Subota, 30. april/travanj 2016, 11:03 CET

  Bosna i Hercegovina

  Zašto se zastava Srbije vijori u BiH

  BiH: Zastava Srbije kod table "Dobro došli u RS"
  BiH: Zastava Srbije kod table "Dobro došli u RS"
  Na istočnom izlazu iz Sarajeva, uz tablu sa natpisom "Dobro došli u RS", već nekoliko dana na jarbolu se vijori zastava Srbije. Dok u Istočnom Sarajevu tvrde da postavljanje zastava i tabli nije u njihovoj nadležnosti, u Federaciji su pozvali državne organe da reaguju. U međuvremenu je stigla potvrda iz preduzeća za održavanje puteva da su oni zabunom postavili zastavu susjedne države na jarbol pored magistralnog puta. Nisu odgovorili na pitanje zbog čega se zastava i dalje vijori.

  Zastavu države Srbije na istočnom izlazu iz Sarajeva postavilo je preduzeće Romanija putevi, nadležno za rekonstrukciju i izgradnju puteva na Sarajevsko-romanijskom platou. Potvrdio je to za RSE tehnički direktor preduzeća Dragan Buloščić, odgovorivši tako na nedoumice ovdašnje javnosti o zastavi susjedne države koja se odnedavno vijori uz tablu s natpisom "Dobro došli u RS".

  Buloščić tvrdi kako je riječ o slučajnom previdu koji se desio nakon postavljanja nove table.

  „Prije 20 dana tabla ’Dobro došli u RS’ bila je porušena. Mi smo radili obnovu. Radnici su greškom iz magacina odnijeli tu zastavu i postavili je. Bili su praznici, nije se provjerilo. Sutra ćemo postaviti drugu zastavu“, kazao je on.

  Zbog čega iz nadležnog preduzeća ranije nisu istupili u medije, Buloščić je opravdao poslovnim obavezama. Odakle u posjedu jednog najamnog preduzeća zastava susjedne države, a ne službene - nije pojašnjeno. Nije odgovoreno ni na pitanje kako za ovo nisu znali u organima uprave Istočnog Sarajeva, odakle su medijima plasirane informacije kako su bezuspješno kontaktirani MUP, lokalna administracija i komunalne službe.

  Informaciju nije imao ni Igor Golijanin iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji nam je u u utorak kazao:

  „Što se nas tiče, mi nemamo nikakve veze, niti smo mi stavili tu zastavu. Ja sam privatno razgovarao sa ljudima iz Romanija puteva, oni stavljaju znakove, ali kažu da ni oni ne znaju ko je to stavio.“  

  Radilo se o previdu ili nečem drugom, postavljanje zastave države Srbije, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen nazvao je provokacijom. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kazao je, pak, kako će cijelu stvar ispitati, ali se o samom činu nije izjasnio.

  Očekivano, reakcije javnosti u Istočnom Sarajevu i Sarajevu su podijeljene:  Incident ili politički čin

  Dok su političari iz RS ostali nedostupni za pitanja o zastavi, Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u državnom parlamentu, pozvao je i državne organe na oštru reakciju jer je riječ “o protivdržavnom činu”. Njegov kolega u Parlamentu BiH Beriz Belkić o tome kaže:

  "Postoje zakoni o zastavi i o grbu i načinu korištenja. Nijedan zakon ne može predvidjeti da će neko postaviti zastavu druge države. To je nonsens, nemam riječi.“

  No slične stvari dešavale su se i ranije, ali je zvanično Sarajevo ostalo bez reakcije. Podsjetimo kako je Nerin Dizdar, aktivista Foruma mladih Stolac, i procesuiran jer je ukazivao, a potom i pokušao skinuti zastavu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u Stocu sa jarbola na gradskom trgu.

