Dostupni linkovi

Zašto se odugovlači sa formiranjem Vlade Crne Gore


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Suočavanje sa nagomilanim ekonomskim i socijalnim problemima predstavlja ključni zadatak nove Vlade za čije su formiranje konsultacije u toku. Javnost nije upoznata sa detaljima, napretkom i tokom razgovora mandatara Mila Đukanovića sa koalicionim partnerima, ali se postavlja pitanje da li ima prostora za odugovlačenje u formiranju nove Vlade koje je zakon predvidio.

U vladajućim strankama očekuju da Vlada bude formirana znatno ranije nego što to zakon predviđa. Naime, mandataru koji je predložen desetak dana ostavljen je zakonski rok od tri mjeseca, odnosno do početka februara da se konsultuje sa koalicionim partnerima o programu rada nove Vlade i kadrovskim rješenjima. U demokratskoj partiji socijalista smatraju da će se Vlada formirati u naredne dvije do tri nedjelje. Prema riječima funkcionera Zorana Vukčevića kadrovska riješenja su veoma važna s obzirom na izazove koji predstoje, o čemu se razgovara sa partnerima iz manjinskih stranaka

"Ja mislim da će vlada veoma brzo biti formirana, u naredne dvije do tri nedjelje. Ono što je puno važnije od toga a to je sa kojim će kvalitetom u kadrovskom smislu vlada biti oformljenja, budući da pred vladu stoje veoma ozbiljni problemi i zadaci u narednom periodu i u skladu sa definisanim prioritetima i programom rada vlade ona posveti spremnost da se ti programi realizuju. Naravno da su osnova za to kadrovska rješenja i da ostaje dogovor između koalicionih partnera. Znate da evropska koalicija uključuje dosta partija i da sve to treba dogovoriti"

Posljednje informacije govore da bi program nove Vlade mogao da bude poznat do kraja sedmice, što je saopštio predsjednik Bošnjake stranke Rafet Husović nakon sastanka sa mandatarom Milom Đukanovićem. On je "Vijestima" saopštio da ta stranka zahtjeva mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj ili neki konkretan resor kao što je Ministarstvo poljopriovrede. Podsjetimo i šef SDP-a Ranko Krivokapić je u susretu sa novinarima saopštio da očekuje brže formiranje Vlade nego što je to zakonski ograničeno te rekao da se sa Đukanovićem razgovara o programu i principima.

"Razgovori sa mandatarom Đukanovićem su u toku oko principijelnih stvari, oko programskih stvari, oko onih detalja koji su potrebni da bi novi program bio pravi odgovor na krizne izazove, a mislim da će kadrovski dio ići mnogo lakše"

Iz ugla opozicije, vladajuća koalicija gubi dragocjeno vrijeme u konsultacijama oko formiranja nove Vlade. Prema ocjeni Aleksandra Damjanovića iz Socijalističke narodne partije razlog su neslaganja u vladajućoj koaliciji oko strateških pitanja razvoja Crne Gore.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
"Znamo da postoje veliki problemi u formiranju vlade jer se jednostavno radi o koalicionim partnerima koji imaju dijametralno suprotne poglede na strateška pitanja razvoja Crne Gore. Međutim, to ne opravdava nikoga da se gubi dragocjeno vrijeme naročito što zbog izbora nove vlade trpi Skupština Crne Gore jer znate da su u parlamentu trenutno i ministri i budući ministri i da zbog toga skupština ne može početi normalan rad dok se vlada ne konstituiše. Druga stvar je to, evo ovih dana smo čuli veoma licemjerne izjave nekih visokih predstavniak partija na vlasti koji lamentiraju nad time što se teško postiže dogovor opozicije oko preuzimanja vlasti u Nikšiću. Bilo bi dobro da makar zaćute dok ne formiraju novu vladu i da nakon toga uopšte nešto kažu"

Znak odgovornog odnosa bio bi između ostalog predlaganje budžeta za narednu godinu od strane nove Vlade, smatra direktnor centra za monitoring Zlatko Vujović koji je začuđen što nema najava da će Vlada biti brzo formirana jer za to postoje svi uslovi, među kojima je ključni da se radi o koalicionim partnerima koji su i do sada činili Vladu

"Gotovo da je iznenađujuće koliko sporo teče proces utvrđivanja sastava nove vlade iz prostog razloga što je ipak riječ o koaliciji koja je i do sada vršila vlast. Tako da nije zaočekivati da će se dešavati neka veliak iznenađenja, posebno glede činjenice što je riječ o koalicionim partnerima Ono što je veoma važno jeste to da bi nova vlada trebalo što prije da sastavi novi prijedlog budžeta koji je za narednu godinu. Koliko smo upoznati, prošli nacrt budžeta nije prošao na vladi tako da radi novi i bio bi jedan znak odgovornog odnosa, a to je da nova vlada predloži skupštini budžet za narednu godinu", zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG