Dostupni linkovi

Zapad protiv Islamske države


Fransoa Oland
Fransoa Oland

Rojters, priredio Slobodan Kostić

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da bi opozicione snage koje se bore protiv militanata iz Islamske države u Siriji i Iraku trebalo da dobiju veću pomoć Zapada, ali da sirijski predsednik Bašar el-Asad ne može da bude saveznik u borbi protiv džihadista.

Neophodan je da imamo veći savez, ali budimo jasni – Asad nije partner u borbi protiv terorizma“, rekao je on u godišnjem obraćanju francuskim ambasadorima u svetu.

Nazivajući Asada saveznikom džihadista, Oland je rekao da ne može da se pravi izbor „između dva varvarizma“: „U borbi protiv Islamske države, međunarodna zajednica mora da naoruža opozicione snage koje ratuju“.

Sirijski pobunjenici bore se protiv Asada duže od tri godine uz političku podršku Zapada u ratu koji je do sada odneo 190.000 života.

Međutim, jačanje radikalnih islamista na čelu te borbe i njihova ofanziva u susednom Iraku donele su Zapadu brojne dileme.

Francuska je nedavno saopštila da je obezbedila naoružanje za „umerenu“ Sirijsku opoziciju, ali diplomate otkrivaju da postoje razlike u stavovima između Pariza i Vašingtona o tome kakva vrsta pomoći treba da se obezbedi kao deo napora u borbi protiv Islamske države.

Oland je obnovio svoj predlog od održavanju međunarodne konferencije koja bi trebalo da pomogne u koordiniranju međunarodne pomoći u akcijama protiv Islamske države.

Borba protiv Islamske države je ključni uslov za jedinstvo Iraka“, rekao je on.

Francuske diplomate rekle su da očekuju održavanje sastanka na kome bi trebalo da prisustvuju predstavnici Irana, arapskih zemalja i pet stalnih članica Saveta bezbednosti između 15. i 20. septembra.

Oland je dodao da bi do kraja meseca u Saveta bezbednosti trebalo da se održi razgovor o tome kako države sveta mogu da spreče „mlade fanatike“ da ulaze u redove Islamske države.

Veliki muftija Saudijske Arabije, Abel Aziz al-Šeik apelovao je na mlade da ignorišu pozive na džihad od strane ljudi koji zagovaraju „devijantne principe“, što je dalo novi zamah anti-militarističkoj kampanji koju vodi verski establišemnt u ovoj kraljevini.

Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, uznemiren je jačanjem Islamske države koja kontroliše velike delove teritorije u Iraku i Siriji i strahuje da bi to moglo radikalizovati delove vlastitog stanovništva, i dovesti do napada na Vladu koja je blizak saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Termin „devijacija“ obično koriste zvanični i verski krugovi u Saudijskoj Arabiji kako bi označili ideologiju islamskih militanata koju zagovara Al Kaida, čiji je Islamska država izdanak.

U međuvremenu su borci Islamske države pogubili 250 pripadnika sirijske vojske koje su zarobili nakon što su zauzeli glavnu vazduhoplovnu bazu na severoistoku zemlje.

Navedeno je da su ubijeni vojnici uhapšni na teritoriji pod kontrolom snaga Bašara al Asada nakon pet dana teških sukoba za kontrolu ove baze.

Dokaz o tom zločinu postavljan je na Youtubeu.

Video prikazuje desetine tela muškaraca licem okrenutih prema zemlji, koji na sebi nemaju ništa drugo osim donjeg veša. Njihova tela leže u nizu koji bi mogao biti dugačak nekoliko desetina metara.

Bela kuća saopštila je da će se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama sastati sa savetnicima za bezbednost kako bi razgovorali o izazovima koje predstavljaju militanti iz Islamske države u Iraku i Siriji.

Rojters prenosi da će jedna od tema biti i mogući vazdušni udari na pripadnike Islamske države u Siriji nakon što su pogubili američkog novinara Džjemsa Folija.

XS
SM
MD
LG