Dostupni linkovi

Zapad poziva na nastavak vojne kampanje u Libiji


Pobunjenici lansiraju rakete protiv provladinih snaga sa linije fronta duž zapadnog ulaza u grad Ajdžabiju, 14. april 2011.
Pobunjenici lansiraju rakete protiv provladinih snaga sa linije fronta duž zapadnog ulaza u grad Ajdžabiju, 14. april 2011.
Lideri SAD, Britanije i Francuske pozvali su u petak na nastavak vojne kampanje u Libiji i provedbu rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN sve dok Gadafi ne ode s vlasti. Istodobno, režimske snage nastavlaju s granatiranjem Misrate.

U tekstu objavljenom u više zapadnih medija američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nikolas Sarkozy istaknuli su da bi ostanak Gadafija na vlasti značilo "neopravdanu izdaju" gradjana Libije.

Nezamislivo je da netko tko ubija vlastiti narod može imati bilo kakvu ulogu u budućoj vlasti, napisali su trojica lidera u tekstu koji su objavili Washington Post, Figaro i Times.

Sve dok je Gadafi na vlasti, NATO i njegovi koalicijski partneri moraju nastaviti s vojnim opreacijama kako bi se zaštitili gradjani Libije a režim bio pod stalnim pritiskom.

Odlaskom Gadafija s vlasti može početi tranzicija od diktature prema demokraciji , a zemlju bi trebala voditi jedna nova generacija političara, smatraju Obama, Cameron i Sarkozy.

Gadafijeve snage granatiraju Misratu


Naravno, nije trebalo dugo čekati na odgovor Zapadu iz Libije. Gadafijeva kćerka Ajša odgovorila je da je to "uvreda je za sve Libijce".

Dim se diže nakon NATO napada u Tripoliju, 14. april 2011.
Govoreći u u rezidenciji svoga oca u Tripoliju u obraćanju mladim pristalicama kojih je bilo nekoliko stotina, Ajša je ustvrdila da Gadafi ne napada civile, pitajući se da li su civili oni "koji nose mitraljeze, granate i ručne bombe?"

Francuski ministar obrane Gerard Longuet izjavio je u petak da bi Pariz i London radije proširili mete zračnih napada na logističke i centre odlučivanja vojske libijskog lidera Moamera Gadafija nego počeli naoružavanje protivnika režima.

Istodobno, Gadafijeve snage ispalile su u petak ujutru više raketa na grad Misratu usmrtivši najmanje osam ljudi, izjavio je neimenovani lokalni llječnik na televiziji "Al Jazeeira”.

U napadima je povrijeđeno sedam osoba, među kojima su djeca i stariji ljudi, rekao je lječnik. Prema tvrdnjama stanovnika, na grad je ispaljeno oko 120 raketa, prenjela je agencija Reuters.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG