Subota, 07. maj/svibanj 2016, 02:29 CET

  Crna Gora

  Zakazan početak suđenja za šverc cigareta

  Ilustracija
  Ilustracija
  Sud u Bariju je zakazao početak suđenja za četvoro crnogorskih državljana koji se terete za šverc cigareta i mafijaško udruživanje tokom devedesetih godina. To je trenutni epilog takozvane duvanske afere kome su prethodile procedure - trogodišnjih preliminarnih saslušanja pred italijanskim sudom i istraga italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija koji je slučaj šverca cigareta iz Crne Gore prema Italiji otvorio 2001 godine. O predstojećem sudskom postupku uz podsjećanje na ovaj slučaj koji je godinama punio stupce crnogorske i regionalne štampe.

  Suđenje crnogorskim državljanima za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana i mafijaško udruživanje pred sudom u italijanskom gradu Bariju počeće 7. februara, odlučila je sutkinja Suzana de Feliće. Suđenje se odnosi na trojicu biznismena Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Branislava Mićunovića i nekadašnju šeficu crnogorske trgovinske misije u Italiji Dušanku Jeknić. To je epilog trogodišnjih preliminarnih saslušanja tokom kojih je sud ocjenjivao valjanost dokaza tužilaštva za otvaranje zvaničnog sudskog postupka. Tome je prethodila istraga o crnogorsko italijanskoj duvanskoj vezi italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija koja je počela 2001. godine.
  Dušanka JeknićDušanka Jeknić
  x
  Dušanka Jeknić
  Dušanka Jeknić

  Koliko može trajati predstojeće suđenje, te da li može doći do zastare, pitali smo advokaticu Vesnu Čejović poznavaoca italijanskog pravosuđa i zakonodavstva koja je zastupala nekadašnjeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića koji je oslobođen optužbi. Čejović kaže da je teško procjeniti dužinu postupka jer on zavisi, kako od strategije odbrane tako i od odluke sudije o rokovima zastarjevanja.

  "Treba sačekati rješenje sutkinje Defeliće koja je donijela rješenje da će crnogorski državljani biti upućeni na suđenje i u tom rješenju sutkinja će tačno naznačiti i kada nastupaju rokovi zastare. Inače, po samom italijanskom krivičnom zakonu zastara za krivično djelo koje se stavlja na teret crnogorskim državljanima, a imajući u vidu da je u optužnici navedeno da su navodne krivične radnje trajale do 2002. godine, zastara nastupa najranije 2014. godine. Taj termin, međutim produžava se, saglasno italijanskom zakonu, za periode u kojima su vršene određene procesne radnje zbog čega upravo treba sačekati rješenje sutkinje Defeliće i vidjeti koje će se vrijeme zastare uzeti u obzir", navodi Čejović.

  Žestoki politički sukobi i optužbe

  Duvanska afera je u Crnoj Gori otvorena 2001. godine nakon što je iz Barija stigla informacija o pokretanju istrage o švercu cigareta preko Jadrana, iz Crne Gore do Italije od 1994. do 2002. godine. Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak imena iz Crne Gore i Italije, a među njima se našao i Milo Đukanović. Slučaj šverca cigareta nije punio samo stranice crne hronike već i političke rubrike crnogorskih i regionalnih medija.

  Veselin BarovićVeselin Barović
  x
  Veselin Barović
  Veselin Barović
  Opozicija je optuživala vlast da je dozvolila šverc cigareta preko Crne Gore i omogućila pojedincima enormno bogaćenje, dok je vlast tvrdila da se radilo o legalnom tranzitnom poslu cigareta kroz Crnu Goru te da je novac od tog posla punio budžet u vrijeme međunarodnih sankcija. Šverc cigareta je bila tema više izbornih kampanja u Crnoj Gori, teških javnih sučeljavanja političara. Tokom 2002. godine crnogorska Skupština je formirala komisiju o utvrđivanju činjenica o švercu cigareta i navodnoj umiješanosti državnog vrha. Zaključke i dokaze tužiocu u Bariju Đuzepe Šelziju je predao predsjednik komisije tadašnji poslanik Vuksan Simonović.

  Taj odlazak Simonovića u Bari bio je povod za žestoke političke sukobe i optužbe kako u parlamentu tako i van njega. Ni dvije godine kasnije, odnosno 2004. godine, odlazak u Bari nije bio zaboravljen, pa su zabilježene teške riječi u parlamentu između Radivoja Nikčevića i Vuksana Simonovića.

  "Ono što ste vi radili protiv Crne Gore nijedan Amerikanac, nijedan Francuz nijedan Rus ili Italijan nije radio. Išli ste da špijunirate svoju državu i svoje rukovodstvo po Italiji i po podrumima u Hrvatskoj", kazao je tada funkcioner DPS Radivoje Nikčević.

  "Dižete hajku protiv mene, neće to moći gospodine Nikčeviću. To je kukavički", odgovorio je Simonović, na šta je Nikčević uzvratio:

  "I na ovakve uvrede, gospodine Simonoviću neću odgovarati. Vi ste odgovorili svojim djelom u ovoj komisiji".

  Vuskan Simonović, predsjednik tadašnje komisije o utvrđivanju činjenica o švercu cigareta i navodnoj umiješanosti državnog vrha, kazao je za skupštinskom govornicom:

  "Kada smo došli do prvih podataka da je u Crnoj Gori vršen najcrnji šverc i kriminal sa duvanom pobjegao je kao posljednja kukavica i napustio tu komisiju".

  Nakon povlačenja sa premijerske funkcije Milo Đukanović je otišao u Bari i više sati razgovarao sa tužiocem o slučaju šverca cigareta. 2009. godine tužilac Đuzepe Šelzi je odustao od istrage protiv Mila Đukanovića i odustajanje opravdao, kako je rekao jer se crnogorski premijer pozvao na imunitet. Đukanović je na to oštro reagovao najavljujući tužbu protiv Šelzija.

  "Zašto je bilo pogodno državnom tužiocu u Bariju da poslije toliko godina neovlašćenog vođenja istrage i saznanja da tu nema nikakvog osnova za to, da on sada saopšti kako zbog navodnog momg imuniteta odustaje od istrage, to treba njega pitati. Pitaću ga svakako njega u postupku koji ću pokrenuti u cilju zaštite mog digniteta i naplate prava koja me po tom osnovu sleduju", rekao je tada.

  Godinu kasnije 2010. optužbi je oslobođen i nekadašnji ministar finansija Miroslav Ivanišević koji je tada za radio Slobodna Evropa ocjenio:

  "Ključni dokaz da država Crna Gora nije institucionalno podržavala i pružala utočište kriminalcima, kako se to pokušavalo predstaviti. Posebno to ističem, jer se značajan dio optužbi protiv mene kao ministra u tadašnjoj vladi upravo zasnivao na tim tvrdnjama".

  Predstojeće suđenje u Bariju protiv četvoro crnogorskih državljana bi trebalo da bude javno, saopštio je podgoričkim Vijestima advokat odbrane Enriko Tućilo.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Marko
  29.11.2012 11:07
  Neboj se, nije taj Vuksan Simonovic ostaja duzan nikome pocev od Djukanovica pa redom. Nije ig mazio ni u parlamentu ni u medijima. Zestoko ih je udara kad je godj trebalo. A argumenata je vazda ima koliko oces.

  Ime: Daka
  28.11.2012 23:17
  Zbog toga je Simonovicu oduzeta rijec i bila je prekinuta sjednica Skupstine

  Ime: Daka
  28.11.2012 23:14
  Simonovic je tada rekao Radivoju Nikcevicu i da laze kao pas!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.