Dostupni linkovi

Za Vladu fusnota kompromis, Samoopredeljenje negoduje


Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti zemlje
Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti zemlje
Dok se u Briselu vodi dijalog o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima i inicijativama, zvaničnici na Kosovu kažu da pristanak Prištine na upotrebu Rezolucije 1244 u fusnoti predstavlja kompromisno rešenje i poštovanje mišljenja međunarodnih prijatelja.

Sa druge strane, opozicioni Pokret Samoopredeljenje najavio je da će sazvati vanrednu sednicu na kojoj bi se eventualno izglasala rezolucija koja ne podržava upotrebu Rezolucije 1244.

Upotreba Rezolucije 1244 u fusnoti ispod natpisa „Kosovo“ tokom regionalnih skupova predstavlja politički i pravni izbalanrisani sporazum, ističu zvaničnici kosovske vlade.

Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
Zamenik premijera, Hajredin Kuçi navodi da niko u vladi nije aplaudirao jednom takvom sporazumu, ali po njemu je Kosovo ispoštovalo mišljenja prijatelja, kao što su SAD i EU.

On navodi da je od proglašenja nezavisnosti Kosova, Rezolucija 1244 SB UN nepostojeća za institucije Kosova, ali što se tiče međunarodne scene, ta rezolucija je još uvek važeća.

“Ovo je izbalansirano rešenje koje podrazuma kompromis. Ja sam siguran da će budući procesi dokazati da to podržavaju međunarodni partneri od kojih i zavisi postojanost države, baš kao što su zavisile nezavisnost i sloboda zemlje. Ako smo u jednom trenutku profitirali od naših međunarodnih partnera, onda ih ponekad trebamo i poslušati. Ali svakako moram reći da ministri nisu aplaudirali jednom takvom rešenju“, ističe Kuçi.

Zamenik premijera kaže i da razume protivljenja, ali očekuje da će svaka eventualna reakcija biti u skladu sa zakonom.

Samoopredeljenje pominje i demonstracije

Sa druge strane, Pokret Samoopredeljenje ne prestaje s kritikama.

Dardan Molliqaj iz te parlamentarne stranke kaže da se neće ustezati ni od sazivanja Skupštine Kosova kao ni od organizovanja demonstracija u Prištini.


Samoopredeljenje tvrdi da je fusnota štetna, te da vraća zemlju unazad.

„U toku su razgovori o jednoj vanrednoj sednici Skupštine, možda u četvrtak. Očekujemo i Rezoluciju za odbijanje predloga Vlade. Smatramo da bi i demonstracije u Prištini pomogle u tome“, kaže Molliqaj.

Molliqaj je istakao i da premijer Kosova Hashim Thaci priprema teren da se severu ponudi specijalni status, tako da svi imaju pravo da se suprostave jednoj takvoj politici i vladavini na Kosovu.

Međutim, ostale dve opozicione partije Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova nisu se izjasnile da li će podržati inicijativu Samoopredeljenja.

Zvaničnici iz tih partija ističu da su im se skupštinske rezolucije nekoliko puta vratile kao bumerang, zato što partije u vladajućoj koaliciji imaju većinu u parlamentu.

Dodaju takođe i to da su slične inicijative prihvatane na osnovu potreba i zahteva Vlade.
XS
SM
MD
LG