Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 08:42 CET

  Regija

  Konferencija u Gracu: Priključenje Zapadnog Balkana EU nema alternativu

  Kristof Bender, Tim Judah i Dejan Jović
  Kristof Bender, Tim Judah i Dejan Jović
  O problemima Balkana na putu priključivanja Evropskoj Uniji razgovaralo se na trodnevnoj konferenciji “Napuštajući čekaonicu za Europu: Prevazilaženje krize proširenja EU na Zapadni Balkan”, završenoj 11. novembra, koju je organizovao Centar za izučavanje jugoistočne Europe Univerziteta u Gracu.

  Više od 70 učesnika, među kojima lideri iz regiona, pravnici, politolozi, sociolozi i naučnici iz drugih oblasti, razgovarali su o budućnosti zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku Uniju, ali i problemima koji postoje danas kako na Balkanu tako i unutar Unije, i stoje na putu priključenja.

  Učesnici konferencije ukazali su na činjenicu da kriza koja vlada u EU može uticati na dalji proces pridruživanja. Tim Judah, novinar lista The Economist, konstatovao je kako je došao trenutak kada se svi mogu upitati kakav uticaj na region može imati pitanje Škotske, eventualni izlazak Velike Britanije iz EU, pitanje Katalonije...

  “Možemo se svi pitati čemu to region teži da se priključi?”, rekao je Judah.

  Dejan Jović, savjetnik predsjednika Hrvatske, zemlje koja bi trebala postati članicom EU sljedeće godine 1. jula, naglasio je kako njegova zemlja ulazi u novu fazu u kojoj će morati mijenjati prioritete.

  “Pred nama su brojni izazovi i mi moramo da se suočimo sa nekim novim pitanjima koja do sada nisu bila na našem dnevnom redu. U proteklih 15 do 20 godina smo se brinuli kako ispuniti sve uslove da uđemo u EU i to je bilo najvažnije pitanje. Sada moramo da razmišljamo kako se mijenjati sa novo ulogom i da trošimo našu energiju na stvaranje pozicija unutar EU,” rekao je Jović.

  Ilir Dugoli, ambasador Kosova u Briselu, govorio je pak o poziciji zemlje čiji status na međunarodnom planu još uvijek nije do kraja riješen.

  “Za sada je naš glavni cilj u Briselu da svojim prisustvom ukažemo na naše odsustvo. Dakle, da organizacijama koje imaju sjedište u tom gradu kažemo da nismo njihovi članovi, a da to želimo postati i ostati.”

  Na kraju, u riječima Kristofa Bendera, analitičara Europske inicijative za stabilnost, može se sumirati neka vrsta zaključka cijele konferencije: “Vjerujem da proces proširenja, sa svim svojim zahtjevima, zaista ima efekta. Moglo bi, naravno, sve to biti puno bolje, ali mislim da teško da je bilo moguće uspostaviti mehanizam koji bi bolje radio. Zapadni Balkan nema alternativu nego da se priključi EU.”

  Održavanje konferencije podržali su European Fund for the Balkans, Österreichische Gesellschaft für Europapolitik, Südosteuropa Gesellschaft, Europe Direct Steiermark, kao i Grad Grac i pokrajina Štajerska.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  12.11.2012 11:28
  Prikljucenje zapadnog Balkana EU?
  Sta time dobija EU? Nista. Radi se o politickom projektu cije ostvarenje treba da pokaze da je politicka vizija bila ispravna. Svi ekonomski i ostali zivotni parametri, govore da Evropa ovim dobija samo nove probleme.
  Sta dobijaju zemlje regiona? Na ovo je pitanje vec teze odgovoriti, zato sto, za razliku od Zapada (Evrope) gdje se moze govoriti u isto vrijeme i o gradjanima i o njihovim administracijama, na Balkanu, nazalost, moramo govoriti odvojeno o ljudima, a odvojeno o politicarima. Politicari dobijaju dobru reklamu, sto je znaci opet cisti politicki blef. Gradjani ne dobijaju nista, makar ne odmah, jer je EU u problemima, brojnim unutrasnjim nesigurnostima, pa nije u stanju da finansijski pomaze jos i nase gradjane.
  Kad bi bilo srece, kao sto nije, i gradjani i politicari bi trebali da budu zadovoljni samo sa jednim, vrlo jeftinim dobitkom iz Evrope, ali naravno- ovim prvim je to nesto nepoznato i iracionalno, a ovi drugi to aktivno ne zele, jer ih ugrozava. Radi se o politickom sistemu i demokratiji uopste. Samo to kad bi se "uvezlo" iz EU, prekopiralo i implementiralo, za 25 godina bi zapadni Balkan bio na sasvim drugim nogama, mnogo jacim i stabilnijim i onda nam zapravo niko vise i ne bi trebao.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  12.11.2012 19:50
  Lepo receno...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.