Četvrtak, 29. januar/siječanj 2015, 01:16 CET

Bosna i Hercegovina

Zaposleni u pravosuđu u RS nastavljaju štrajk

Štrajk u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci
Štrajk u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci
Štrajk zaposlenih u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj nastavlja se i iduće sedmice. Tako je odlučeno na sjednici granskog Sindikata pravosudja RS održanoj u nedjelju uz najavu da će se raditi na omasovljavanju i radikalizaciji štrajka dok se ne ispune sindikalni zahtjevi.

Predsjednik tog sindikata Siniša Petrović tvrdi da trenutno u pravosudju štrajkuje oko 70 procenata zaposlenih te da podaci sa terena govore da se sve više radnika priključuje štrajku

“Odlučno demantujemo navode Ministarstva pravde Republike Srpske o broju radnika koji su u štrajku. Štrajkuje trenutno 27 pravosudnih institucija i to je pravi podatak.  Ključni razlozi za štrajk su to što je Vlada prekršila odluku o najnižoj plati u RS koja iznosi 370 KM, a u pravosudju to ne važi već iznosi 313 KM . Tu platu primaju radnici čak sa srednjom stručnom spremom uz važnu napomenu da u platu zaposlenog pravosudnim institucijama ulaze topli obrok I regres. Time ne stoji tvrdnja iz vlade da plate u pravosuđu treba uskladiti sa realnim sektorom. Tražimo vraćanje prvog smanjenja plata od deset posto iz 2010. godine.  I tražimo vraćanje drugog smanjenja plata od deset i više posto u 2013. godini” – naveo je Petrović

Prema njegovim riječima, došlo je do  neuspjeha štrajka u pojedinim kazneno-popravnim zavodima došlo jer pojedini poslodavci nisu željeli donijeti rješenje o minimumu procesa rada, čime su prekršili Zakon o štrajku.

Dok pravosuđe  ne odustaje, sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su 23. januara moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj. 

Predsjednici ta tri sindikata Duško Jandrić, Tomislav Vrhovac i Stevan Milić ponudili su i ostavke zbog neuspjeha štrajka. Neznatan broj radnika je štrajkovalo, što se najviše pripisuje efikasnom sistemu pritiska vlasti da spriječe obustave rada. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić kaže da je sa kolegama ostavku ponudio iz moralnih razloga zbog nezadovoljstva ishodom štrajka. Ostavke su odbijene jer im svakako mandati ističu za par mjeseci.

Milorad Milojević

rfebl+blic.net

Diplomirao na Odsjeku za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Banjaluci 2003. godine. Novinarstvom se počeo baviti 1999. godine na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. 2002. godine postaje dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Donato
27.01.2013 23:40
Dugo ce da strajkuju.Pogotovo oni u pravosudju i prosvjeti. Policija i SUP nemaju izbora jer bi dobiti shup-karte sa radnih mjesta. Nema vise novaca sa strane koje je Dodik velikodusno /poklonjeno a ne zaradjeno/ djelio oko sebe. A htio je Dodik da ukine sudstvo na drzavnom,bosansko hercegovackom nivou.I oni bi se proveli kao i njihove kolege u sumskoj tvorevini.
Pravednima i postenima neka Bog pomogne -nepravednima i u zlu ogrezlima.....dobili su sta su i trazili. A tek je pocetak.
Odgovor

Ime: Bosanac Grad: partizanija
31.01.2013 06:07
dabogda strajkali jos sto godina jer oni za pravdu nista svakako ne rade od vrha pa do dna se vidi ovde u nevesinju i trebinju kako srusi ova vlast ovde bulduzerom partizanske spomenike a sad se spremaju da dignu spomenike na tim mjestima fasistima i cetnicima poput rehabilituje Karađorđevića, Tešanovića, Moljevića, Kalabića ..rehabilituje Mihailovića, Nedića, Ljotića, Radića, Đujića, Cvetkovića, Karađorđevića, Tešanovića, Moljevića, Kalabića ..Sramota i niko nista ne prica ni EUropa, ni mediji,ni novine ni niko nista....a fasisam na ovim prostorima sve jaci i jaci a drzava BiH i njeni narodi sve slabiji sve zbog dajtona i nedovrsenog oslobonje BiH od cetnistva i faistickog terorisma sto su se partizani borili od 1939 na ovim prostorima

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.