napojimo. Suša je ove godine uništila i livade. Sve se posušilo, osim gde je malo močvarno, tu se malo zelenila vidi, a kod nas gde je brdovito sve se osušilo“.

Kako se vodovod prostire na teritorije dve opštine, rukovodstvo JKP “Pešterski vodovod“ zajednički postavljaju obe opštine. Tutin direktora, a Sjenica Nadzorni odbor.

Kaličanin navodi da, rukovodstvo JKP "Pešterski vodovod", koje je nadležno da održava 80 kilometara cevovoda (počinje sa Koničkog vrela u Tutinu a završava se na kraju Opštine Sjenica), snosi odgovornost što stanovnici sela na Pešteru nemaju vodu.

„Nakon proglašenja vanredne situacije u Sjenici, kvarovi su otklonjeni na području tutinske opštine, ali moraju se sanirati i kvarovi na području opštine Sjenica. Zbog toga smo prinuđeni da drugim selima isključujemo vodu, kako bi ona stigla do domaćinstava u Crvskom. Oni su na kraju cevovoda, pa kada oni dobiju vodu, imaće je svi. Danas (u petak 24.07) zajedno sa inspektorom izaći ćemo na podrućje MZ Karajukića bunari, da se na licu mesta dogovorimo oko restrikcije da bi selo Cvrsko dobilo vodu, i meštani u visinskim zonama Pešterskog vodovoda u selima Ugao, Dolići i Bioca“, kaže Kaličanin.

XS
SM
MD
LG