Dostupni linkovi

Zabrinjavajući rast međuetničkih tenzija u Makedoniji


Paljenje makedonske zastave, Struga, 31. januar 2012.
Paljenje makedonske zastave, Struga, 31. januar 2012.
U poslednjih nekoliko dana učestale su informacije o događajima koji su izazvali rast međuverskih i međuetničkih tenzija u Makedoniji.

Sve je počelo spaljivanjem makedonske zastave za vreme protesta grupe Albanaca u Strugi, gradu na Ohridskom jezeru.

Oni su na taj način reagovali na uvredljivo navijanje na utakmicama makedonske rukometne reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Srbiji, kao i na, prema njima, antiislamske maske i scene na karnevalu u struškom selu Vevčani.

Nakon toga je u selima u tom regionu razbijen veliki krst i izbio je požar u crkvi za koji se još ne zna razlog. U utorak uveče je i u Tetovu registrovan požar u crkvi, za koji se za sada samo zna da je podmetnut ali ne zna se nista o počiniocu.
“Ovo što se desilo na sportskim terenima, pa u Vevčanima, isto tako i u Strugi, je uključilo alarm koji treba doprineti buđenju svih društvenih faktora", kaže Artan Grubi.

Premijer, ministarka unutrašnjih poslova i političke partije su osudili sve incidente i pozvali na smirivanje situacije.

Artan Grubi iz Demokratske unije za integraciju, koalicionog partnera u Vladi, kaže da su poslednji događaji pokazali da su međuetnički odnosi u zemlji veoma krhki.

“Ovo što se desilo na sportskim terenima, pa u Vevčanima, isto tako i u Strugi, mislim da je uključilo alarm koji treba doprineti buđenju svih društvenih faktora koji bi trebali raditi na negovanju dobrih međuetničkih i međuverskih odnosa u Makedoniji”, kaže Grubi.

Potrebno smiriti strasti

U ovom trenutku se ne treba tražiti odgovornost, nego raditi na smirivanju strasti, a zatim se mogu napraviti analize zašto je došlo do toga, dodaje Grubi i kaže da je njegova partija aktivna na terenu u tom smeru.

Paljenje makedonske zastave, Struga, 31. januar 2012.
Paljenje makedonske zastave, Struga, 31. januar 2012.
Zijadin Selja iz opozicione Demokratske partije Albanaca je ubeđen da iza incidenata stoje političke strukture vlasti, naročito zato što u zadnjih nekoliko meseci vladajuće partije nisu izašle ni sa kakvom reakcijom i osudom svega što se događalo u smeru podgrejavanja međuetničkih tenzija.

“Na žalost, uvek kada je u Makedoniji bilo problema iz političkog ili ekonomskog aspekta, neko je podsticao međuetničke probleme. Sada vlasti ovim tenzijama, koje su veoma opasne, stvaraju sebi alibi da bi pokrili neuspeh koji će doživeti na Samitu NATO-a u Čikagu”, tvrdi Selja.

U situaciji kada stvari dobijaju šire razmere i čini se da izlaze iz kontrole, odgovorni trebaju smiriti strasti, kaže univerzitetski profesor Zdravko Savevski. To znači, kaže on, ostavljanje suete na strani i nuđenje izvinjenja kada neko traži, sve sa ciljem da se smanje tenzije i da ne dođe do daljneg raspirivanja strasti.

“Svako ko može svojim izvinjenjem ili svojom osudom nekog nacionalističkog akta doprineti smirivanju strasti, treba to i učiniti. U ovakvoj situaciji najlakše je da političari igraju u smeru povećavanja tenzija radi jeftinih političkih poena”, naglašava Savevski.

Eksperti smatraju da u ovom trenutku institucije trebaju neutralno i korektno reagovati i naći krivce sa obe strane, jer samo na taj način se stanje može staviti pod kontrolu.
XS
SM
MD
LG