Petak, 29. april/travanj 2016, 07:46 CET

  Popularna nauka

  Wikipedia objavila listu najtraženijih pojmova

  Ilustracija
  Ilustracija
  Internetska enciklopedija Wikipedia objavila je podatke o najtraženijim pojmovima na svojim stranicama, koji su otkrili da je članak o društvenoj mreži Facebook najpopularniji među čitaocima sadržaja na engleskom jeziku.

  Izvještaj ukazuje na zanimljive razlike u interesovanjima čitalaca tekstova na različitim jezicima.

  Tako je među tekstovima na japanskom najpopularniji članak o jednoj glumici iz filmova za odrasle, dok je kineska planina Hua Shan najtraženiji pojam među čitaocima članaka na holandskom jeziku. Na ovoj planini nalazi se, navodno, "najopasnija staza za šetanje".

  Podatke je objavio švedski softverski inženjer Johan Gunarson u okviru projekta o trendovima na Wikipediji. Najčitaniji članak na švedskom ogranku Wikipedie upravo je tekst o njegovoj zemlji.

  Čitaoci koji koriste perzijski jezik najviše su čitali članke o Iranu, njegovom glavnom gradu Teheranu i proslavi Nove godine u Islamskoj Republici. Popularni su bili i pojmovi o obrezivanju žena i homoseksualnosti.

  Sport je bio najzanimljiviji čitaocima indonezijske edicije Wikipedije, a fudbal, odbojka i košarka su ušli među sedam najpopularnijih pojmova, prenio je BBC.

  Italija je bila najviše opsjednuta američkom televizijom. Najčitaniji su bili tekstovi o serijama "Grey's Anatomy", "Gossip girl" i "The Vampire Diaries".

  Na ruskom ogranku Wikipedije, najpopularniji je članak o ovoj državi, a slijedi tekst o web sajtu YouTube. Značajno mjesto na listi zauzimaju pojmovi "porno sajt" i "nezaposlenost".

  Među neobičnim rezultatima je popularnost znaka @, koji zauzima drugu poziciju na španskoj Wikipediji i treće mjesto pojma "Evropski regionalni razvojni fond" na poljskoj listi.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.