Dostupni linkovi

Žal za posečenim hrastom starim više od šest vekova


Hrast u Savincu, koji je, prema predanjima, star preko 600 godina, posekli su u četvrtak ujutru trojica radnika jedne beogradske firme, koju je angažovao jedan od izvođača radova na koridoru 11, kompanija ’’Planum’’.

Predsednik Mesne zajednice Savinac Miliša Nikolić ogorčen je što se sve dogodilo, kako kaže, na nedostojanstven i mučki način. On podseća da za meštane ovog kraja savinački hrast predstavlja svetinju i dodaje da nije u redu da se seče pod okriljem noći.

„Nažalost, on je posečen negde pred zoru najverovatnije. To treba da bude sramota i tog što je to uradio i da ne pričam koga sve još“, kaže Nikolić.

Trojica radnika koji su posekla hrast naglašavaju da svoj posao nisu obavljali tokom noći, već oko šest ujutru i to zbog manje vrućine.

Dragan Jovčić, jedan od rukovalaca motornom testerom, kaže da nikada u životu nije video niti isekao veći hrast, ali naglašava da je siguran da drvo nije bilo starije od trista godina. Ocenjuje i da bi se za dvadesetak godina samo osušilo. Toga je svestan i Miliša Nikolić, ali ipak nije mogao da suzdrži svoj bes.

„Ja sam svestan da bi se on i osušio ako bi potrajala suša. Ako nije postojalo nikakvo rešenje i ako je to stvarno na teretu države Srbije, pa ’ajde i da ga srušimo, ali na dostojanstven način, a ne ovako. Najverovatnije da su ga rastrgli nekim sajlama i mašinama. Ja jutros nisam hteo da svraćam na mesto gde je sečen hrast jer zlikovce koji su to učinili ne mogu da pogledam u oči“, naglašava Nikolić.

Bojan Milovanović iz gornjomilanovačke NVO ’’Optimist’’, odavno je, kako ističe, iz izjava visokih državnih zvaničnika shvatio da su viševekovnom hrastu dani odbrojani. Zato je osvrt na jutrošnji događaj počeo na sledeći način.

„Ja na to gledam pozitivno. Nema više prepreka prosperitetu Srbije. To je bilo za opšte dobro, neko se žrtvovao, ali narod će znati to da ceni i pokoljenja će biti zahvalna“, prokomentarisao je Milovanović.

Milovanović se ubrzo uozbiljio, naglasivši da je država odlukom da se poseče hrast pokazala kakav odnos ima prema ekologiji i prirodnim dobrima.

„To je samo još jedan dokaz opšteg pristupa jednoj takvoj temi. Pokazalo se koliko je sve to bitno i koliko su te stvari u zapećku. Sve dok nas jednog momenta ne bude jako zabolelo, ali tada će biti kasno“, navodi Milovanović.

Meštani Savinca kažu da će se teško navići da u blizini svojih kuća ne gledaju stari hrast. Neki od njih, poput Miliše Nikolića, plakali su zbog nestanka drveta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

Izgradnja autoputa Beograd – Jžuni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, stigla je do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

XS
SM
MD
LG