Dostupni linkovi

Wikipedia postaje prava enciklopedija


Štampana verzija online enciklopedije Wikipedia može biti vaša za 500.000 dolara, no prije toga morate napraviti prostora na vašim policama.

Umjetnik Michael Mandiberg napravio je softver koji konvertuje stranicu s 11,5 miliona unosa u format prikladan za printanje. Dokument težak 11 GB bit će postavljen u verziji za printanje na stranici Lulu.com.

Postavljanje na server očekuje se za dvije sedmice nakon čega će cijela kolekcija biti dostupna za kupovinu. Printana verzija koštat će 79.000 dolara za sve koji pokušaju printati od kuće.

Ipak, problem može biti to što se Wikipedia konstantno dopunjava novim informacijama koje postavlja veliki tim volontera i kolekcija će biti zastarjela prije nego bude u prodaji. Konačno izdanje imat će 7.600 svežnjeva, a jedno poglavlje će imati 91.

No, printana verzija neće biti sasvim obična. Ona će biti spoj umjetničkog, poetskog i vizuelnog projekta Mandiberga.

"Ne dolazi vam svaki dan neko i kaže da bi želio napraviti printanu verziju najvećeg skladišta humanog znanja na engleskom, te da bi koristio vašu stranicu za to", rekao je potpredsjednik stranice Lulu.com Dan Dillon.

Mandiberg je veteran saradnik i urednik Wikipedije koji ima oko 2.000 objava.

XS
SM
MD
LG