Dostupni linkovi

Gasi li se Kombinat aluminijuma Podgorica?


KAP
KAP
Pošto nije obezbijedio električnu energiju za period nakon 31. decembra, kad ističe ugovor KAP-a sa Elektoprivredom, izvršni menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma zatražio je od borda direktora kompanije da donese odluku o gašenju fabrike.

Vlada Crne Gore je, preko svog predstavnika u bordu direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma osujetila namjeru ruskog menadžmenta da progura zahtjev za gašenje KAP-a koji je upravnom odboru proslijedjen zbog činjenice da od prvog januara Kombinat nema ugovorenog snabdijevača električnom energijom.

Informaciju je za RSE potvrdio predstavnik Vlade u bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić.

“Menadžement KAP je tražio gašenje ćelija zbog toga što što nema ugovor za struju poslije 1. januara . Ja sam uložio veto na takvu odluku jer smatram da će se naći neko rješenje. Za sada se ne zna kakvo rješenje ali ja vjerujem da će se naći neko rješenje“.

"Neko rješenje" je, prije tri dana pomenuo i sam premijer Milo Đukanović koji je govoreći o namjeri Vlade da održi KAP u životu ipak, pominjući "teške okolnosti", "neko rješenje" i svoja nadanja, ostavio veliku rezervu za odstupnicu, odnosno, naknadno donošenje drukčije odluke.

“Nadam se da će ova vlada ipak, iako je to otežano zahvaljujući problemima koje aluminijumska industrija danas ima u svijetu generalno, da ćemo naći neko rješenje za učvršćivanje zdravog partnerstva u proizvodnji aluminijuma”.

Podsjetimo, podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za nepunih 50 miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdilo da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski da bi naknadno upravljanje bilo prebačeno na Centralno-evropsku aluminijumsku kompaniju ruskog oligarha koji je sve vrijeme uz podršku Vlade, samo isisavao novac gradjana kroz subvencije za struju, izbjegavanje plaćanja raznih obaveza i zaduživanje kompanije, pa su zahvaljujući Vladinoj velikodušnoj garanciji za kredite KAP-a, gradjani dovedeni u situaciju da otplaćuju dug od 170 miliona eura ovog "strateškog partnera" koji je u medjuvremenu nagomilao i dug Elektroprivredi od 55 miliona eura za potrošenu električnu energiju.

Iako je parlament, još početkom godine naložio Vladi da raskine ugovor sa ruskim investitorom, to se do danas nije desilo uz obrazloženje da se traži drugi partner, a u tom kontekstu su se pominjali njemački i turski investitori.

Rade Krivokapić
Rade Krivokapić
,,Ono što sada očekujemo je energičniji završetak pregovora sa turskim i njemačkim investitorima i donošenje brze i efikasne odluke kako dalje sa KAP. Ako ovaj trenutni vlasnik akcija u kombinatu , ruski CEAC ne može da izmiri i spoštuje sve one obaveze prema zapošljenima i prema državi treba raskinuti sa njim ili ga naćerati jednostavno to ispoštuje. Ukoliko to on ne može , onda treba dovesti novog investitora , da li u liku turske ili njemačke kompanije za nas je sve jedno. Ono što je za nas najvažniej je odluka da kombinat može i treba dalje da radi“, kaže predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić.

Kritičari ove privatizacije tvrde da privatizacionim ugovorom nije ni predvidjen automatski povraćaj akcija državi u slučaju kršenja njegovih klauzula, odnosno, da Vlada čak i ne raspolaže mehanizmom kojim bi isključila Ruse.

Predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić o fenomenu da strani investitor, koji ima samo dvadesetak posto akcija koliko i sama država i dalje upravlja Kombinatom i čak pokušava da mu svojevoljno zapečati sudbinu, kaže:

„Nama od prvog trenutka nije bilo jasno zašto bi neko puput države koja ima potpuno jednak procenat akcija i koja je dala tolike garancije za kredite kombinata jednostavno prepustila Rusima da vode kombinat? Mislim da bi bilo bolje da su ga vodili naši ljudi, da je to kontrolisala Vlada Crne Gore i da bi to išlo u sasvim drugom pravcu. Ovako oni mogu donositi dluke, znamo koliko su važne akcije i kolika je važnost kombinata za jedan Rusal, koji ima toliku proizvodnju na svjetskom nivou a mi smo mu bukvalno na nivou statističke greške. Tako da nijesu nešto bog zna vezani za nas , dok sa druge strane država i ekonomija Crne Gore se itekako oslanjaju na KAP“.
XS
SM
MD
LG