  „Još prošle godine i godinu prije te imali smo slučajeve da se na manifestacijama, odnosno pod okriljem manifestacija koje čak podržava i općina Stolac, dakle službeni organ države BiH, na javnim površinama, uz magistralni put ističu nelegalne zastave, zastave države Hrvatske, Vatikana i paradržave Herceg-Bosne. Isticanje ovih obilježja je ustvari jasan i konkretan politički čin, pokazatelj da država BiH ne vlada na datim područjima i da nema vladavine zakona.“   

  Prema postojećem zakonu, strana obiježja mogu se postavljati isključivo na diplomatsko-konzularna predstavništva i u slučaju održavanja međunarodnh manifestacija. Da li će neko po ovom osnovu, iz preduzeća Romanija-putevi odgovarati, teško je vjerovati, no kako naglašava Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka:

  „Zna se gdje je simbolima drugih država mjesto. I nema sad tu patetike. To treba posmatrati prije svega kao incident, a ne kao neku oficijelnu politiku. Jer ako je oficijelna politika, onda to baca sjenu sumnje na svaku moguću saradnju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, koja je definitivno nešto bez čega prije svega Istočno Sarajevo ne može zamisliti neki svoj bolji razvoj.“

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  16.01.2013 15:29
  Sve se vraca kao bumerang. I Vojvodjani ce svoje zastave
  "prikaciti" iza Beograda /podrucje Vojvodine/ pa do Subotice. Inspraciju za ovo im daje "republika sumska" u Bosni. Vojvodjani su u prednosti u odnosu na "sumski entitet":
  - bili su federalna jedinica bivse Jugoslavije,
  - multietnicko su drustvo za razliku od "sumskog entiteta" koji je etnicki totalno ociscen od drugih ne-srpskih naroda,
  - u Vojvodini /za razliku od "sumskog entiteta" / nije bilo paljenja,pljacki,silovanja,proterivanja i ubijanja drugih naroda,kao sto je to slucaj u "republici sumskoj" u Bosni i Hercegovini.
  Sumski entitet u BiH /dirigovan iz Beograda/ ce ubrzati samostalnost Vojvodine.
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  19.01.2013 12:18
  Ti gospon "Vojvođanin" iz Novog Sada si stvarno iz Novog Sada koliko i ja.
  Zašto se zastava Srbije vijori u BiH ?
  Odgovor: Zastava Srbije se vijori pod a) na teritoriji Republike Srpske, pa onda pod b) u Složenoj Bosni i Hercegovini zato što to Srbi hoće i tačka.
  Zašto se zastava Hrvatske vijori u BiH?
  Odgovor: zastava Hrvatske se vijori Od Mostara pa po cijeloj Hrcegovini koja pripada Federaciji BiH zato što to Hrvati hoće i tačka.
  Zašto se zastava Turske vijori u BiH (Sarajevo-DobrinjaV)?
  Odgovor:
  Iako je to zemljište nacionalizovano (oteto) od Srpske porodice a sada je to muslimanska teritorija ona se vijori zato što Muslimani više vole Tursku(svoju domovinu), nego Srbe i Hrvate i neka se vijori i tačka. Neka ljudi fino nastave put Turske za svojim precima jer očito ovde im ne valja. Neću više stvarno ću poludjeti!!!!! PS.Ostavi ti "Slovak/Austrija" Romanija puteve na miru i njene radnike i ostani tamo gdje i jesi jer je gadno kad se romanijci naljute.
  Odgovor

