Dostupni linkovi

Žandarmerija obezbeđuje albanske radnje


Jedna od albanskih pekara koja se našla na meti huligana u Novom Sadu, ilustrativna fotografija
Jedna od albanskih pekara koja se našla na meti huligana u Novom Sadu, ilustrativna fotografija

Policija privodi osumnjičene za napad na nekoliko ugostiteljskih objekata u vlastništvu Albanaca ali i Goranaca u nekoliko mesta u Vojvodini i zbog pokušaja paljenja garažnog prostora džamije u Subotici. U međuvremenu koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ najavila je antifašistički skup za 23. oktobar.

Napad na pet ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, na tri pekare u Vršcu, na po jedan objekat u Staroj Pazovi i Bečeju i na subotičku džamiju – ovo je trenutni bilans divljanja nacionalista u Vojvodini nakon prekinute utakmice Srbija – Albanija. Policija u međuvremenu nastavlja sa privođenjem osumnjičenih za ove napade. U toku noći između nedelje i ponedeljka i u ponedeljak ujutro primećeni su pripadnici Žandarmerije i policije ispred pojedinih pekara u Novom Sadu. Neki ugostiteljski objekti su privremeno zatvoreni.

Direktor centra za regionalizam Aleksandar Popov, komentarišući seriju napada, kaže da nije slučajno da je tenzija upravo u Vojvodini.

„Izabrana je namerno, da se pokaže da to nije baš tako multietnička i tolerantna sredina, da još više suze taj građanski resurs Vojvodine i da nas pretvore u plemenske podanike gde će plemenske vođe u nedogled odlučivati o našim sudbinama“, smatra Popov.

Publicista Teofil Pančić naglašava da je očigledno da neki u Srbiji dirigovano koriste kriminalce za obračun sa neistomišljenicima.

„Postoje ljudi u ovoj državi koji vode računa o tome da se zna ko je Albanac ili nešto drugo što u konkretnoj situaciji ne treba biti, i koji onda u odgovarajućim situacijama tu listu može da podnese izvršiocima na dalje postupanje“, kaže Pančić.

Filozof Dragan Prole kaže da fašistički ispadi nisu nepoznati ni u drugim zemljama Evrope, ali da oni nailaze na oštru reakciju države. On dodaje da napadi su bili predvidivi.

„Ono što iritira jeste da su počinioci predvidivi, da su njihova dela banalna, i da su već viđena i stalno ista. To je ono što vređa dostojanstvo i inteligenciju. Mi tu nemamo promenu ideologije radikalnih grupa, već je na delu banalnost“, naglašava Prole.

Reč je o povratku etike devedesetih, smatra kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić.

„Ona podrazumeva zakon odmazde. A zakon odmazde podrazumeva nekoliko razvojnih faza. Prva je etiketiranje neistomišljenika, sledeća faza je nasilje na pojedincima iz te grupe a treća faza je faza organizovanih nasilja i faza progona“, objašnjava Đurić Bosnić.

Kao rekacija na talas napada na objekte građana iz manjinskih zajednica, koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ najavila je antifašističku šetnju u Novom Sadu. Akcija će biti održana 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, kada su 1944. godine borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili grad a iz njega se povukle i poslednje fašisti ke trupe.

Koalicija orgnaizacija poručila je da ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biti jasno da ona na neki način stoji iza njega.

Oni su pozvali građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije.

“Potrebno je takođe da lokalne vlasti aktivno rade na uklanjanju nacističkih, ekstremističkih i profašističkih grafita i obeležja na zidovima grada, koji su nažalost postale deo lokalnog kolorita, kao i da pronađu način da oštećenim građanima nadoknade nastalu štetu“, stoji u saopštenju koalicije. Oni su pozvali medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku, te da moraju da budu svesni svog velikog doprinosa nasilju i zlu. Takođe ih pozivaju da o incidentima izveštavaju profesionalno i kritički.

XS
SM
MD
LG