Dostupni linkovi

Završeno izvođenje dokaza optužbe o Tomašici


Milutin Mišić
Milutin Mišić

Haško tužiteljstvo službeno je završilo u srijedu izvođenje dokaza o prijedorskoj masovnoj grobnici Tomašica na haškom (ICTY) suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Tijekom ponovno otvorenog dokaznog procesa u vezi Tomašice i progona u Prijedoru s razmjerom genocida - tužiteljstvo je tijekom tri tjedna uvelo u dokaze - iskaze ukupno 13 svjedoka, od kojih je osam svjedočilo uživo u sudnici, dok su svjedočenja ostalih uvedena u pisanoj formi.

Kao zadnja svjedokinja u ponovno otvorenom dokaznom postupku optužbe iskaz je dala demografkinja tužiteljstva Eva Tabo (Ewa Tabeau), koja je uspoređivale popise nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti 1992.godine sa žrtvama pronađenim u primarnoj masovnoj grobnici Tomašica, kao i u sekundarnom lokalitetu Jakarina Kosa gdje su tijela premiještana.

Tabo je u dodatnom ispitivanju optužbe objašnjavala zašto se bavila usporedom žrtava iz oba lokaliteta, kao i njihovom usporedbom sa žrtvama navedenim u optužnici protiv generala Mladića.

Iako se obrana usprotivila dokazivanju podataka o lokalitetu Jakarina Kosa, budući da je tužiteljstvu dozvoljeno izvođenje dokaza o lokalitetu Tomašica (objavljenom 2013.godine) - svjedokinja je podsjetila kako su dijelovi gotovo 100 osoba pronađeni na oba lokaliteta, kao i da su sve te žrtve nestale 1992.godine.

„Postoji veliko preklapanje.“, navela je Tabo, podsjećajući da je pronašla među žrtvama 123 imena navedena u optužnici protiv generala Mladića.

Obrana osporavala etničko čišćenje kao uzrok smrti

Budući da je pronašla vezu između tih žrtava s nestalim mještanima Bišćana, Hegića, Mrkalja, Ravina, Duratovića, Kadića, Lagića, Čemernice i zatočenika logora Keraterm - vještakinja je u svom izvještaju spomenula kako su stradali tijekom etničkog čišćenja provođenog od strane srpskih snaga 1992.godine u više BiH općina.

Na tu tvrdnju je reagirao branitelj generala Mladića Dejan Ivetić, ističući da se svjedokinja nije kao vještak bavila ispitivanjem uzroka smrti žrtava, koje je inače pokušavao prikazati tijekom unakrsnog ispitivanja – kao borce (vojno sposobno stanovništvo), a ne civile.

Tabo je odvratila da nije određivala žrtve – kao vojnike ili civile, ali i napomenula da bi metodologija njezinog izvještaja – bila ista, također podsjećajući na nalaze vještaka tužiteljstva, forenzičara i balističara koji su također svjedočili o nalazima svojih istraga i broju od 604 utvrđenih pojedinaca pronađenih na oba spomenuta lokaliteta masovnih grobnica.

Podsjetimo, optužba tereti generala Mladića i za Tomašicu budući da je u svoj ratni dnevnik upisao – da je u to rudarsko okno pokopano oko 5.000 ubijenih ljudi.

VIDEO LINK: Završni dio ispitivanja Tabo

Obrana nastavila s izvođenjem svojih dokaza

Nakon završetka dokaznog postupka optužbe o Tomašici obrana je nastavila s izvođenjem svojih dokaza, a kao idući svjedok s iskazom je počeo Milutin Mišić, bivši polaznik Vojne akademije u Beogradu (Jugoslavenska narodna armija, JNA) i oficir VRS-a, koji trenutno radi u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Obrana je njegovim iskazom željela osporiti nalaze vještaka optužbe o broju nestalih i ubijenih osoba u općinama zauzetih od strane VRS-a 1992.godine, poput primjerice prethodne svjedokinje Tabo.

Naime, Mišić je, kao srpski predstavnik „Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH“ ocrnjavao rad tog tijela tvrdeći da su njegovi podaci nepouzdani.

„Ne postoji verifikacija Centralne evidencije (nestalih) – i nitko nas ne pita – zašto to gospodo niste napravili, što nam je zakonska obveza. Valjda im odgovara što nije izvršena.“, naveo je Mišić pojašnjavajući dodatno sucima kako vjeruje da neverificiranje odgovara „možda ljudima na vlasti, udrugama i pravosuđu, jer se manipulira sa spiskovima koji nisu validni, a trebali su do sada biti“.

Dakle to je pretpostavka, jer Vi u stvari ne znate o kome je riječ?“, upitao je Mišića sudac Bakone Moloto.

„Pa neka bude tako. Ali manipulira se s tim spiskovima. U BiH rat još nije psihološki završen.“, odvratio je svjedok sucu nastavljajući osporavati pouzdanost popisa nestalih i ubijenih u BiH, ne samo instituta za koji radi, već i međunarodnih institucija poput Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) – a koje su koristili vještaci optužbe.

Mišić će iskaz nastaviti u četvrtak kada će ga unakrsno ispitivati tužiteljstvo.

VIDEOLINK: Početni glavni dio iskaza Mišića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG