Dostupni linkovi

Za i protiv izmjene Zakona o referendumu


Referendum protiv ousorcinga u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija
Referendum protiv ousorcinga u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija

Vladajuća koalicija u Hrvatskoj najavila je izmjenu zakona o referendumu - prikupljanje potpisa maknulo bi se s ulica i trgova i prebacilo u prostorije državnih institucija, referendumsko pitanje trebalo bi ubuduće temeljito obrazložiti, i treba urediti transparentnost financiranja kampanje za referendum. Opozicija se protivi predloženim rješenjima.

Transparentno financiranje kampanje, kvalitetnije obrazloženje referendumskog pitanja i prikupljanje potpisa isključivo u prostorijama državnih institucija – to je smjer u kojem bi vladajući mijenjali postojeći zakon o referendumu. Opozicija im je odmah prigovorila da to rade, jer su se uplašili rezultata referenduma o ustavnoj definiciji braka, što su ga prošle godine inicirale klerikalne nevladine udruge.

„Mislimo da i ovim prijedlogom pokazuju da se boje mišljenja naroda, jer sada najavljuju uvođenje nekih strogih rigoroznih pravila za koje je pitanje koliko su u skladu s demokratskim standardima“, kaže bivši HDZ-ov ministar uprave Davorin Mlakar.

Međutim, nije referendum o braku jedini koji je trn u oku vladajućima – tko god bio na vlasti. Kada je HDZ-ova Vlada 2010. godine željela izmijeniti Zakon o radu na štetu radnika, sindikati su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena zakona, ali je tadašnja premijerka Jadranka Kosor bila dovoljno pametna da od tih izmjena odustane. Ustavni sud je upravo zabranio tzv. referendum o ćirilici kao protuustavan, a sindikati su početkom ljeta prikupili dovoljno potpisa za referendum protiv outsourcinga, odnosno privatizacije sekundarnih djelatnosti u državnom i javnom sektoru. Ali referendum o braku bila je kap koja je prelila čašu.

„Ovo postojeće rješenje koje se zapravo zloupotrebljava svelo se ne na ulice i trgove, nego i na opskurna mjesta - na lokale, na vjerska okupljališta, na prošteništa“, kaže zastupnik narodnjaka, manje stranke vladajuće koalicije Goran Beus – Richemberg.

Dragan Zelić iz nevladine udruge GONG razumije motive vladajućih za izmjenu načina prikupljanja potpisa, podsjećajući na probleme kod prikupljanja potpisa za referendume o braku i o ćirilici.

„Tu je bilo dosta manipulacija, tu je bilo dosta prikupljanja potpisa na nedozvoljenim i neprimjerenim mjestima, od javnih ustanova do vjerskih objekata. Ono što mi tražimo je da se jasno zabrani – gdje se ne mogu prikupljati potpisi.“

GONG je protiv prijedloga da se potpise prikuplja jedino u prostorima državnih institucija, jer tvrde da bi to obeshrabrilo građane.

„A pogotovo tu mislim primjerice na inicijative na lokalnim referendumima gdje su tenzije puno jače i gdje građanin, ako da potpis za inicijativu za lokalni referendum koja nije po volji gradonačelniku, može se možda naći u nelagodnoj situaciji. Isto vrijedi i za neki državni referendum. A da ne govorimo o lokaciji – je li to svima dostupno, kada će zaposleni moći dati svoj potpis, radno vrijeme ureda državne uprave, tko će to sve platiti…?“

Nužno je zakonom uvesti obavezu prijavljivanja svih donatora i iznosa donacija, kao i kamo je taj novac otišao – kako za kampanju, tako i za protukampanju. „Jer, referendumska inicijativa itekako košta, a mi praktički ne znamo tko je financirao kampanju za referendum o braku“ naglašava Zelić.

„Dakle vi možete praktički s milijunima kuna i s jednom vrlo dobrom kampanjom donijeti odluku na referendumu – izmanipulirati dio javnosti i građana - a da niste pokazali nikakve financijske izvještaje.“

Ne spavaju ni inicijatori referenduma - sindikati početkom listopada kreću s prikupljanjem potpisa za referendum protiv Vladine namjere davanja auto cesta do Splita i Rijeke u koncesiju.

XS
SM
MD
LG