Dostupni linkovi

Za i protiv uvođenja povjerenika za investicije


Ilustracija
Ilustracija
Niti u trećoj godini mandata koalicijske vlade lijevog centra nikako da stigne najavljivani investicijski tsunami. Investicije su najaktualnija tema – u srijedu su o njma raspravljali i vladajući i oporbeni HDZ, a Ministarstvo vanjskih poslova predlaže uvođenje povjerenika za investicije, koji će investitorima biti na usluzi 24 sata dnevno.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osigurat će svojevrsne povjerenike za strane investitore, koji će pratiti nekog investitora od izražavanja interesa, pa do pokretanja i stabiliziranja proizvodnje.

Svog će čovjeka na raspolaganje 24 sata dnevno dobiti investitori koji će ulagati u izgradnju proizvodnih pogona robe namijenjene za izvoz, i to je odgovor na učestale kritike na račun nepovoljne investicijske klime u Hrvatskoj.

„Ako treba s lokalnim vlastima razgovarati – on će razgovarati s lokalnim vlastima; ako treba aktivirati radnu skupinu za investicije i tim mehanizmom ići prema bilo kome tko 'štopa' neku investiciju – koristiti taj mehanizam – što god treba! Postoji nešto što se zove briga o investitoru jednom kada on dođe i ovdje uspostavi svoju investiciju. Oni moraju osjetiti da je hrvatskoj Vladi stalo do njih, da vodi brigu i da je spremna imati s njima izravni kontakt“, kaže za RSE zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

„Ako je ekonomska politika neke zemlje da se isplati investirati, raditi i izvoziti, onda će biti investicija u proizvodnju, a ako takve ekonomske politike nema, ne postoji povjerenik koji će privući ili zadržati investitore“, kaže predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, koji podsjeća da su strani trgovački lanci bez problema realizirali svoje investicije, jer je bila procjena da će se isplatiti.
Ljubo Jurčić, foto: Enis Zebić
Ljubo Jurčić, foto: Enis Zebić
„Prvo – da bi se isplatilo investirati u proizvodnju u Hrvatskoj, to ti mora omogućiti ekonomska politika. Drugo – da bi investicija bila provediva, moraš imati sustav koji će to omogućiti. A da ih je moguće provesti, pokazuju sve ove investicije koje su rađene na najkompliciranijim pozicijama. A - da li se isplati – netko kome se isplatilo već je investirao, a kome se ne ispati – ne može ga nijedan povjerenik na to natjerati. I treće – ovo je samo potvrda da oni ne znaju ni što je ekonomska politika ni što je ekonomski sustav i gdje su problemi“, konstatira Ljubo Jurčić.

Politička kozmetika

„To je palijativna mjera, jer da sustav funkcionira odvjetnički uredi i konzultanti bi stručno savjetovali investitore, a država bi provodila uprave postupke“, komentar je predstojnika Katedre za ekonomske znanosti na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladena Vedriša.

„Ja bih rekao da je ta mjera više nagovještaj – pokušajmo napraviti nešto, bolje išta nego ništa! Ali to ne može zamijeniti funkcioniranje sustava, to ne može zamijeniti 75. ili 76. poziciju Hrvatske na rang-listi konkurentnosti, jer se intenzivno investira u prvih 20 ili 30 zemalja, a u ostale vrlo oprezno. Kao što za đake i učenike postoji pojam kampanjstva, kada nastoje u zadnjih 15 dana školske godine nadoknaditi zaostatke, tako bi i ovo morao biti neki poticaj, a hoće i kada će sustav biti drugačiji i funkcionalniji, a zemlja konkurentnija – e, to ostaje u zraku!“, naglašava Mladen Vedriš.

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković podsjeća da je jedan od prvih poteza Milanovićeve vlade bilo ukidanje gospodarskih atašea u hrvatskim veleposlanstvima u zemljama otkuda se priželjkivalo investicije.

„Sada nakon dvije i po godine ta ista Vlada koja je ukinula komercijalne atašee najavljuje nekakve povjerenike. Po meni – radi se o jednoj nepromišljenoj ad hoc brzinski utemeljenoj odluci kojom bi se u stvari trebale prikriti slabosti sustava kojeg ova Vlada nije niti izgradila. Dakle, ne očekujem bog zna kakve rezultate – ovo je po meni samo politička kozmetika“, ocjenjuje Gordan Jandroković.
XS
SM
MD
LG