  Ime: Zagrebcanin Ivo Grad: Hrvatska
  20.01.2013 16:53
  sa vama cu poludjeti...iz sarajeva...ko fol....ti si stari iz beograda ili sa karadzicevi pala i kako po tvom pisanju se moze procjenuti ti izgleda i radis za BIA-u i ultranacionalisticke cetnicke pokrete sto su rascjepali citavu jugoslaviju i ubile na hiljade nevini
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  21.01.2013 22:01
  Gospodine "Ime: Zagrebcanin Ivo Grad: Hrvatska" ja sam iz Sarajeva i živio sam u epicentru grada. Bliža mi je bila Katedrala u Sarajevu nego tebi Katedrala u Zagrebu. Da sam iz Beograda bio bi ponosan jer to je glavna Metropola na Balkanu. A pošto sam iz Sarajeva opet sam ponosan jer sarajevo je moje i veće je nego Zagreb. Što su stari savznici Nijemci opet vas pokupili pod svoje skute, i na vašu žalost sve kupili što je valjalo za sitne pare (jer znaš za onu staru "nema džabe ni kod stare babe" - morali ste kad tad platiti). Možda radim za CIA, možda za BIA, možda za FSB, možda za OSU ali tebi to ne koristi i nisi interesantan nikome. Nisam ni sa Pala (Karadžićevih nikako jer on nije imao para da kupi tako mnogo). Sada je zimi na Palama ili prolazi kroz pale više Hrvata nego Srba ili Bošnjaka-Muslimana, a ima bogami i Slovenaca i stranaca - neka svih hvala Bogu. KO ti napuni glavu o nekakvim ultranacionalističkim četničkim pokretima. Te koje tako nazivate sistematski i složno protjeraste iz Hrvatske jer se drznuše da se brane ali budalasti Milošević ne svati da ste to i htjeli. To vam je bio alibi da završite što je Ante iz Hercegovine počeo, Franjo nastavio a Genšer potpomogao i lobirao (počivali u paklu), a Ameri završili. Budi ponosan na djala svojih junaka koji rasturiše onu ljepotu od Jugoslavije. Nema Srba , skim ćete se sada svađati. Ja mislim sa istorijom jer je tumačite kao vam kada odgovara. Da ne poludim pobudalio bi od ...!!!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.01.2013 18:18
  Ivo znas li gdje je Dobrinja V? Vidis covik zna a ti nemas pojma uz to nigdje nije pomenuo ustase, pa neznam sta to tebi smeta?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.01.2013 10:20
  Nekulturno je nekome pokusavati negirati pravo na identitet premda je trend tvoje etnicke grupe tj. konstitutiva da to radite. To bi bilo isto kao da ti ja negiram da se javljas iz Sarajeva glavnog grada BiH samo zato sto imas negatorske stavove protiv zemlje u kojoj zivis. Drugi problem je u tome sto svako misli da je BiH njegova prcija na koju moze da posadi kakvu hoce zastavu sve nebili izazvao provokaciju onih drugih majmuna. Isto kao sto je ovaj tvoj komentar upravo napisan iz istih razloga.
  BiH je svacija i nicija. Kako se neki odnose prema njoj kao necemu tudjem i irelevantnom mislim da ovaj drugi dio ima vise smisla. Kako stvari stoje u buducnosti ona ce najmanji pripadati etnikumima majmuna koji je danas posjedaju.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  19.01.2013 17:24
  Anonimus(haman lud)@
  Ti promjenio nick,nesrecnice ? Neces da budes vise anoniman,hoces da budes,haman lud ! Pa budi, (a vec jesi)ko ti brani ? Kazes,vijori se zato sto to"Srbi"hoce,i tacka ! Vidis da nije tako.Ipak su je morali skinuti u drzavi BiH,a ti sad sjedi,i placi.
  Odgovor

  Ime: Slovak/Austria Grad: Vienna
  19.01.2013 07:09
  ovo sto je postavilo je preduzeće Romanija putevi, nadležno za rekonstrukciju i izgradnju puteva na Sarajevsko-romanijskom platou....koje dobija taksu i pare od drzave BiH....gradjani treba da traze da se sankcionise ova firma..... i tehnički direktor preduzeća Dragan Buloščić, odgovorivši tako na nedoumice ovdašnje javnosti o zastavi susjedne države koja se odnedavno vijori uz tablu s natpisom "Dobro došli u RS"....treba da Bih i EU ukinu ovu kompaniju i smjenu ovoga i da ih upitaju odkud zastava srbije u magacinima romanija puteva....i sta jos ima tu....podhitno... ai radnicima sto su Radnici su "greškom" iz magacina odnijeli tu zastavu i postavili je...treba dati odkaz...i nek idu ona na biro i zaposljavanje u srbiju koja ih i onako placa da rade kao tajni agenti srbijanski agencija i nikoliceve BIA koja ima svoje agente u BiH i njihov poso je samo da ruse drzavu BiH i da zavadjaju narode BiH.
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: sarajevo
  19.01.2013 22:22
  E moj lijepi "Ime: Slovak/Austria Grad: Vienna" ti si već otišao samo ne znaš gdje ni ko si. Ovde ostaje i BIA ( Baš Imamo Asfalta), mislim na Romanijaputeve jer BiH je ne može ukinuti (može joj punuti u BIA-u, ni EU. Radnike neće smijeniti, a ni direktora jer jadniče ti ćeš ostati bez posla pošto bi ih morali zaposliti na tvoje mjesto. A zastava ima koliko hoćeš - ne zna se koliko nije inventura završena-pomiješale se. Ne boj se neće pogriješiti u broju onih plavo žutih zastavica-nema ni jedna). Bolje ti je manje piši a više radi i zaradi koji Evro pošto si ovde nekvalifikovan za rad ne bavi se intelektualnim poslovima-mozak će te zaboljeti.Misliš Behmena boli ona stvar za bilo kojom zastavom - rekao jednu rečenicu i budale se uhvatile da se svađaju, a ne priča kako Energoinvesta i Žice više nema na Alipašinom , Zraka u Buća Potoku, Hidrogradnje i ostalih. Išao čovjek na skijanje na Jahorinu, nije obilazio propale firme ili kupio čokoladu u Zori.Da poludiš od budalaština!
  Odgovor

  Ime: Hrvat Grad: Zagreb
  19.01.2013 07:03
  u pravu si Vojvodjanin pravo u Centar....zivjela republika Vojvodina
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  19.01.2013 21:52
  Bravo "Hrvat" iz "Zagreb" i ja tako mislim : pravo u Centar...živjela Republika Srbija i Autonomna Pokrajina Vojvodina. Ti ili si totalno nepismen (ovaj Bolunjski proces školstva napravio nepismene "intelektualce") pa ne znaš pune nazive država i regiona ili imaš neku staru harabatiju pa guta i cijele riječi ne samo da ti brka mala i velika slova. Da poludiš .........!!
  Odgovor

  Ime: REPUBLIKA SRPSKA
  18.01.2013 22:32
  Ti Vojvodjanine imas veze sa Vojvodinom ko sa Marsom.
  Odgovor

  Ime: mihjlo cvijetic Grad: beograd
  16.01.2013 23:19
  Koje rijeci i izrazi iz kulturne i nadahnute Vojvodine. Na kojem si fakultetu Novog Sada naucio takve izraze imao si pravog profesora. Kako mozes tako da pises o Republici BiH. Za tvoju informaciju predstavnici svijeta su napisali Ustav Republike BiH, ako hoces u svijet moras taj isti svijet postovati i korektno uvaziti. Jasno je meni da ti nosis prefiks koga nosim i ja, ali to je nasa sudbina...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  17.01.2013 08:52
  m.cvijetic@
  Bilo bi jako zanimljivo mihajlo da nam navedes,koji navodi nisu tacni
  od Vojvodjanina ? Sta je neistinito u njegovom komentaru ?
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  17.01.2013 18:01
  Znas kako nasi narodi kazu "citaj bolan citaj" zar tebe zaista ne vredja neko kada daje naziv djelova BiH suprotno njenom Ustavu. Borio sam se protiv onih koji su FBiH nazivali svakakvim pogrdnim i nekorektnim nazivima /moje ljudsko dostojanstvo mi ne dozvoljava da te nazivie ovde navodim/, a vi kao predstavnik-zitelj organizovane Evrope se solidarisete sa nekim ko podcjenjuje Republiku BiH i o njoj tako posprdno govori-pise da nas stavlja na onaj nivo, kada smo proizvodili tone i tone zeljeza i celika a nismo znali skovati obicnu motiku, jer su nam drugi kazali da to znaju samo Slovenci. Odgovor na sva tvoja pitanja se nalaze u nekorektno pisanom tekstu komentatora Vojvodina....
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.01.2013 19:18
  Ustavi se mjenjaju.Ovaj koji je na brzinu i pod pristiskom napisan i koji uvazava rovovske granice ima ograniceno trajanje kojem kada vrijeme istekne narodi ce sami srljati da ga promjene.
  Odgovor

