Dostupni linkovi

Zakon o prebivalištu u fokusu predizborne kampanje u RS


Izdavanje dokumenata u BiH, ilustrativna fotografija
Izdavanje dokumenata u BiH, ilustrativna fotografija
Parlament Republike Srpske uskoro treba da usvoji zakon o prebivalištu i boravištu u tom entitetu. S primicanjem opštih izbora u BiH, ovo zakonsko rješenje postaje goruće pitanje zbog registracije birača. U Republici Srpskoj tvrde da će se zakonom onemogućiti izborni inžinjering. S druge strane, probosanske partije i nevladine organizacije ističu da zakon ometa povratak omogućavajući MUP-u RS da “revidira” povratničko stanovništvo i legalno oduzima pravo na prebivališta.

Prema postojećem zakonskom rješenju, povratnicima su dovoljni samo dokumenti kojima se dokazuje identitet i prebivalište. Izmjene koje su ugrađene u entitetski zakon podrazumijevaju da oni moraju dokazivati i pravni osnov, odnosno, da imaju stan, kuću ili podstanarski status. Time se, tvrde kritičari tog zakonskog rješenja, derogiraju ljudska prava. U Vladi RS objašnjavaju da je nedonošenje izmjena Zakona o prebivalištu na državnom nivou prouzrokovalo “neizvjesnost i pravnu nesigurnost” u ostvarivanju građanskih prava.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović ne očekuje da će izmjene uskoro biti donesene na državnom nivou, te zbog toga, kaže, RS uzima pravo u svoje ruke.

„Ako su stvari ovako blokirane na nivou BiH i ako je jedini način da ih deblokirate to što će RS da ih donese, onda ćemo mi to da radimo.“
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić, iz Koalicije organizacija civilnog društva Prvi mart, kaže da se vlasti RS trebaju posthumno obratiti Slobodanu Miloševiću jer im nije omogućio da Bosna i Hercegovina bude Kipar:

„Građani BiH uživaju slobodu kretanja prema Zakonu o prebivališti/boravištu BiH koji je još uvijek važeči, i ostaće važeći na državnom nivou. O on je propis višeg reda u odnosu na entitetski zakon. To je tako. I dok se taj zakon ne promijeni, a neće se promijeniti nikad, tako će i biti.“

Iz Koalicije 1. mart napominju da se Vlada RS igra sa jedinstvenim sistemom ličnih dokumenata čime, tvrde, priziva ponovno uvođenje viznog režima za građane BiH.
U Srpskoj demokratskoj stranci to negiraju, naglašavajući da je situacija upravo suprotna.

„Mi smo imali pismo ambasadora Sorensena u kome se striktno od nas traži usvajanje zakona o prebivalištu/boravištu. Čak su bila neka nezvanična upozorenja i delegacija EU ovdje da nam može bniti suspendovan vizni režim ukoliko ne usvojimo zakon o prebivalištu/boravištu. Dakle, toliko o brizi gospodina Suljagića zbog uvođenja viza“, kaže poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

Odlukom većine delegata u Domu naroda, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH biće vraćen na usaglašavanje Kolegiju tog doma. Koalicija 1. mart očekuje da nakon toga Zakon ode u redovnu proceduru gdje će se, kroz amandmane, dati garancije pravima povratnika.

Na povratnike stavlja akcent i Stranka demokratske akcije koja se oštro usprotivila entitetskom zakonu o prebivalištu. Smatraju da se njime ograničava sloboda kretanja na cijelom području države i ovjerava potpuna diskriminacija državljana BiH u dijaspori.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS iz SDA Ramiz Salkić podsjeća da su izbor prebivališta i sloboda kretanja zagarantovani Dejtonskim sporazumom i u isključivoj nadležnosti države BiH:

„Nepostojanje rješenja ne daje za pravo entitetu da on i svojim zakonom uređuje tu oblast jer onda dolazimo u situaciju da sve što se ne može urediti državnim zakonom, može se urediti entitetskim zakonom, a onda ovi koji su skloni separtaizmu sigurno da će insistirati na rješenjima na državnom nivou koja nisu prihvatljiva drugima kako bi sebi dali za pravo da oni o nečemu odlučuju.“
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Da RS neće odugovlačiti sa zakonom o prebivalištu jasno je nakon nedavnog potpisivanja sporazuma probosanskih stranaka, okupljenih oko Koalicije 1. mart, o jedinstvenom nastupu na predstojećim opštim izborima. Iz RS ističu da se ne plaše zbijanja redova na drugoj strani i da će izborni inžinjering spriječiti. Oni imaju pravo da se udružuju, ali isto tako RS će davati svoje odgovore – rekao je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik:

„Mi ćemo donijeti zakon o prebivalištu, ne treba niko da sumnja - i mi ćemo ga provesti. Nikakva odbacivanja ili ukidanja zakona od strane visokog predsatvnika neće biti moguća. Njegovu odluku ovaj put nećemo poštovati, šta god to značilo.“

U Koaliciji 1. mart tvrde da samo u opštini Srebrenica ima oko 1.200 falsifikovanih unosa u knjigu državljana koje je opština pokušala ukloniti, a u čemu ih je spriječilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS. A iz MUP-a RS ranije su upozoravali da su otkrivene zloupotrebe jer neki građani nisu živjeli na adresama na kojima su bili prijavljeni, te je dolazilo do izbornih manipulacija. Za sada je, čini se, jedino izvjesno, da će se priča o prebivalištu dodatno podgrijavati sa približavanjem opštih izbora u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG