Dostupni linkovi

Odluka o vraćanju Šešelja dokaz da je Hag svjestan grešaka


Haški sud
Haški sud

Kompletna hrvatska politička javnost pozdravila je odluku o vraćanju haškog optuženika Vojislava Šešelja u pritvor Tribunala. Upravo su hrvatski političari lobirali u svjetskoj javnosti nakon odluke o puštanju Šešelja na uvjetnu slobodu, a na inicijativu hrvatskih zastupnika i Europski parlament donio je rezoluciju u kojoj je osudio njegovo puštanje.

Sve službene hrvatske reakcije pozdravljaju odluku Haga da Šešelja vrati u haški pritvor i upozoravaju da ovaj slučaj pokazuje loš rad Haškog tribunala. Svi se slažu da će Srbija u vlastitom interesu brzo izručiti Šešelja. Haška odluka o vraćanju Šešelja u pritvor neće destabilizirati regiju, kazao je premijer Zoran Milanović.

„Srbija će sada pokazati je li prava demokracija ili zaista ovisi o takvim hirovima. To nikako ne bi smjelo destabilizirati Srbiju ni na koji način i zato je izjava da je to udar na premijera Srbije meni neshvatljiva“, tvrdi Milanović.

„To je sve skupa nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regiji, dovelo je na neki način i srbijansku vladu u tešku poziciju – tešku poziciju koju s jedne strane razumijem, ali sa druge strane očekivao samod njih malo jasniju reakciju. To sam i rekao pred par mjeseci“, prokomentirao je premijer.

Podsjetimo, prva oštra osudahaške odluke o puštanju Šešelja na uvjetnu slobodu došla je od tada aktualnog, a sada bivšeg hrvatskog predsjednika i eksperta za međunarodno kazneno pravo Ive Josipovića, koji se pismom bio obratio predsjedniku Haškog tribunala Theodoru Meronu.

Josipović za naš radio kaže kako je haška odluka o vraćanju Šešelja u Hag- očekivana.

„Naime, bio je presedan da su ga pustili bez svih onih jamstava kakva su se prije tražila od svih drugih okrivljenika. Vidjeli smo – Šešelj je to zloupotrijebio, imao je huškačke skupove, čak je na određeni način i sudjelovao kod nas u predsjedničkoj kampanji. Jednom rječju, bavio se političkom aktivnošću koja je posebice kod žrtava, ali i u javnosti izazivala uznemirenost. I zato mene nimalo ne čudi da je Haški sud promijenio svoju odluku i da je zatražio da se Šešelj vrati u pritvor“, kazao nam je Josipović.

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Kakva su Josipovićeva očekivanja od srbijanskih vlasti?

„Međunarodno pravo je vrlo jasno: sve države svijeta dužne su izvršavati odluke Haškog suda. Dužna je i Srbija, i ako ne postupi po nalogu suda, biti će u prekršaju. Dakle, prekršit će norme međunarodnog prava i za očekivati je naravno i određene reakcije“, konstatira Josipović.

Nebitna epizoda

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odluku o vraćanju Šešelja u haški pritvor smatra zakašnjelom.

„Takva agresivna retorika ima uvijek loše posljedice. Mislim da je ovo jedna odluka koju bih –ako išta – očekivala i nešto ranije“, kazala je Pusić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić cijeli problem locira u Hag.

„Ovo je zapravo nebitna epizoda koja pokazuje probleme u radu Haškog tribunala“, ocjenjuje Miljenić.

HDZ-ov eurozastupnik Mario Plenković inicirao je rezoluciju Europskog parlamenta kojom je osuđena Šešeljeva ratnohuškačka retorika po povratku u Srbiju i zatraženo od Haga da preispita svoju odluku.

“Ako Srbija želi biti pravi, kvalitetni kandidat za članstvo u Europskoj uniji, o ovakvim pitanjima ne smije ostavljati nikakvih dilema“, kazao je Plenković povodom haškog naloga da se Šešelja vrati u pritvor.

„Određene turbulencije na unutarnjepolitičkoj sceni su razumljive, ali ako je zaista orijentacija aktualne srpske vlade prema Europskoj uniji, onda ja zaista ne vidim u čemu je pred tri mjeseca bio problem jasno osuditi Šešeljevu retoriku i zašto će sutra biti problem njega transferirati u Hag“, naveo je Plenković.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje da je odluka o vraćanju Šešelja u Hag rezultat svijesti unutar suda da ovaj proces traje predugo i da Haški tribunal svojim nečinjenjem sramoti međunarodnu pravdu.

„Od Miloševića koji je umro neosuđen, do Šešelja koji ima šansu umrijeti neosuđen pokazuje se da sudište ne radi svoj posao“, smatra Puhovski.

Srbija će sigurno izručiti Šešelja, jer nemaju nikakvu drugu opciju, procjenjuje profesor Puhovski.

„U ovom trenutku, ako bi Srbija to odbila, nitko – pa čak ni ruska braća i sestre – ne bi im pomogli. Prema tome, oni nemaju drugu šansu. To se može dogoditi sutra, preksutra ili za tjedan dana, a osim toga – njima odgovara da ga se riješe“, zaključuje Puhovski.

Odluku o vraćanju Šešelja u Hag pozdravio je i Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

XS
SM
MD
LG