  Ime: Simeon
  20.01.2013 09:43
  Jedino sto je nekorektno u pisanom tekstu Vojvodjanina se da zakljuciti je u tome da je za RS upotrebio pogresan epitet. Umjesto Sumske trebao je napisati Genocidna jer to bolje oslikava njen karakter nastanka i kontinuitet njenog postojanja. Samo postojanje ove administrative jedinice koja je nastala u glavama srpskih ultradesnicara i verifikovana te podrzana od strane CIAe i State Departmenta je tu upravo zato sto narusava balans odnosa u i izaziva destabilizaciju u regiji. Dodik ne bi ni priblizno imao uticaj u regiji da nema zaledjinu stranih faktora ukljucujuci i same Amerike koja ga deklarativno kritikuje a istovremeno podrzava njegovo diktatorsko ponasanje. Zasto? Zato sto je RS u zadnjih 10 godina postala poligon jeftinog pranja novca Evrope i Svijeta kroz upotrebu sive ekonomije, kroz uopotrebu nezavrsenih projekata i prodaje prirodnih resursa. Stvar je u tome sto su lokalni Srbi toliko ispranih mozgova i pod psihozom neke nacionalne ugrozenosti da to sami skontaju a njihova televizija na rezimskom platnom spisku im tu ociglednu realnost nece nikada objaviti. I jos kad mi danas neki kazu da smo u Jugoslaviji zivjeli uljuljkani pod nekim lazima dodje mi da se slatko nasmijem.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  20.01.2013 14:42
  Simeone casno ime "univerzalna istina" koju je svijet definisao i napisao je jaca od tvoje "narucene" istine. Republika BiH ima svoj Ustav i tamo sve pise. Oplemeni tekst novinara i komentatora zato po onom narodnom "Citaj bolan citaj i opet bolan citaj" sve ce ti se reci.

  Ime: viza za pakao
  16.01.2013 12:57
  BiH je zemlja slobodnih ljudi i ideja! Ovdje je umjetnik ovom instalacijom zelio da ukaze na to gdje je uzrok svih problema BiH.

  Kako vidim ovo nije Iranska nego Srbska zastava :-)

  Ime: Džemal
  16.01.2013 11:50
  Ma dosta više i našeg merhametluka, naše širokogrudnost i dobrog srca.Da je kojim slučajem BH izvisila svoju zastavu na teritoriju Srbije, znalo bi pola svijeta za taj problem.
  To je čista provokacija, kao eto, u skladištu nije bilo prave; GLUPO, pa ako u skladištu nije bilo "prave", zašto se nije moglo čekat da dođe ta prava, nego daj srbijansku.

  A gradonačelnik Sarajeva, da ne kažem šta mislim, jer će me RSE odmah izbrisat.Trebao se je odmah pobrinut da se to ostrani - komunalci ljestve i tuđa zastava dol, ali mi smo ti nešto posebno.Šamar na jedan obraz, pa podmetni i drugi.DOKLE?
  Dodik kad prima predstavnike državne vlasti, neće na stolu državnu zastavu, a mi tolerišemo sve; da ne kažem sve što mislim.

  Ime: mister x Grad: skandinavija
  16.01.2013 00:27
  Nije to nista sta slijedi ,,posle Kosova ,mora i rs doci na tapet
  ne mogu 3 drzave na jednom malom prostoru da vladaju ,Ili je to Bosna ili nije ! treba jednom za svagda to rijesiti,Ako nije Bosna onda treba neko da to i kaze narodu ,zbog cega se laze i pravi narod naivnim ,,ne bi to srbi i hrvati radili da ne mogu i da im se hoce tj odobrava od vecih i jacih ..ali ako neko kaze ko je relevantan da je ovo Bosna i hercegovina i da nemogu da se cepaju i djele teritorije,vihore tudje zastave,primjenjuju zakoni drugih zemalja, onda to treba i prakticno da sprovede pa makar i vojno bilo.Dosta je bilo-nadam se da ce patriotski front konacno uzeti stvar u svoje ruke krajnje je vrijeme.imate punu podrsku iz dijaspore budite sigurni u svakoj varijanti.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  16.01.2013 11:51
  Zastava BiH se vijori i u Srbiji i nikoga ne tangira. Ti Spominjes vojno angazovanje i nudis pomoc kao dijaspora i nekakve varijante pominjes, sve ostavi za sebe i pomozi tu dijasporu jer je i ona u "velikoj krizi" /sa mercedesa mora preci na volvo/. Nama treba patriotski front znanja i nauke da nas okolina ne tuce vjecno onim nasim prefiksom "glupi" jer je naucna istina univerzalna i jasno ce je razumjeti i dijaspora. Sve se smije raditi samo se ne smije ratovati i terorisati odnosno pozivati na tako nesto. Nauci nesto od organizovane Evrope sto unapredjuje bitisanje covjek pa i nas bosanaca....
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  16.01.2013 12:37
  m.cvijetic@
  Ti mjesto da osudis tu vasu provokativnu gestu,ti cvjeticu napadas dijasporu ! To i prilici vama.Kazes bosanska zastava visi u Srbiji !? A gdje to visi cvjeticu ? Da li visi na ulazu u glavni grad Srbije?Mjestoda se upitas,zasto su to uradili komunalci i ko im je to naredio,ti osuo paljbu po dijaspori ! Ima li tom bezobrazluku kraja ? I opet pojedini nacionalisti optuzuju Bosnjake za majorizaciju,za nekakvu teznju da vladaju cijelom BiH i jos mnogo kojekakvih laznih optuzbi !Godinama Hrvati u saradnji sa rs-om razvaljuju drzavu,a da bi to prikrili ,optuzuju Bosnjake za majorizaciju i stalno mantraju o ugrozenosti !! Dosta je vise tih floskula,laznog optuzivanja i rusenja drzave.Trba vam biti jasno,nema mirnog razgranicenja u Bosni.Bosnjaci su pritjerani uza zid,i nemaju izbora,to morate shvatiti. Znam samo jedno,bice gadno opet. A vi i dalje provocirajte,i uzdajte se u mirno rijesenje.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  16.01.2013 11:15
  Ne znam koliko je moralno da mi iz dijaspore podbadamo stanovnike. BiH na rat... cime se vi bavite. Jer... i druga (moja) strana ima svoj patriotski front i planove, bez rata ne bi islo. Mi dijasporci se sigurno tamo necemo vratiti (osim da umremo), potomci ce nam za par generacija zaboraviti maternji jezik. Sumnjam da bi Mujicu i Suljicu mi dijasporci mogli nagovoriti, umjesto da serbez ispijaju kahve na Bas-Carsiji sada ganjaju Milorada i Zivorada po sumama i gorama "republike sumske".
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  16.01.2013 20:21
  Zar tvoja strana nije Republika BiH koji je to tvoj "patriotski front" ciji se planovi mogu ostvariti samo ratom. Novo vrijeme trazi odvazne i kreativne ljude bez obzira koji posao obavljaju. Uci svoga I Mujicu i Suljicu da budu cestiti i humani ljudi savremeno edukovani profesionalno osposobljeni da vole postuju i uvazavaju sve narode i zitelje BiH. Neka ne budu pod nasim prefiksom " g...." i da nikada ne napisu recenicu kojom si ti Vuce zavrsio svoj komentar. Vidis li sta nam Evropa kaze da BiH ima najvise problema u "obrazovanju i razoruzanju", a ti pominjes nekakav nekakav rat. Vidis kako nam policajci ginu samo sto se nalaze pored objekta koji pojedincu ne odgovara.
  Mi komentatori necemo promjeniti novinarski tekst a treba da ga oplemenimo, nadahnemo svojim znanjem i zivotnim iskustvom...

