Dostupni linkovi

Zatočenici korišteni kao živi štit i masovno streljani


Mile Ujić
Mile Ujić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višednevni iskaz dovršio je Mile Ujić, bivši politički i vojni dužnosnik bosanskih Srba u Rogatici.

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedok obrane Ujić naveo - da su u zatočeničke objekte u Rogatici građani nesrpske nacionalnosti sami dolazili 1992.godine prilikom izbijanja sukoba, u unakrsnom ispitivanju je potvrdio je dokaze tužiteljstva o klimi nekažnjivosti - rasprostranjenih zločina nad zatočenicima.

Suprotno iskazu o „dobrovoljnom dolasku“ rogatičkih civila nesrpske nacionalnosti u logore Rasadnik, Sladaru, Silos, školu Veljko Vlahović – gdje se, prema iskazima preživjelih svjedoka, sistematski i organizirano iživljavalo na njima – haški tužitelj Arthur Traldi podsjetio je Ujića na njegove ranije izjave u kojima je i sam spomenuo – da je vidio zatočavanje od strane naoružanih pripadnika snaga bosanskih Srba. Kao i na iskaz jedne od žrtava – kako je svjedok Ujić i osobno nazočio prebijanju u Sladari.

„Je li on u pravu kada kaže da ste Vi bili prisutni kada su te ljude tukli?“ suočio je svjedoka tužitelj Traldi.

„Odgovorno pred ovim sudom tvrdim da sam došao obići gospodina Agića (Mehmet), kao susjeda i prijatelja. Dok je ležao s povezom na očima – rekao sam dobar dan komšija, hoćete li cigaretu. Rekao je – vrlo rado Mile. Zaista mi nije poznato, jer kada je došao zapovjednik – ja sam otišao iz prostorije i ne znam je li se nešto događalo ili nije. Ali dok sam ja bio nitko nije dobio ni čvoku (čveger),“ poricao je svjedok da je vidio zlostavljanje.

Svjedoku prijećeno smrću nakon prijave masovnih silovanja

Kako bi osporio iskaz o dobrovoljnom odlasku u logore, kao i vjerodostojnost svjedoka – tužitelj Traldi je podsjetio kako je i sam Ujić osobno vidio, kao načelnik štaba Rogatičke brigade VRS-a – rasprostranjeno silovanje zatočenih žena u školi Veljko Vlahović. Ujić je nakon toga potvrdio da je odmah prijavio silovanja zapovjedniku lokalne policije, koji mu je odvratio prijetnjama smrću.

„Pod prijetnjom – da je rat i da je ljudska glava jeftinija od glavice luka. I iz straha da i ja ne budem sam likvidiran nisam više odlazio u tu školu i nisam se petljao u poslove koje je obavljala policija,“ opisao je svjedok obrane.

Ujić je nastavio skidati zapovjednu odgovornost s generala Mladića, tvrdeći da je za procesuiranje ratnih zločina u rogatičkim logorima bila odgovorna policija, odnosno civilne vlasti bosanskih Srba, a ne vojne. No tužiteljstvu je potvrdio kako je upravo vojska odvela zatočenike iz logora Rasadnik na prvu crtu bojišnice gdje su služili kao živi štit i gdje su potom streljani.

„Radislav Ljubinac je kamionom te ljude dovezao do čete „Paunović Pera“...gdje su završili kako su završili,“ naveo je Ujić koji je inače svjedočio također kao svjedok obrane na poslijeratnom suđenju spomenutom Ljubincu, budući da u ratno vrijeme za ubojstvo 24 zatočenika (trojica su preživjela) - nitko nije odgovarao.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se ovaj tjedan do četvrtka - iskazima svjedoka obrane u vezi događaja u Rogatici i Foči, a početi će se i s osporavanjem optužbi za Srebrenicu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG