Dostupni linkovi

Zahtev opozicije: Oduzeti Gašiću priznanje Grada Užica


Ministar odbrane Bratislav Gašić u Užicu
Ministar odbrane Bratislav Gašić u Užicu

Demokratska stranka u Užicu u poslednja tri meseca dva puta je tražila od gradske vlasti da oduzme zahvalnicu i specijalno priznanje dodeljeno Bratislavu Gašiću 9. oktobra, na Dan grada. Demokrate objašnjavaju da je bilo nerazumno dodeljivati priznanje Gašiću u ime Užičana za nešto što nije zaslužio, a ponovljeni zahtev je usledio nakon poslednjeg sramotnog istupa Gašića vezanog za novinarku B92, kaže Miloš Vujić, predsednik odborničkog kluba demokrata u užičkom parlamentu:

„Gradska vlast je to tada pravdala navodeći pomoć koju su Ministarstvo odbrane i Bratislav Gašić pružili Užicu u vreme krize sa pijaćom vodom, međutim tada ministar odbrane nije bio Bratislav Gašić, nego Nebojša Rodić. A to što su naprednjaci zaboravili ko im je bio ministar odbrane pre godinu i po dana ne znači da su zaboravili i građani Užica. Smatramo da nema osnova da se zahvaljujemo ponovo, jer smo se mi kao građani, a i rukovostvo grada jednom zahvalili vojsci u vreme krize sa vodom. Mi smo prvi zahtev gradonačelniku podneli još 13. oktobra, ali tada i zbog drugih afera koje prate rad ministra Gašića kao što su rešenja Agencije za borbu protiv korupcije po kojima je on u sukobu interesa još dok je bio gradonačelnik Kruševca.“

Miloš Vujić
Miloš Vujić

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, demokratama je odgovorio da oni samo vode izbornu kampanju i da njihov zahtev niko ozbiljan neće razmatrati:

„Ministar Gašić je značajno doprineo razrešavanju nekih vanrednih situacija, posebno vanredne situacije vezane za vodu, i za one koje su kasnije dolazile. Naravno da niko ozbiljan ne razmišlja o povlačenju te zahvalnice zbog jedne izjave koja nije povezana sa tim“, rekao je užički gradonačelnik.

Užičani su još nešto zamerili Gašiću - na svečanosti Dana grada tokom koje mu je dodeljeno priznanje, Gašić je okupljenim građanima rekao da u ovom grdu neće biti integrisanog univerziteta, o kome se u Užicu priča već deset godina. Tada je Gašić između ostalog poručio:

„Našli smo rešenje u tome da jedna mala, ali prelepa Srbija ne može da ima toliko univerzitetskih centara. Zato, ajmo da se priključimo onim univerzitetskim centrima u vašem okruženju, kao što smo mi u Kruševcu uradili priključivši se Nišu.“

A Vujić ovu Gašićevu izjavu ovako komentariše:

„To je jedan od većih šamara koje je Grad Užice dobio u svojoj političkoj istoriji kada ministar u Vladi koji prima zahvalnicu tog istog grada kaže da od univerziteta u Užicu nema ništa.“

Demokrate su ovih dana očekivale da im se u zahtevu pridruže Ženska odbornička mreža i Gradski savet za ravnopravnost polova, ali od njih je stiglo saopštenje samo sa osudom Gašićeve izjave, ne i zahtev da mu se oduzme priznanje grada.

XS
SM
MD
LG