  Ime: Che Gevara
  15.01.2013 22:47
  Treba i zastavu i tablu skinuti jer je rijec o medjunarodno priznatoj drzavi Bosni i Hercegovini. Neko stalno cacka mecku tamo gdje ne treba.

  Ime: Anonimni posjetilac
  15.01.2013 21:45
  Nista mi nije jasno, pa Hrvatska drzavna zastava se vijori na svim zvanicnim jestima do Konjica. Dali se to Herceg Bosna vec pripojila Hrvatskoj?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  16.01.2013 12:04
  Anonimus@
  Nepismeni,znas ti to vrlo dobro,samo se pravis blesav(mozda se i ne pravis).Jeste,odvojila se isto kao i rs ! Samo vi nacionalisti sanjajte.Jedino vam to i preostaje.Sanjate taj san punih 150 godina,i ostaste bez teritorije !?
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  21.01.2013 22:48
  Ovaj gospodin "Ime: malo morgen Grad: Skandinavija" me podsjeća na pokojnog Slobodana Miloševića kad nešto zadre ne možeš mu objasniti jer ni jedaan ne slušaju savjetnike. Da ti slučajnon nisi iz Beograda ili Njujorka i on je podaleko bio a znao je reći kad zadre. "malo morgen". Gospodin " Ime: Anonimni posjetilac" ti objašnjava šta je vidio svojim očima a ti opet "malo morgen". Na tim teritorijama ljudi pametni pa uzimaju kao dokument "Putovnice" a ne "Pasoše" jer ne mogu da se nadmudruju sa takvima kao ti. Da poludiš jer muze su zaćutale, a budale caruju.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.01.2013 14:40
  Eto ti si pametan Jasare, pa odgovori, dali je tacno da se zastava Hrvatske vijori od Metkovica do Konjica na skoro svim zvanicnim mjestima?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.01.2013 14:02
  Grijesite. To nije zastava Republike Hrvatske nego zastave bivse samoproglasene HRHB, a danas je to stranacka zastava HDZ-ova i mozda jos par kantona sa hrvatskom vecinom. Zastave RH su u BiH rijetke a na zvanicnim mjestima ih ni nema. Za vasu referencu pogledajte npr. na Wikipedia kako izgleda zastava RH, detalje na grbu, je li pocetno polje crveno ili bijelo itd.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  16.01.2013 21:45
  Aninimus@
  Naravno da se nalaze,jer su kamenjari smislili dobar izgovor za njihovo postojanje. HDZ navodi da im je to stranacka zastava,a ublehasi iz Sarajeva progutali tu floskulu.Sto se ti cudis tome ? Pa oni sve kopiraju od vas.Zajednickim snagama razvaljujete drzavu.Sta ste radili u ratu,to nastavljate i u miru. Ali,svakom zlu na kraju dodje kraj .Tako ce se desiti i u Bosni,vise sam nego siguran.
  Odgovor

  Ime: Anto
  17.01.2013 15:56
  Jasko sto se srdis i sad kao ne volis zastavu Hrvatske, a Alija ti je vasu vezao zajednicki sa nasom, a sad bi da je skinete? Cudno da nekome danas smeta zastava Hrvatske a 1992 nije smetala?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  20.01.2013 10:30
  Anto@
  Zar ti Antisa mislis da su svi Bosanci glupi,kao sto je to bio Aljo ?Pametan covjek zna da ga je Tudzman iskoristio za svoje ciljeve,vezajuci zastave u Banja Luci ! Tudzmanu je trebala nezavisna Bosna,kako bi Hercegovinu lakse odvojio od nje.To je bilo jasno,samo kratkovidom Alji nije ! Kada je BiH postala nezavisna,Tudzman se okrenuo Milosevicu,a ublehas Izetbegovic mu vise nije bio potreban !? Eto,zato ste vi vezali zastavu sahovnicu sa Alijinom zastavom.Kratkovidi Izetbegovic, koji se razumio u politiku kao Marica u neku stvar,ni slutio nije sta mu Tudzman radi iza ledja. Nije znao da Latinima ne treba vjerovati,ni kada darove donose. Smetala je ona meni Antisa i '92 kao i danas,ali ja se tu nista ne pitam.Da se ja pitam,za 24 sata ni jedna ona ne bi visjela u BiH.
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  20.01.2013 09:55
  Vezali su jednu sa polumjesecom i zvijezdom a druga sa sahovnicom. Od tih niti jedna nije nikada bila moja zastava. Onu sa polumjesecom su tokom rata koristili Babini autonomasi a sahovnicu HVO, i jedni i drugi su bili jednonacionalni ekstremi i uz srpsku vojsku razbijaci zemlje. Moja je bila ona sa ljiljanima, istinska zastava BiH pod kojom su ginuli gradjani BiH.

  Ime: iz ugla Grad: daleko
  15.01.2013 20:17
  obadvoje treba skloniti i zastavu i tablu oni bi malo pomalo napravil veliku srbiju na sve ako budemo pricutkivali ....
  Odgovor

  Ime: Pocetak
  16.01.2013 00:48
  To je samo vjezbanje prvih koraka, jer su juce ruske obavjestanjne sluzbe, a na osnovu obavjestajnih americkih sluzbi objavie kartu kako ce evropa izgledai oko 2035 godine.Naime na toj karti nece biti Bosne, ona ce biti podijeljena izmedju Srbije i Hrvatske, nastace velika Albanije, Irska ce se ujediniti i bice van kraljevstva, Spanija ce biti podijeljena na Baskiju i na Katalonuju , Rusija ce izgubiti Cerceniju i Dagistan itd. To ce biti znaci za dridesetak godina, kako izgleda Srbija je svoj posao pocela obavljati, njena zastava kako i sam clanak kaze vec se za pedesetak metara pomjerena u Bosnu.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  16.01.2013 22:10
  Dve primedbe:
  1) Obaveštajne službe nisu u stanju da predvide baš ništa (sigurno ne više nego Panta piljar s Cvetkove pijace. Npr, CIA nije imala nikakvu ideju o raspadu SSSR, te je američka administracija bila istzim zatečena kao naši putari snegom u decembru. Stvar je u tome da je budućnost jednostavno nepredvidiva!)
  2) Zašto bi neka obaveštajna služba objavljivala ovakve mape? Pa radi halo-efekta!
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  19.01.2013 21:59
  Bolan ne bio Milivoje pa zar ne znaš da je cio scenario napravila upravo CIA samo je imala više varijanti, pa su u hodu dorađivali. Sjećaš se Janše (i Slovencima dopi...o) kako je pisao u Mladini. Pa ovo novo što se piše zna i naša OSA (ne znam ni sam naziv možda je SOSA), IMAMO IH TOLIKO DA NI ONI NE ZNAJU KAKO SE ZOVU. To već i komšinice uz jutarnju kafu razmatraju, a one bome sve znaju. Pa da poludiš kako ljudi ne znaju!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.